Forumul ÎmprEUnă
Adaug doar o singură idee, cea care a fost subliniată și de colegii din România: perioada pre-aderare la Uniunea Europeană este cea mai ”frumoasă” perioadă din viața unei țări (economii, sector civil etc.). Poate e puțin exagerat, dar adevărat. La această etapă, dacă vorbim despre Moldova: vom primi asistență, granturi, facilitări la diferite compartimente – un viitor destul de promițător. Ceea ce se întâmplă în perioada post-aderare e includerea țării în lista donatorilor, a statelor obligate să facă ceva pentru altcineva indiferent dacă o mai vrea sau nu. Din înțelegere. Nu vreau acuma să spun că trebuie să fim egoiști, ci să explorăm toate oportunitățile la maxim.
În cele ce urmează propun atenției Dvs (:)) prezentarea mea din cadrul Forumului despre care am menționat la începutul articolului. Atenționez că datele sunt, în mare parte, pentru anul 2007 (ceea ce se referă la detaliile cu privire la ONG-urile moldovenești).
Mai multe detalii interesante și informație utilă la capitolul societate civilă și istoric al organizațiilor neguvernamentale din Republica Moldova, cât și România le puteți găsi pe site-ul Monitorului Civic sau portalul FONDromania.org
P.S. Probabil, peste vreo 15-25 ani vom fi și noi membri UE cu drepturi depline. Asta nu înseamnă că din acel moment problemele noastre vor dispărea. Probabil vor dispărea o serie de probleme actuale, dar altele noi vor apărea neîntârziat.