frule

Tinerii promovează schimbările pozitive în comunitatea lor prin organizarea de inițiative civice

Tinerii promovează schimbările pozitive în comunitatea lor prin organizarea de inițiative civice

4 grupuri de inițiativă civică ale tinerilor, 4 localități rurale diferite și un amalgam de emoții pozitive. În cadrul proiectului Împuternicirea participării tinerilor în procesul decizional local, 40 de tineri au demarat o serie de activități și inițiative civice prin angajament civic, implicare socială, satisfacție personală, conștientizare socială, dezvoltare personală și promovarea schimbării pozitive.

După ce au organizat cafenele de implicare publică și au concluzionat care sunt preocupările semenilor, grupurile de tineri au desfășurat activități de curățare a spațiilor verzi, plantare de arbori, competiții sportive, campanie de advocacy.

Grupul de tineri din com. Antonești, Cantemir au conștientizat importanța implicării în comunitate prin acțiuni de voluntariat. În comuna Antonești s-a organizat o acțiune de curățare a spațiilor verzi (parcurilor și pajiștilor), realizată în parteneriat cu Primăria comunei Antonești.

“Suntem mândri de implicarea în această activitate și că contribuim la păstrarea curățeniei publice în comunitatea noastră. Ne vom implica continuu în astfel de activități pentru că păstrând spațiile verzi sănătoase și curate păstrăm sănătatea locuitorilor, ne spune un tânăr participant din grupul de inițiativă format în localitate.

Grupul de inițiativă al tinerilor din loc. Cania, Cantemir au avut determinarea de a planta copaci în comună, implicându-se activ în îmbunătățirea mediului nostru înconjurător și sensibilizând comunitatea despre importanța protejării naturii.

Din motiv că nu se desfășoară activități sportive la nivel comunitar și cauza numărului redus de competiții sportive, tinerii din com. Hănăsenii Noi, Leova au început să promoveze sănătatea prin adoptarea unui stil de viață activ, prin implicarea în practicarea sportului sau alte activități care implică mișcare fizică. Astfel, grupul de tineri a inițiat și organizat o competiție sportivă - meci amical de volei pentru a promova modul sănătos de viață, în parteneriat cu primăria com. Hănăsenii Noi și gimnaziul din localitate.

“Promovarea sportului în rândul tinerilor este important. Din motiv că tinerii din localitatea noastră nu au condiții de a practica sportul, tinerii se ocupa de alte activități și nu tot timpul dintre cele mai bune. Astfel de activitate este una binevenită de a arăta primăriei că este nevoie de învestit în infrastructură sportivă, iar pentru tineri să se implice mai activ”, Dan Gubilit, tânăr participant la acțiune.

La rândul lor, grupul de tineri din satul Filipeni după întâlnirile cu reprezentanți APL, în care și-au expus dezideratul de dezvolta Consiliul local de tineret prin asigurarea unui spațiu pentru activitățile acestuia, ei au desfășurat o campanie de advocacy pentru ca administrația să le audă solicitările. Drept urmare, Primăria a identificat un spațiu, care necesită a fi reparat, dar unde tinerii se vor întâlni, vor socializa și vor organiza activități. În desfășurarea activității civice, tinerii au primit suport din partea Bibliotecii Publice Filipeni, Bibliotecii pentru copii și Primăria localității.

Adina Bădărău, tânără participantă spune că diversificarea activităților de tineret este esențială. “Dacă tinerii nu sunt motivați să se implice, atunci riscăm să creștem o generație leneșă. De aceea trebuie să fie învestit în diversificarea activităților, să găsim noi parteneri, noi idei de activități. Eu am devenit voluntară participând la mai multe activități de animare a timpului liber, la instruire, ceea ce ma motivat să fiu voluntar în comunitatea mea”, adaugă tânăra.

Aceste acțiuni civice demonstrează dorința și capacitatea tinerilor de a contribui la binele comun și de a juca un rol activ în dezvoltarea și îmbunătățirea societății unde locuiesc.

Activitățile sunt realizate în cadrul proiectuluiÎmputernicirea participării tinerilor în procesul decizional local” desfășurat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) în cadrul proiectului „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat de Fundația Terre des hommes Moldova, în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (România) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (Moldova) și cofinanțat de Uniunea Europeană.

Proiectul își propune să consolideze capacitățile actorilor civici locali din domeniul tineretului de a presta programe și servicii de participare și capacitare incluzivă și durabilă a tinerilor.

Mai multe informații despre proiect și activități: www.tdh.md/MYCS

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola