Banca de Alimente din Moldova marchează 4 ani de activitate: peste 440.000 kg de alimente salvate de la risipă
Astăzi, 26 iunie, Banca de Alimente din Moldova și-a deschis ușile pentru public. În contextul aniversării a 4 ani de activitate, partenerii actuali, reprezentanți de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare dar și echipe preocupate de sustenabilitate au avut ocazia să afle detalii despre mecanismul prin care sunt salvate zilnic alimente bune și redirecționate către servicii sociale care hrănesc persoanele aflate în dificultate.
Participanții la eveniment au avut prilejul de a descoperi spațiile și procesele interne ale Băncii de Alimente, dar și oportunitatea de a face un tur ghidat în două dintre cantinele sociale beneficiare: e vorba de cantina Misiunii Sociale Diaconia și Cantina Fundației Regina Pacis, unde sunt distribuite zilnic mese calde pentru persoanele în etate.
Oleg Paraschiv, directorul Băncii de Alimente:
”Din 2021 până în prezent, Banca de Alimente a recuperat 441.000 kg de produse alimentare de la 77 de agenți economici. Acestea alimente au fost distribuite în 87 de servicii sociale din întreaga țară, unde sunt hrăniți cca 10 mii de oameni nevoiași. Pe lângă activitatea de recuperare, echipa noastră are alte două direcții importante de activitate: e vorba de educația pentru prevenirea risipei de alimente, dar și advocacy pentru ca legislația națională să favorizeze donarea alimentelor bune în detrimental aruncării acestora. Colaborarea cu Banca aduce beneficii majore: serviciile sociale își diversifică meniurile și reduc costurile de intervenție, iar agenții economici contribuie la un demers sustenabil, prin care alimentele muncite își găsesc locul acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.”
Zinaida Romașco, manager Centru Comunitar din Ciuciuleni, Hâncești
“În cadrul Centrului Comunitar avem o cantină de ajutor social unde hrănim zilnic 65 de persoane nevoiașe. Colaborăm cu Banca de Alimente de 4 ani, chiar de la fondare. Lunar, primim diferite produse- legume, fructe, crupe, lactate, în functie de donațiile pe care le are Banca. Aceste alimente salvează mult din bugetul limitat pe care îl avem pentru achiziția de alimente și, de multe ori ne permit să punem pe masa beneficiarilor noștri alimente pe care nu le-ar fi consumat vreodată.”
Veceslav Ioniță, expert economic, participant la eveniment
“Ca multe alte țări, Moldova se confruntă cu problema risipei alimentare. Doar în acest an, consumatorii casnici vor arunca alimente în valoare de 8 miliarde de lei – produse care ar putea hrăni un milion de oameni afectați de insecuritate alimentară. În 4 ani de activitate, Banca de Alimente a adus această temă delicată în spațiul public, insistând că nu e rușinos să vorbim despre risipă, ci necesar. Deși recuperează aproximativ 1 kg din fiecare 700 aruncate, această cifră nu indică eforturi insuficiente, ci dimensiunea reală a problemei și nevoia unei mobilizări colective pentru a reduce risipa”.
Banca de Alimente este singura structură nonprofit din Republica Moldova a cărei domeniu de activitate este axat exclusiv pe prevenirea risipei de alimente și reducerea foamei. Din anul 2022, Banca de Alimente este membru asociat al Federației Europene a Băncilor de Alimente, cea mai mare rețea europeană de bănci de alimente.