frule

Inimile oamenilor bat tare la Cahul, datorită Uniunii Europene!

Template 2În 2020, regiunea Cahul, alături de Ungheni, a fost selectată de Uniunea Europeană pentru a beneficia de un program pilot de dezvoltare economică, socială și culturală, inițiativa având un buget de 25.888.889 USD pentru perioada 2019-2024.De atunci, atât orașul Cahul cât și localitățile învecinate se dezvoltă într-un ritm alert, grație sprijinului oferit de UE. 

Cahul – un oraș în plină ascensiune

Orașul Cahul e în procesul accelerat de transformare de patru ani. Proiectele implementate au modernizat orașul și au oferit cetățenilor săi spații de agrement moderne și servicii publice eficiente. 

Până astăzi, or. Cahul a reușit să revitalizeze multiple spații publice. Grație asistenței financiare oferite de UE, în orașul Cahul a fost renovat și modernizat parcul central „Grigore Vieru”, a fost instalat iluminatul public inteligent și a fost renovat scuarul și zona adiacentă a Palatului de Cultură „Nicolae Botgros”.

Anul trecut, în incinta primăriei,  a fost implementat ghișeul unic modern pentru a spori accesibilitatea serviciilor publice și pentru a consolida transparența și responsabilitatea autorităților publice locale. 

Oamenii sunt oglinda transformărilor: ce spun ei?

Înainte de renovare,     nici prin parcul central și nici prin scuar nu te puteai plimba, nici pe jos și nici cu bicicleta. Acum e o adevărată plăcere să vii aici. Orașul nostru a devenit atractiv, mai ales pentru noi, tinerii, pentru că ne doream să plecăm cât mai repede de aici, însă acum nu mai vrem acest lucru”, Elena, 18 ani

Orașul nostru prinde viață. Copilașii au terenuri de joacă sigure și moderne. Nu mai trebuie să mergem în alte cartiere pentru a găsi un termen de joacă, un tobogan sau un leagăn”, Iraida, 34 ani. 

„M-am mutat în Cahul în 2019. De atunci și până acum s-au renovat multe în oraș. Tinerii au unde se antrena și unde să facă sport, copiii au unde se juca, adulții au mai multe șanse de a-și găsi un loc de lucru”, Igor, 30 de ani

„S-au făcut atât de multe lucruri în oraș și toate astea în timp scurt, fără să dureze ani de zile. Copiii au unde să alerge, unde să se întâlnească și să facă jocuri de societate. E frumos în jur, totul e amenajat. ” Tatiana, 32 ani

Logoul regiunii – simbolul care valorifică bogățiile zonei și spiritul viu al comunității

De asemeni, grație sprijinului oferit de UE, regiunea Cahul s-a ales cu propria identitate vizuală pentru a ajuta zona să se promoveze ca fiind o destinație atractivă pentru turism, investiții și dezvoltare economică. 

Primele roade nu au întârziat să apară: „Clusterul turistic VIA Cahul, administrat de AO Pro Parteneriat pentru Dezvoltare Durabilă a beneficiat de un suport financiar de 100. 000 Eurodin partea Uniunii Europene în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF. Asistența financiară a fost orientată spre dezvoltarea turismului în Regiunea Cahul și creșterea competitivității turistice a întreprinderilor din domeniul turismului. Ca urmare a proiectului a fost construită o nouă atracție turistică în s. Slobozia Mare – platforma de belvedere a Rezervației biosferei ”Prutul de Jos”  dotată cu mese, bănci, sistem de iluminare nocturnă, sistem de supraveghere video și o lunetă panoramică, care permite vizitatorilor să admire natura la distanță [...] au fost susținuți prin mini-granturi 16 agenți economici care și-au îmbunătățit condițiile de primire și deservire a turiștilor. Au fost realizate o serie de acțiuni de promovare a potențialului turistic al regiunii  - Ghidul turistic al regiunii Cahul, participarea la Târguri și expoziții de profil[...]” menționează Silvia Strelciuc, consultantă a Clusterului turistic VIA Cahul. 

Proiectele implementate până acum sunt doar începutul unei transformări mai ample, care va face din orașul și regiunea Cahul un exemplu de dezvoltare durabilă în Republica Moldova – dezvoltare posibilă grație suportului oferit de Uniunea Europeană. 

 

Materialul face parte din campania de informare realizată de A.O. C.R.D.C.  în cadrul proiectului  „Moldova Assist: îmbunătățirea accesului la servicii publice de calitate și a coeziunii sociale”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de People in Need Moldova.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola