Vorbitul in public- esec sau succes?
Cu siguranta ca au fost surprinzatoare rezultatele unui sondaj realizat in SUA in urma cu cativa ani si care relevau faptul ca principala teama pentru mai mult de 40% din persoanele intervievate nu era teama de moarte, accidente, sau alte astfel de evenimente, ci teama de vorbitul/aparitiile in public.
Fiecare dintre noi avem propriile opinii si convingeri, insa de cele mai multe ori problema apare in momentul in care suntem nevoiti sa le expunem in fata unei audiente mai mult sau mai putin numeroase. Teama de a fi judecati? Teama de esec? Teama de a fi umiliti in public? Teama de a ne fi respinse opiniile? Poate fiecare dintre aceste motive, poate toate la un loc.
Respiratie precipitata, incapacitatea de a vorbi, o voce tremurata, batai rapide ale inimii, transpiratie, usoara agitatie. Suna cunoscut? Acestea sunt doar cateva dintre simptomele clasice cauzate de teama de a vorbi in fata unei audiente numeroase.
Cu toate acestea, vorbitul in public este imposibil de evitat, de cele mai multe ori. Tot ce trebuie sa cunoasteti pentru a invinge teama, sunt acele mici trucuri care va vor ajuta sa transformati fiecare ocazie de a vorbi in public, intr-o reusita.
Unul dintre cele mai importante aspecte in momentul in care vorbim in fata unei audiente il constituie increderea. Daca nu increderea in sine, cel putin increderea in subiectul abordat, in informatiile prezentate (care trebuie sa fie relevante pentru audienta) si in mesajul pe care dorim sa il transmitem. Din acest motiv, este recomandat sa acceptam astfel de angajamente de a vorbi in public, numai pe marginea subiectelor pe care le stapanim foarte bine. In caz contrar, impactul asupra audientei va fi contrar celui dorit.
De asemenea, un alt truc utilizat de vorbitori, este abordarea audientei nu ca un grup compact. Aceasta de fapt presupune sa ne concentram asupra fiecarei persoane pe rand, sa ne adresam fiecarui individ din public. De fapt, ceea ce facem nu este altceva decat aducerea discursului la un nivel mult mai personal, conversational, si prin urmare mult mai confortabil pentru vorbitor. Prin extensie, pentru a ne putea apropia de oameni, pentru a putea "acoperi" si controla toata sala, este recomandata utilizarea intregului spatiu disponibil. Ce inseamna asta? Ne miscam prin sala, incercand sa nu "intepenim" intr-un singur loc. Astfel va fi creata imaginea unei persoane degajate, sigura pe sine si pe informatiile pe care le transmite audientei, ceea ce in final usureaza mult relationarea cu publicul auditor.
Insa dincolo de orice altceva, "castigarea" audientei are o importanta deosebita. Cum se poate face asta, mai ales atunci cand, cel putin in aparenta ne aflam in fata unei audiente ostile? Prin intrebari retorice si intrebari care sa provoace publicul din sala, sa le castige atentia, prin mentinerea contactului vizual cat mai mult posibil, si asa cum aratam anterior cu cat mai multi dintre participanti, prin schimbarea tonului vocii si a ritmului discursului, astfel incat acesta sa nu devina monoton.
Tot in sprijinul castigarii atentiei audientei, vine si utilizarea materialelor de suport: grafice, prezentari, notite (cartonase cu ideile principale ale discursului), etc. Acestea, pe langa impactul vizual pe care o parte dintre ele il au asupra audientei, sustine mesajul discursului si ajuta vorbitorul in mai buna coordonare a ideilor si a firului logic al prezentarii, astfel incat sa nu existe pauze mai multe si mai lungi decat este necesar.
Asa cum aratam anterior, una din posibilele cauze pentru teama de a vorbi in public poate fi frica de a nu gresi, si chiar mai mult, de a nu gresi in fata unor oameni al carui respect dorim sa il castigam. Faptul ca am facut o greseala in public nu constituie o atat de mare problema. Oamenii gresesc, si greselile sunt cele care ne umanizeaza. Important este cum stim sa trecem peste si sa indreptam greseala facuta astfel incat sa castigam publicul. Si aceasta ne duce la una dintre cele mai importante reguli, si anume: exercitiul. Oricat de multa experienta ar avea vorbitorii, este importanta repetarea discursului cel putin o data, daca este posibil si fata de o alta persoana al carui feedback va fi de folos pentru identificarea punctelor slabe atat ale vorbitorului, cat si ale discursului. Este de altfel si calea cea mai accesibila, alaturi de cele cateva mici trucuri prezentate anterior, pentru a depasi pe cat posibil teama de vorbit in public si pentru a transforma orice discurs intr-un succes.
Si nu uitati ca orice astfel de aparitie si discurs in public poate spori capitalul de imagine al dumneavoastra si al organizatiei, daca este bine pregatit si daca ajungeti sa stapaniti cateva mici trucuri care sa va pot asigura succesul si va pot ajuta sa depasiti teama de a vorbi in fata unei audiente numeroase (in multe cazuri- chiar publicul dumneavoastra tinta).
Ofelia Neagu, Specialist PR, Allianz Tiriac