Organizatiile necomerciale vor avea IDNO



aliona_turcan.jpgTin sa aduc la cunostinta intregii societati civile ca la 08 mai 2009 in Monitorul Oficial a fost publicata Hotarirea Guvernului nr.345 din 30 aprilie 2009 cu privire la Registrul de stat al organizatiilor necomerciale si aprobat Regulamentul cu privire la Registrul de stat al organizatiilor necomerciale.

Conform documentului enuntat, Registrul de stat al organizatiilor necomerciale este resursa informationala ce contine date despre organizatiile necomerciale si este parte componenta a Registrului de stat al unitatilor de drept. Asa deci, ansamblul de organizatii necomerciale - asociatii obstesti, fundatii, institutii publice si private, sindicate, patronate, organizatii religioase, partied politice, publicatii periodice si agentii de presa - vor fi intrunite intr-un registru unic.

Noutatea este ca tuturor organizatiilor necomerciale - atit celor deja inregistrate, cit si celor care vor depune la moment actele pentru inregistrare - la vor fi atribuite numere de identificare - IDNO - de catre Ministerul Dezvoltarii Informationale.

Procedura se arata destul de complicata, mai ales pentru organizatiile locale.

Astfel, daca organizatiile necomerciale republicane, inregistrate la Ministerul Justitiei, vor obtine acest numar in  baza unei cereri depuse de autoritatea respectiva, apoi pentru cele locale lucrurile se complica. Autoritatea publica locala va expedia o cerere catre Ministerul Justitiei, continind datele de rigoare cu privire la asociatia ce urmeaza a fi inregistrata, acesta la rindul sau va sesiza Ministerul Dezvoltarii Informationale pentru acordarea IDNO ca apoi sa expedieze informatia la autoritaea care inregistreaza asociatia locala, care abia dupa confirmarea despre atribuirea numarului de identificare de stat perfecteaza certificatul de inregistrare a organizatiei. Va imaginati cercul care urmeaza a fi parcurs? Se va reusi oare in termen de 30 zile - termenul dispus de lege pentru inregistrarea organizatiilor? Indoielnic.

Cit despre organizatiile deja inregistrate, acestora urmeaza de asemenea de a li se acorda IDNO. Care este procedura? Similara organizatiilor noi inregistrate. Cum va decurge? Ministerul Justitiei nu a elaborat un algoritm.

Un fapt e cert. Atribuirea IDNO va atrage dupa sine schimabarea certificatelor de inregistrare si a stampilelor organizatiilor necomerciale. Ne pregatim de schimbari.

Ma voi stradui sa monitorizez acest proces si sa revin cu detalii.

 

Regulament Registru Unic al Organizatiilor Necomerciale Regulament Registru Unic al Organizatiilor Necomerciale 72.50 Kb

 

Aliona Turcan,

Expert, Centrul National de Drept „AD LEGEM"