Cerere de exprimare a interesului privind Revizuirea și actualizarea conținuturilor în Curriculum la programul de licență Tehnologia produselor cosmetice și medicinale MD-STATEUNI-352284-CS-INDV



Cerere de exprimare a interesului  privind Revizuirea și actualizarea conținuturilor în Curriculum la programul de licență Tehnologia produselor cosmetice și medicinale MD-STATEUNI-352284-CS-INDV

CERERE DE EXPRIMARE A INTERESULUI

 

Republica Moldova

Denumirea subproiectului  Resurse modernizate pentru programele de studii ale tehnologiilor chimice, farmaceutice şi cosmetice (TehFarmCosm)

Nr. Acord de subfinanțare: Nr. MD-MOED-6542-ASF-U-11 din 24 octombrie 2022

Nr. ReferinţăMD-STATEUNI-352284-CS-INDV

 

Titlul sarcinii: Revizuirea și actualizarea conținuturilor în Curriculum la programul de licență Tehnologia produselor cosmetice și medicinale

 

Proiectul învățământului superior din Moldova (PÎSM) este un proiect finanțat de Banca Mondială, care urmează să fie implementat în perioada mai 2020 - decembrie 2025.

În cadrul realizării Proiectului învățământului superior din Moldova, finanțat de către Banca Mondială, Universitatea de Stat din Moldova a obținut finanțare pentru subproiectul ”Resurse modernizate pentru programele de studii ale tehnologiilor chimice, farmaceutice şi cosmetice” (TehFarmCosm), a semnat contract de finanțare cu Ministerul Educației și Cercetării și intenționează să aplice o parte din surse pentru servicii de consultanță.

Subproiectul ”Resurse modernizate pentru programele de studii ale tehnologiilor chimice, farmaceutice şi cosmetice” (TehFarmCosm), propus de Universitatea de Stat din Moldova în cadrul Proiectului „ÎNVĂȚĂMÂNTUL SUPERIOR DIN MOLDOVA” (PÎSM), Programul de Îmbunătățire a Învățământului Superior (PÎÎS) se înscrie în obiectivele Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Educației și Cercetării, de suport suplimentar pentru pregătirea specialiștilor în domeniul ingineresc prin conlucrare mai bună instituției de învățământ superior cu cerințele pieţei forței de muncă, precum şi să creeze mecanisme care să sporească șansele de angajare ale absolvenților instituțiilor de învățământ superior pe piața muncii națională și internațională.

Obiectivul general al subproiectului constă în asigurarea sustenabilităţii studiilor universitare, la ambele cicluri, la domeniul Inginerie şi activități inginereşti oferite de Universitatea de Stat din Moldova.

Subproiectul propus este orientat spre atingerea a următoarelor obiective specifice după cum urmează:

1. Creşterea calităţii serviciilor educaţionale prin modernizarea și dezvoltarea bazei tehnico-materiale a programelor de la domeniul Inginerie şi activități inginereşti;

2. Îmbunătăţirea competitivităţii programelor prin dezvoltarea competenţelor profesionale ale cadrelor didactice în centre universitare internaţionale ce realizează proces formativ similar;

3. Creşterea numărului de aplicanţi pentru ambele cicluri de studii la programele domeniului;

4. Consolidarea cooperării cu angajatorii pentru a creşte capacitatea de absorbţie a absolvenţilor programelor de piaţa muncii.

Serviciile de consultanță includ formularea recomandărilor privind actualizarea conținuturilor în Curricula disciplinelor de specialitate la programul de licență Tehnologia Produselor Cosmetice și Medicinale, domeniul de formare profesională 0711 Inginerie chimică și procese.

  Timpul alocat pentru realizarea sarcinii este de 90 de zile calendaristice.

Termenii de referință (TOR) sunt anexați la prezenta cerere de exprimare a interesului sau pot fi găsite pe următorul site web: https://usm.md/?p=26109

Universitatea de Stat din Moldova invită consultanții eligibili  (Consultanți) să își exprime interesul pentru prestarea serviciilor de revizuire și actualizare a Curricula disciplinelor de specialitate la  programul de licență Tehnologia Produselor Cosmetice și Medicinale.

Consultanții interesați vor expedia informații care să demonstreze că au calificările necesare și experiența relevantă pentru a presta Serviciile de consultanță de revizuirea și actualizarea Curricula disciplinelor de specialitate la programul de licență Tehnologia Produselor Cosmetice și Medicinale.

Consultantul care urmează să fie selectat trebuie să dețină următoarele calificări:

  • Studii superioare în domeniul: Chimie/ Inginerie Chimică și Procese sau domenii conexe;
  • Experiență de activitate în domeniul: Chimie/ Inginerie Chimică și Procese sau domenii conexe (chimist, inginer chimist, specialist în domeniul chimiei și tehnologiei chimice, inspector chimist, specialist în domeniul calității, cercetător științific, etc.), nu mai puțin de 5 ani;
  • Experiență în activitatea didactică/ghidare în practică/conducerea tezelor de licență/master/comisiilor de susținere a examenului de licență sau susținerea tezelor de master, nu mai puțin de 2 ani;
  • Experiență practică și/sau managerială (organizarea și realizarea activităților în laboratoare specializate și/sau pe fluxul de producere, șef laborator, șef secție de producere, etc.) în domeniul Chimie/ Inginerie Chimică și Procese sau domenii conexe, nu mai puțin de 3 ani;
  • Deține titlu științific și/sau exercită funcția managerială;
  • Cunoaște cerințe ale posturilor de muncă pentru absolvenții programului Tehnologia Produselor Cosmetice și Medicinale;
  • Deține cunoștințe excelente de limbă română (atât scrisă cât și vorbită) și una din limbi de circulație internațională la nivel de percepție și traducere a textului din domeniu;
  • Experiență cu pachetul Microsoft Office (Word, Excel, Power Point etc.)

Se atrage atenția consultanților interesați asupra secțiunii III, punctele 3.14, 3.16 și 3.17 din Regulamentul privind achizițiile pentru debitorii IPF iulie 2016, revizuite în noiembrie 2017 și august 2018 (Regulamentul privind achizițiile publice), care stabilește politica Băncii Mondiale privind conflictul de interese.

Consultantul va fi selectat în conformitate cu metoda Selecția competitivă deschisă a consultanților individuali prevăzută în Regulamentul privind achizițiile.

Informații suplimentare pot fi obținute la adresa de mai jos în timpul orelor de lucru 8.00-16.00str. A. Mateevici, 60, blocul 4, of. 321, Chișinău, Republica Moldova; tel. +373 022 244 355, email: viorica.gladchi@usm.md.

Cererile ar trebui să includă scrisoarea de exprimare a interesului, CV și scrisori de recomandare aferente, dacă există.

Propunerile trebuie să fie expediate la adresa de mai jos (personal, sau prin poștă, sau prin fax, sau prin e-mail) până la data de: 19.02.2024, ora 17:00, (ora locală a Moldovei), indicând titlul sarcinii pentru care se aplică.

Adresa: str. A. Mateevici, 60, Universitatea de Stat din Moldova, Chișinău, Republica Moldova

Tel/fax: +373 022 244 355

E-mail: viorica.gladchi@usm.md

 

SEMNĂTURA MANAGERULUI DE PROIECT

NUME PRENUME___________________SERGIU CORLAT

Universitatea de Stat din Moldova

Resurse modernizate pentru programele de studii

ale tehnologiilor chimice, farmaceutice şi cosmetice (TehFarmCosm)

Nr. Acord de subfinanțare: Nr. MD-MOED-6542-ASF-U-11 din 24 octombrie 2022

Nr. ReferinţăMD-STATEUNI-352284-CS-INDV

 

TERMENI DE REFERINȚĂ

Consultant individual pentru:  Revizuirea și actualizarea conținuturilor în Curriculum la programul de licență Tehnologia Produselor Cosmetice și Medicinale

  1. Informații generale despre proiect

 

Proiectul învățământului superior din Moldova (PÎSM) este un proiect finanțat de Banca Mondială care urmează să fie implementat în perioada mai 2020 - decembrie 2025.

Costul total al creditului este de 35,7 milioane Euro (echivalentul a 39,4 milioane USD) finanțat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare (IDA) și este acordat Republicii Moldova în sprijinul învățământului superior din Moldova.

Obiectivul proiectului este de a îmbunătăți orientarea către piața muncii a instituțiilor de învățământ superior selectate și mecanismele de asigurare a calității. Proiectul este organizat în jurul a trei componente și include intervenții sistemice în domeniile calității, finanțării și managementului învățământului superior.

O componentă a PÎSM este Programul de Îmbunătățire a Învățămîntului Superior (PÎÎS) care urmează să fie implementat de instituțiile de învățământ superior și colegiile pedagogice selectate pentru a răspunde unora dintre cele mai stringente necesități ale acestora în scopul orientării către piața muncii.

Astfel, pentru realizarea obiectivelor PÎÎS Ministerul a semnat cu Universitatea de Stat din Moldova Acordul de subfinanțare a subproiectului Resurse modernizate pentru programele de studii ale tehnologiilor chimice, farmaceutice şi cosmetice (TehFarmCosm).

Subproiectul ”Resurse modernizate pentru programele de studii ale tehnologiilor chimice, farmaceutice şi cosmetice” (TehFarmCosm), propus de Universitatea de Stat din Moldova în cadrul Proiectului „ÎNVĂȚĂMÂNTUL SUPERIOR DIN MOLDOVA” (PÎSM), Programul de Îmbunătățire a Învățământului Superior (PÎÎS) se înscrie în obiectivele Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Educației și Cercetării, de suport suplimentar pentru pregătirea specialiștilor în domeniul ingineresc prin conlucrare mai bună instituției de învățământ superior cu cerințele pieţei forței de muncă, precum şi să creeze mecanisme care să sporească șansele de angajare ale absolvenților instituțiilor de învățământ superior pe piața muncii națională și internațională.

Obiectivul general al subproiectului constă în asigurarea sustenabilităţii studiilor universitare, la ambele cicluri, la domeniul Inginerie şi actvităţi inginereşti oferite de Universitatea de Stat din Moldova.

Subproiectul propus este orientat spre atingerea a următoarelor obiective specifice după cum urmează:

  1. Creşterea calităţii serviciilor educaţionale prin modernizarea și dezvoltarea bazei tehnico-materiale a programelor de la domeniul Inginerie şi actvităţi inginereşti;
  2. Îmbunătăţirea competitivităţii programelor prin dezvoltarea competenţelor profesionale ale cadrelor didactice în centre universitare internaţionale ce realizează proces formativ similar;
  3. Creşterea numărului de aplicanţi pentru ambele cicluri de studii la programele domeniului;
  4. Consolidarea cooperării cu angajatorii pentru a creşte capacitatea de absorbţie a absolvenţilor programelor de piaţa muncii.
  1. Obiectivul sarcinii

Obiectivul principal al sarcinii este formularea recomandărilor privind actualizarea conținuturilor  Curricula la disciplinele de specialitate la programul de licență Tehnologia Produselor Cosmetice și Medicinale, domeniul de formare profesională 0711 Inginerie chimică și procese pentru formarea competențelor așteptate/apreciate de angajatori.

  1. Domeniul de aplicare (sarcini și responsabilități):

Pe parcursul realizării contractului Consultantul va fi responsabil de următoarele sarcini:

  • identificarea necesităților și așteptărilor privind competențele specialiștilor în domeniul tehnologiilor produselor cosmetice și medicinale prin consultarea cu părțile interesate (angajatori, cadre științifico-didactice);stabilirea locului disciplinelor de specialitate în traseul de formare profesională;
  • evaluarea calității conținuturilor disciplinelor de specialitate, incluse în planul de învățământ revizuit și actualizat al programului Tehnologia Produselor Cosmetice și Medicinale în raport cu necesitățile și așteptările privind competențele specialiștilor în domeniul tehnologiilor chimice industriale;
  • stabilirea disciplinelor ce urmează a fi supuse procesului de îmbunătățire.
  • identificarea conținuturilor ce urmează a fi radiate/substituite în Curriculumul disciplinelor de specialitate;
  • stabilirea conținuturilor pentru a fi incluse în Curriculumul disciplinelor de specialitate;
  • propunerea activităților practice (lucrări practice/de laborator) pentru conținuturile noi;
  • propunerea referințelor bibliografice de suport pentru conținuturile noi (opțional);
  • formularea recomandărilor privind eliminarea/substituirea/completarea cu conținuturi ale disciplinelor de specialitate;
  • propunerea unui plan de monitorizare a impactului îmbunătățirilor formulate asupra competențelor absolvenților și a performanței lor pe piața muncii.
  • Elaborarea raportului final privind activitățile desfășurate.
  1. Durata sarcinii:

Realizarea sarcinii este preconizată pentru perioada Februarie 2024-Mai 2024

Sarcini, activități, livrabile

Volumul de lucru estimat, zile lucrătoare sau ore

Termen de realizare

Analiza tendințelor de formare a specialiștilor de înaltă calificare în domeniul tehnologiilor produselor cosmetice și medicinale

Activități:

- identificarea necesităților și așteptărilor privind competențele specialiștilor în domeniul tehnologiilor produselor cosmetice și medicinale prin consultarea cu părțile interesate (cadre științifico-didactice).

Livrabile: Informația privind cerințele față de competențele deținute de absolvenții programului înaintate de către părțile interesate.

Maxim 20 zile calendaristice/

10 ore

20 zile de la semnarea contractului

Examinarea planului de învățământ revizuit și actualizat al programului Tehnologia Produselor Cosmetice și Medicinale

Activități:

- stabilirea locului disciplinelor de specialitate în traseul de formare profesională.

Maxim 10 zile calendaristice/

10 ore

30 zile de la semnarea contractului

Analiza critică a Curricula programului cu referire la disciplinele de specialitate în vederea obținerii de către absolvenți a competențelor profesionale corelate cu cerințele pieții muncii

Activități:

˗    evaluarea calității conținuturilor disciplinelor de specialitate în raport cu necesitățile și așteptările privind competențele specialiștilor în domeniul tehnologiilor produselor cosmetice și medicinale;

˗    stabilirea disciplinelor ce urmează a fi supuse procesului de îmbunătățire.

Livrabile: Prezentarea rezultatelor privind calitatea conținuturilor disciplinelor de specialitate la ședința departamentului Chimie Industrială și Ecologică ”acad. Gh. Duca”.

Maxim 20 zile calendaristice/

10 ore

50 zile de la semnarea contractului

Formularea recomandărilor privind eliminarea/substituirea/ completarea cu conținuturi ale disciplinelor de specialitate

Activități:

-    identificarea conținuturilor ce urmează a fi radiate/substituite în Curriculumul disciplinelor de specialitate;

-    stabilirea conținuturilor pentru a fi incluse în Curriculumul disciplinelor de specialitate;

-    propunerea activităților practice (lucrări practice/de laborator) pentru conținuturile noi;

-    propunerea referințelor bibliografice de suport pentru conținuturile noi (opțional).

Livrabile: Raport privind îmbunătățirea conținuturilor disciplinelor de specialitate, prezentat la ședința departamentului Chimie Industrială și Ecologică ”acad. Gh. Duca”.

Maxim 20 zile calendaristice/

20 ore

70 zile de la semnarea contractului

Elaborarea raportului final privind activitățile desfășurate

Activități:

˗   sinteza activităților realizate anterior elaborării raportului final;

˗   propunerea unui plan de monitorizare a impactului îmbunătățirilor formulate asupra competențelor absolvenților și a performanței lor pe piața muncii.

Livrabile: Raport descriptiv sumativ final de activitate privind revizuirea și actualizarea Curricula la disciplinele de specialitate la programul de licență Tehnologia Produselor Cosmetice și Medicinale, domeniul de formare profesională 0711 Inginerie chimică și procese.

Până la 20 zile calendaristice/

10 ore

89 zile de la semnarea contractului

Număr TOTAL de zile sau ore estimate

60 ore

90 zile calendaristice

  1. Cerințele de calificare și baza de evaluare (criterii de evaluare)

 

Experiență generală: 45 puncte:

  • Studii superioare în domeniul: Chimie/ Inginerie Chimică și Procese sau domenii conexe
  • Experiență de activitate în domeniul: Chimie/ Inginerie Chimică și Procese sau domenii conexe (chimist, inginer chimist, specialist în domeniul chimiei și tehnologiei chimice, inspector chimist, specialist în domeniul calității, cercetător științific, etc.), nu mai puțin de 5 ani
  • Experiență în activitatea didactică/ghidare în practică/conducerea tezelor de licență/master/comisiilor de susținere a examenului de licență sau susținerea tezelor de master, nu mai puțin de 2 ani.

Corespunderea cu sarcinile proiectului: 45 puncte:

  • Experiență practică și/sau managerială (organizarea și realizarea activităților în laboratoare specializate și/sau pe fluxul de producere, șef laborator, șef secție de producere, etc.) în domeniul Chimie/ Inginerie Chimică și Procese sau domenii conexe, nu mai puțin de 3 ani.
  • Deține titlu științific și/sau exercită funcția managerială
  • Cunoaște cerințe ale posturilor de muncă pentru absolvenții programului de licență Tehnologia Produselor Cosmetice și Medicinale

Limbă și experiență: 10 puncte:

  • Cunoștințe excelente de limbă română (atât scrisă cât și vorbită) și una din limbi de circulație internațională la nivel de percepție și traducere a textului din domeniu
  • Experiență cu pachetul Microsoft Office (Word, Excel, Power Point etc.)

 

  1. Cerințe de raportare și aranjamente instituționale

Consultantul va raporta:

Consultantul contractat va raporta către dl Sergiu Corlat, Manager de proiect, Prorector pentru digitalizare a Universității de Stat din Moldova (sergiu.corlat@usm.md) sau persoana desemnată de acesta.

Aranjamente instituționale:

Angajatorul va pune la dispoziția consultantului accesul la planurile de învățământ, regulamentele USM și alte documente necesare pentru realizarea obiectivelor preconizate.

  1. Declarație de confidențialitate

Toate datele și informațiile primite în scopul realizării prezentei sarcini trebuie tratate în mod confidențial și urmează să fie utilizate numai în legătură cu executarea acestor Termeni de referință. Toate drepturile de proprietate intelectuală care decurg din executarea acestor Termeni de referință sunt atribuite Universității de Stat din Moldova. Conținutul materialelor scrise obținute și utilizate pe parcursul realizării prezentei sarcini nu poate fi divulgat nici unei terțe părți fără autorizația scrisă prealabilă exprimată a Universității de Stat din Moldova.

  1. Eligibilitate

Consultantul va trebui să fie eligibil conform Regulamentului privind achizițiile pentru debitorii IPF din iulie 2016, revizuit în noiembrie 2017 și august 2018 (https://www.worldbank.org/en/projects-operations/products-and-services/brief/procurement-new-framework).

SEMNĂTURA MANAGERULUI DE PROIECT

NUME PRENUME                                                                                 SERGIU CORLAT