frule

Moldova: profanarea luptei eficiente contra torturii

Amnesty International Moldova
Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO)
Centrul medical de reabilitare a victimelor torturii "MEMORIA"
Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova
Promo-Lex
Societatea Internationala a Drepturilor Omului - Sectia din Republica Moldova

DECLARATIE
? 107/07 din 19 iulie 2007
Document public

Organizatiile de aparare a drepturilor omului sunt profund ingrijorate si dezamagite de faptul ca in Moldova, de facto, a fost compromisa crearea unui organ national independent de inspectare a locurilor de detentie in scopul prevenirii torturii. Organul national de inspectare trebuie sa fie independent din punct de vedere functional si financiar si sa fie compus din specialisti competenti si independenti - reprezentanti ai societatii civile. Moldova si-a asumat obligatia de creare a unui astfel de organul independent prin ratificarea la 30 martie 2006 a Protocolului facultativ la Conventia ONU contra torturii.

La sedinta din 18 iulie 2007 Comisia pentru drepturile omului a Parlamentului a examinat proiectul de lege care prevedea crearea unui astfel de organ national (numit in proiectul de lege "Consiliul consultativ") pe linga Centrul pentru drepturile omului. Insa, Comisia a introdus corectari, care lipsesc de sens proiectul de lege. Din proiectul de lege nu au mai ramas decit citeva modificari care se refera la imputernicirile avocatilor parlamentari.

Toate prevederile referitoare la crearea organului national de inspectare a locurilor de detentie pentru prevenirea torturii, la implicarea reprezentantilor societatii civile si la imputernicirile acestora in cadrul organului au fost excluse in intregime din cadrul proiectului de lege.

Din cite se stie, Parlamentul planifica examinarea proiectului de lege in cadrul sedintei plenare din 20 iulie 2007 simultan in doua lecturi. Daca proiectul de lege va fi adoptat in formatul curent, atunci Parlamentul va ignora si va compromite obligatiile internationale ale Moldovei in lupta eficienta contra torturii.

In aceste conditii, consideram ca, in redactia curenta, proiectul de lege reprezinta profanarea cerintelor Protocolului facultativ si nu contribuie la apararea corespunzatoare a oamenilor contra torturii in Moldova.

Solicitam Parlamentului aminarea examinarii proiectului de lege in cadrul sedintei plenare din 20 iulie 2007, desfasurarea consultatiilor intense cu organizatiile de aparare a drepturilor omului si definitivarea proictului de lege in conformitate cu prevederile Protocolului facultativ.

Informatii suplimentare

Protocolul facultativ la Conventia ONU contra torturii (OPCAT) este unul dintre cele mai eficiente mecanisme internationale de prevenire a torturii. Prin ratificarea lui, Moldova si-a asumat responsabilitatea de creare a unui organ national independent de inspectare a locurilor de detentie in scopul prevenirii torturii ("mecanismele preventive nationale" in conformitate cu terminologia Protocolului). Respectivul organ urma sa fie creat in decursul unui an dupa intrarea in vigoare a Protocolului pentru Moldova, adica pe 24 iulie 2007 (Protocolul a intrat in vigoare pentru Moldova la 24 iulie 2006).

Organizatiile de aparare a drepturilor omului din tara, inclusiv Amnesty International Moldova, Centrul medical de reabilitare a victimilor tirturii "MEMORIA" si Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, din 2004 s-au pronuntat pentru ratificarea Protocolului. In 2005 eforturile organizatiilor au fost sustinute de Baroul avocatilor din Republica Moldova. Prevederile privind ratificarea acestui document au fost incluse in Planul de actiuni Republica Moldova-UE.

La 17-18 noiembrie 2006 Misiunea OSCE in Moldova, Amnesty International Moldova si Institutul de Reforme Penale au organizat conferinta "Implementarea prevederilor OPCAT in Republica Moldova". Pe parcursul anilor 2006-2007 avocatii parlamentari, Misiunea OSCE in Moldova, TACIS, Amnesty International Moldova, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Centrul medical de reabilitare a victimelor torturii "MEMORIA", Liga pentru aparare a Drepturilor Omului dimn Moldova, Institutul de Reforme Penale si Societatea Internationala pentru Drepturile Omului - Sectia din Republica Moldova au colaborat cu Ministerului Justitei pentru a gasi cea mai eficienta si efectiva modalitate de implementare a Protocolului facultativ la Conventia ONU contra torturii.

Pe 29 iulie 2007 Guvernul a aprobat proiectul de lege propus de Ministerul Justitiei care continea aspecte pozitive de implementare a Protocolului, desi in viziunea noastra necesita o imbunatatire esentiala in vederea consolidarii rolului organul national de inspectare, proiectul a fost trimis in Parlament. Misiunea OSCE in Moldova, Amnesty International Moldova, CReDO au prezentat Comisiei pentru drepturile omului a Parlamentului opiniile de perfectionare a proiectului de lege.

****************************************

 


Pentru informatii suplimentare va rugam sa va adresati la:
Evghenii Golosceapov (??????? ?????????), director executiv Amnesty International Moldova, mob. .: /+373/ 69-323-701 C.P. 209, MD-2012, Chisinau, Moldova; tel.: (+373-22) 27-41-22, fax: (+373-22) 277-034, info@amnesty.md, http://www.amnesty.md/
Serghei Ostaf (?????? ?????), director executiv Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), mob... adresa str. Alexandru Hajdau 95 "A" tel. (+373-22) 21-28-16, fax (+373-22) 22-52-57 ostaf@credo.md, http://www.credo.md/
Ludmila Popovici (??????? ???????), director executiv, Centrul medical de reabilitare a victimelor torturii "MEMORIA", tel: (+373-22) 72-64-91, str. Frumoasa, 26/2, MD-2009, Chisinau, Moldova.
Teo Carnat (??? ??????), director executiv, Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova, tel: (+373-22) 22-26-18, str. M. Eminescu, 63, Chisinau, Moldova, http://www.humanrights.md/.
Ion Manole (??? ??????), presedinte "Promo-Lex", str. D. Riscanu 11, of. 41, Chisinau, Moldova, tel.: (+373-22) 450024, fax: (+373-22) 450024.
Liubov Nemcinova (?????? ?????????), presedinte, Societatea Internationala a Drepturilor Omului - Sectia din Republica Moldova, str. D.Riscanu 20/2, Chisinau, Moldova, tel.: (+373-22) 43-33-27, igfm_ms@company.md.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola