Rețeaua televiziunilor regionale va promova jurnalismul cetățenesc

...La Glodeni, un copil de 12 ani a fost dezbrăcat şi bătut de o femeie înfuriată, numai pentru că intrase după mingea ajunsă în ogradă, lovită de copiii care jucau fotbal în preajmă.

...La Șoldănești, un bolnav adus la spitalul de urgenţă a fost ignorat de medici, pe motiv că nu avea poliţă medicală și, în scurt timp, a decedat...

Sunt cazuri ajunse în atenția opiniei publice (și a factorilor de decizie) după ce au intervenit televiziunile de pe loc, fiind sesizate de martori oculari ai întâmplărilor, cetățeni neindiferenți ai comunităților. Sunt exemple de ceea ce numim ”jurnalism participativ” sau ”jurnalism cetățenesc”.

De câteva luni televiziunile din localitățile amintite, împreună cu cele din Florești, Briceni, Nisporeni și Basarabeasca, își încurajează telespectatorii să devină co-autorii știrilor și subiectelor despre evenimentele importante din comunități. Experiența acumulată va fi analizată într-o sesiune cu tema ”Promovarea jurnalismului cetățenesc” în cadrul întrunirii de rând a Rețelei televiziunilor regionale. Întrunirea se desfășoară în zilele de 19-20 iulie 2010, în sala polivalentă a Fundaţiei Soros-Moldova din Chişinău.

Din luna curentă toate televiziunile membre ale Rețelei intenționează să stimuleze jurnalismul cetățenesc. ”În comunitățile noastre, în țară și în lume jurnaliști profesioniști sunt mai puțini decât martori ai evenimentelor importante. Dar pe martori trebuie să-i încurajăm să comunice despre evenimente, sau chiar să le oglindească: în poze, în relatări, în filmări expediate la redacții. Iată de ce este important spiritul participativ al cetățenilor, spirit care urmează să fie stimulat de Rețea”, - consideră Victoria Miron, directoarea Programului Mass-Media al Fundației Soros-Moldova.

Pe parcursul anului curent membrii Reţelei au avut 10 întruniri, în cadrul cărora peste 100 de angajaţi ai posturilor locale de radio şi televiziune au beneficiat de cursuri de instruire de scurtă durată și de transfer de experiență. Promovarea jurnalismului cetățenesc face parte din obiectivele unui proiect de doi ani, finanţat de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Asdi) şi implementat de Fundaţia Soros-Moldova.

Reţeaua întruneşte actualmente 15 televiziuni şi 13 radiouri locale din Republica Moldova, inclusiv din UTA Găgăuzia şi din zona transnistreană.

Pentru mai multe informaţii, contactaţi: Coordonator implementare proiect, Tatiana Bunduchi, tel: 270031, e-mail: tbunduchi@soros.md

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola