frule

Membrii Coaliției de Monitorizare a achizițiilor publice au discutat conceptul și conținutul unei platforme web dedicată achizițiilor publice din Republica Moldova

Conceptul și conținutul unei platforme web, dedicată achizițiilor publice din Republica Moldova, a fost prezentat miercuri, 26 iunie, 2024, în cadrul celei de-a cincea ședință de lucru a membrilor Coaliției de Monitorizare a Achizițiilor Publice. Pagina web este creată în cadrul proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice”, implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în colaborare cu Parteneriatul pentru Transparenţă  din SUA.

Carolina Ungureanu, coordonatoarea proiectului, vice directoarea IDIS „Viitorul, a spus că în urma mai multor discuțiilor cu societatea civilă, care reprezintă acest domeniu, s-a simțit necesitatea creării unui portal destinat celor care monitorizează achizițiile publice. „Vrem să fie o resursă atât pentru reprezentanții societății civile, interesați de domeniul achizițiilor publice, cât și pentru cetățenii doritori să afle cum sunt utilizați banii publici. Ne dorim ca această platformă online să fie un instrument util celor implicați în monitorizarea achizițiilor publice, care țin pulsul achizițiilor publice în Republica Moldova. Platforma va include, de asemenea, informații utile pentru autoritățile contractante, operatorii economici, factorii de decizie și orice alte părți interesate. Acesta va servi ca o sursă centralizată și de încredere de informații și instrument de advocacy pentru a permite coordonarea și cooperarea părților interesate care desfășoară activități de monitorizare a achizițiilor”. 

Potrivit lui Pavel Novac, reprezentantul companiei care a realizat site-ul, scopul platformei online este de a prezenta opiniei publice situația din domeniul achizițiilor publice, ceea ce se întâmplă pe această piață, dar și de a explica oamenilor simpli de ce achizițiile publice trebuie să fie în vizorul societății civile. 

Mariana Kalughin, reprezentanta Asociației Obștești „Transparency International Moldova”, a menționat că realizarea paginei web este o idee extraordinară, care va avea un impact mare, deoarece o asemenea resursă nu mai există. 

Ion Cornea, manager la o companie de consultanță în afaceri, a apreciat că o astfel de platforma necesită mult timp pentru a fi creată și menținută. „Este o platformă interactivă. Se vede că este o dorință mare de a exista o astfel de resursă în domeniul achizițiilor publice. Să aduni atâta informație este o muncă enormă. Succesul unui site constă și în menținerea și actualizarea lui permanentă”.

Ala Revenco, președinta Asociației Obștești „Părinți Solidari”, susține că pagina web va răspunde necesităților societății civile în ceea ce privește monitorizarea achizițiilor publice. „Din păcate ceea ce se face la nivel de stat lasă mult de dorit, de aceea suntem nevoiți să avem instrumentele noastre de monitorizare pentru a fi mai eficienți”.

Valeriu Rusu, director executiv al Asociației Obștești ADR „Habitat”, a afirmat că atât timp cât achizițiile publice vor fi monitorizate și despre ele se va vorbi pe mai multe platforme online, va putea fi imprimat un trend pozitiv al   modalităților de utilizare a banilor publici.

În cadrul ședinței Coaliției de Monitorizare a Achizițiilor Publice, Silviu Plopa, monitor, membru a coaliției, a prezentat o analiză în dinamică a stării de lucruri din sectorul de achiziții publice din Republica Moldova, dar și stegulețele roșii identificate în procesul de monitorizare a achizițiilor desfășurate de către S.A. „Apă-Canal Chișinău” și de către RED-Nord la achiziţionarea sistemului fotovoltaic.

Coaliția de Monitorizare a Achizițiilor Publice este creată la inițiativa Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice”, implementat în      colaborare cu Parteneriatul pentru Transparență din SUA. Coaliția ce urmărește susținerea reformelor în domeniul achizițiilor publice în Republica Moldova. Din Coaliție fac parte peste 20 de organizații ale societății civile, jurnaliști de investigație, experți şi monitori independenți din Republica Moldova.

Până acum Coaliția de Monitorizare a Achiziţiilor Publice s-a întrunit în patru ședințe, unde au fost abordate mai multe subiecte și probleme de actualitate din domeniul achizițiilor publice.

------------------------------------------

Proiectul „Consolidarea integrității în achizițiile publice” este implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul, în parteneriat cu Parteneriat pentru Transparență (SUA). Proiectul urmărește susținerea reformelor în domeniul achizițiilor publice în Moldova, care vor spori transparența și corectitudinea achizițiilor publice prin împuternicirea cetățenilor de a responsabiliza instituțiile relevante.

IDIS „Viitorul” este un think tank independent, înființat în 1993 care combină cercetarea socială, politică și economică cu componente solide de advocacy. Instituția realizează cercetări aplicate de monitorizare pe mai multe domenii: economie, politica socială, politicile UE, dezvoltarea regională, dar și riscurile de securitate și de politică externă.

Parteneriat pentru Transparenţă (PTF) are sediul în Washington DC și are misiunea este de a promova abordări inovatoare conduse de societatea civilă pentru îmbunătățirea guvernanței, creșterea transparenței, promovarea statului de drept și reducerea corupției în țările în curs de dezvoltare și în curs de dezvoltare. Din 2000, PTF a susținut peste 250 de proiecte care vizează promovarea implicării ONG-urilor în decizii, procese și legi care impun transparența și responsabilitatea în achizițiile publice.



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola