Fundația Regina Pacis continuă să sprijine tinerele vulnerabile din Republica Moldova
Serviciul social „Locuința Asistată In Cammino” va beneficia în continuare de sprijin financiar din partea Asociației Renovabis din Germania pentru următorii doi ani. În acest context, 16 tinere vulnerabile din Republica Moldova vor avea acces la cazare gratuită și la un pachet de servicii destinate să le sprijine integrarea socială și profesională.
Scopul principal al proiectului este să susțină tranziția acestor tinere către viața adultă, să le ajute să dobândească abilități esențiale pentru o viață independentă și să construiască un viitor stabil și sustenabil.
Lansat în 2015, de către Fundația Regina Pacis, „Locuința Asistată In Cammino” este un serviciu dedicat tinerelor care nu au sprijin familial și care necesită un mediu sigur pentru a-și continua educația și a-și dezvolta competențele necesare integrării pe piața muncii. Până în prezent, proiectul a sprijinit peste 50 de tinere, iar aproximativ 85% dintre acestea au reușit să se reintegreze cu succes în comunitate.
„Fiecare tânără merită o șansă de a-și construi un viitor mai bun, iar noi suntem aici pentru a le ghida și susține în acest proces. Este datoria noastră să fim alături de tinerii aflați în dificultate, oferindu-le nu doar un loc de trai, ci și un cadru în care pot învăța, crește și deveni parte activă a comunității lor.” – Ilie Zabica, Director Fundația Regina Pacis.
„Proiectul nostru se bazează pe un model integrat de asistență, în care fiecare tânără beneficiază de un plan personalizat, ce include consiliere psihosocială continuă, sprijin educațional și profesional, și acces la oportunități de formare. Prin aceste măsuri, tinerelor li se oferă nu doar abilități pentru integrarea pe piața muncii, ci și oportunități pentru dobândirea competențele necesare pentru dezvoltarea personală și o viață independentă” – Inga Platon, manager de proiect.
Apel la colaborare: Pentru a continua să ajutăm tinerele aflate în dificultate, suntem deschiși să colaborăm cu organizații, instituții și parteneri care identifică tinere ce pot beneficia de acest serviciu. În acest moment, avem locuri disponibile și suntem pregătiți să oferim sprijin celor care îndeplinesc criteriile de eligibilitate.
Mai multe detalii puteți afla la numărul de telefon: (+373) 22 23 55 11.
În contextul general al Republicii Moldova, problema tinerelor din medii vulnerabile rămâne una gravă. Potrivit unui raport al Ministerului Muncii și Protecției Sociale din 2023, aproape 28.000 de copii se aflau în situații de risc, iar 4.819 dintre aceștia au părăsit sistemul de protecție socială, fără a avea un sprijin adecvat pentru integrarea lor. De asemenea, 914 copii au fost instituționalizați în 2023, iar mulți dintre cei care au părăsit sistemul nu au avut acces la servicii care să le asigure integrarea socială și profesională.