„Copiii din umbră” – campanie de sprijin pentru copiii aflați în detenție

Asociația pentru Justiție Penală Participativă, Administrația Națională a Penitenciarelor și UNICEF au lansat, astăzi, campania de sensibilizare „Copiii din umbră”. Cu mesajul „Când un copil se confruntă cu dificultăți, ajutați, nu judecați”, inițiativa este realizată grație suportului financiar al Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania, prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare.

Campania își propune să atragă atenția asupra realităților dificile cu care se confruntă copiii aflați în detenție, promovând o abordare bazată pe empatie, sprijin și pe nevoile lor fundamentale. Inițiativa are drept obiectiv sensibilizarea publicului larg, dar și  profesioniștilor din domeniul protecției drepturilor copilului, asupra necesității unui sistem de justiție care să pună accent pe reintegrarea și sprijinirea copiilor vulnerabili.

Copiii care au intrat în contact cu legea sunt adesea judecați doar pentru faptele lor, iar contextul în care au crescut este frecvent trecut cu vederea.

„Copiii din detenție sunt, de multe ori, victimele unor condiții sociale și familiale extrem de dificile. Lipsa unui suport adecvat – educațional, emoțional și material – le limitează șansele de a se dezvolta într-un mod sănătos și echilibrat. Aceste dificultăți nu trebuie să le definească viitorul, ci trebuie să le oferim oportunități de schimbare, de învățare din experiențele lor și de reintegrare în societate”, declară Augustina Bolocan-Holban, președinta Asociației pentru Justiție Penală Participativă.

Fiecare copil merită oportunitatea de a-și construi un viitor mai bun, indiferent de dificultățile sau deciziile din trecut. Prin oferirea unui sprijin corespunzător, acces la oportunități reale și un proces eficient de reintegrare, putem schimba destinele copiilor aflați în conflict cu legea. Este responsabilitatea noastră comună să investim în reabilitarea lor, să le furnizăm resursele necesare pentru a depăși traumele și să le oferim susținerea de care au nevoie pentru a deveni membri activi, responsabili și valoroși ai societății”, a menționat Tatiana Danilescu, ofițeră de programe, UNICEF Moldova.

„Este important ca întreaga comunitate să își asume un rol activ în procesul de reintegrare a copiilor aflați în conflict cu legea. Acest lucru nu presupune doar oferirea unei șanse pentru educație și dezvoltare, ci și un sprijin real în depășirea traumelor trecutului lor. Investiția în viitorul acestor tineri este, de fapt, o investiție în viitorul întregii noastre societăți”, subliniază Liubovi Jignea Suveică, directoare adjunctă a Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Campania include materiale educaționale de conștientizare și mesaje care vor fi distribuite pe diverse platforme media, cu scopul de a sprijini schimbarea atitudinii față de acești tineri și de a încuraja un comportament mai empatic și incluziv din partea societății.

Un sistem de justiție pentru copii ar trebui să se concentreze pe reabilitare, nu pe pedeapsă. Măsurile alternative, sprijinul comunitar și programele de reintegrare sunt necesare pentru a ajuta copiii să își depășească traumele și să se reintegreze în societate. Pedeapsa nu ajută la vindecarea unui copil de trauma trăită, ci poate agrava stigmatizarea, izolarea și scăderea stimei de sine. Atunci când profesioniștii din domeniul protecției copilului și cei din sistemul de justiție penală înțeleg și răspund corespunzător nevoilor copiilor, pot contribui semnificativ la procesul de recuperare al acestora. 

Campania „Copiii din umbră” face parte din proiectul UNICEF „Sporirea aplicării alternativelor la detenție și resocializarea copiilor în conflict cu legea”, implementat de Asociația pentru Justiție Penală Participativă, în parteneriat cu  Inspectoratul Național de Probațiune, Administrația Națională a Penitenciarelor și Consiliul de Mediere. Proiectul beneficiază de suportul financiar al Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania, prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare.




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola