PROIECTUL LEGII PRIVIND CONFLICTUL DE INTERESE ESTE "UN MONSTRU FARA DINTI", CONSIDERA EXPERTII
Proiectul legii privind conflictul de interese aprobat recent de Parlament in prima lectura este ca "un monstru fara dinti", a declarat vineri, 7 septembrie, Cristina Cojocaru, coordonator de programe la Centrul de Analiza si Prevenire a Coruptiei, in cadrul Clubului jurnalistilor de investigatie.
Ea a opinat ca acest proiect a fost elaborat de ochii comunitatii internationale care imputa guvernarii de mai mult timp ca nu este reglementat conflictul de interese. Expertul s-a referit in mod special la faptul ca proiectul nu fixeaza mecanisme reale de control, iar prevederile incluse nu au vreo sansa de a putea fi aplicate in practica, a declarat ea.
Radu Jigau, expert la aceeasi organizatie de asemenea, a declarat ca proiectul in varianta actuala va fi o lege moarta. In opinia Centrului, proiectul necesita completari esentiale, pentru a-l transforma dintr-un act general si declarativ, intr-unul cu norme si proceduri speciale, detailate, care sa contribuie la evidentierea, evitarea si solutionarea conflictelor de interese, sa stabileasca raspunderea functionarului pentru incalcarea prevederilor legii, competentele si raspunderea organelor ce vor desfasura actiunile de control privind respectarea prevederilor legale.
Si Efim Obreja, reprezentant al "Transparency International Moldova" a indicat asupra necesitatii de a modifica proiectul pentru a-l face functional. El s-a referit in special la faptul ca acesta nu pune accent pe rezolvarea conflictelor de interese, ci pe interzicerea lor, lucru care este practic imposibil.
Expertii s-au pronuntat unanim pentru examinarea profunda a proiectului si modificarii lui pana la adoptarea de catre Parlament in urmatoarea lectura.
Parlamentul a aprobat proiectul Legii privind conflictul de interese in luna iunie. Astfel, potrivit proiectului, la examinarea cazurilor concrete, persoana care exercita o functie publica trebuie sa ia decizii si sa prezinte recomandari conducandu-se de legile corespunzatoare si politica statului in domeniul respectiv, tinand cont de interesele publice si excluzand interesul personal. Persoana care exercita o functie publica trebuie sa excluda influenta intereselor personale, ce pot sa compromita deciziile oficiale, adoptate cu participarea sa, sau sa se abtina de la participarea la adoptarea sau executarea unor astfel de decizii, in cazurile in care ele pot fi compromise de interesele sale personale ca persoana privata sau de apartenenta sa la anumite organizatii.
De asemenea proiectul prevede ca Presedintele R. Moldova, deputatii in Parlament, membrii Guvernului si alti conducatori ai autoritatilor publice vor anunta Comisia principala de etica despre conflictele de interese in care se afla.
Sursa: Info-Prim