Studiu: O parte dintre televiziunile moldovenești dezinformează în mod intenționat și manipulează societatea, acționând în interesele Federației Ruse

Republica Moldova este în continuare un teren fertil  pentru propaganda rusă, deoarece există, pe de o parte, o conexiune interdependentă între fenomenul propagandei și al dezinformării și societățile sărace, pe de altă parte, care sunt mai facil de manipulat. Televiziunea este un mijloc important de informare în rândurile populației din Republica Moldova, iar în ultimii doi ani, pentru spațiul informațional moldovenesc dominat de către mass media rusească, televiziunea rămâne încă a fi o pârghie importantă de influență. Este una dintre concluziile studiului „Politica informațională a televiziunilor din Republica Moldova”, realizat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS „Viitorul”) și prezentat vineri, 15 decembrie, 2023.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Sprijinirea gândirii critice și rezistența la dezinformare în Republica Moldova”, implementat în perioada ianuarie 2023 – octombrie 2024, cu susținerea financiară a Ambasadei Finlandei la București și a avut ca scop monitorizarea principalelor posturi de televiziune din Republica Moldova pentru a determina narațiunile informaționale ale surselor media TV și a estima dacă acestea informează cetățenii corect și echidistant, sau dimpotrivă, au tenta de a dezinforma și manipula opinia publică moldovenească.

Ion Tăbârță, expert politic la IDIS „Viitorul”, autorul studiului, a spus că subiectele selectate spre monitorizare reprezentă esența informațională a spațiului din Republica Moldova: politica internă; situația social-economică; justiția; Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia; politica externă; agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainiei. Au fost analizate principalele produse informaționale care modelează opiniile în spațiul informațional: buletinele de știri; materiale cu tematică politică și social-economică; și talk-show-urile politice. Astfel, au fost selectate spre a fi monitorizate: Moldova 1; Jurnal TV; TV8; TVR Moldova; Pro TV; Vocea Basarabiei; Orizont TV; Exclusiv TV; Cinema 1; și Gagauziya Radio Televizionu (GRT). Criteriile de selectare a televiziunilor au fost nivelul de audiență în conformitate cu măsurătorile efectuate și popularitatea lor rezultând din datele cercetărilor sociologice.

Este de menționat aici că la 16 decembrie 2022, Comisia Situații Excepționale a dispus suspendarea licenței de emisie pentru canalele Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV, pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”, iar unele dintre acestea – RTR Moldova, NTV Moldova, Primul în Moldova și TV6, care erau la acel moment printre primele 10 TV-uri cu cea mai mare audiență, au migrat spre altele, cu audiență mai mică. RTR Moldova spre Cinema 1, NTV Moldova spre Exclusiv TV și TV6 spre Orizont TV. Astfel, în monitorizare au fost incluse dublurile lor. Din aprilie 2023, primul în Moldova nu a mai produs continut informativ și nu a fost monitorizat.

Studiul a analizat narațiunile televiziunilor date referitoare la subiecte precum: 9 mai, Marea Adunare „Moldova Europeană” din 21 mai 2023; tematica energetică; protestele fermierilor; majorarea salariului miniștrilor; protestul deținătorilor de patente; incidentul de la Aeroportul Internațional Chișinău soldat cu decesul a două persoane; scandalul lingvistic de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”; reforma justiției; alegerile pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia; Summitul Comunității Politice Europene; relațiile Republicii Moldova cu NATO; denunțarea mai multor acorduri cu CSI; agresiunea militară rusă contra Ucrainei etc..

Studiul arată că o parte dintre televiziunile moldovenești dezinformează în mod intenționat și manipulează societatea moldovenească, acționând în interesele geopolitice ale Federației Rusi, dar și în interesele de grup și personale ale elementelor oligarhice din Republica Moldova. Scopul lor este de a nu permite reforma și modernizarea instituțiilor statului, parte a efortului de integrare europeană. De aceea, unele televiziuni încearcă să compromită orice guvernare proeuropeană de la Chișinău, indiferent de culoarea ei politică. Este vorba aici de: Orizont TV; Exclusiv TV; Cinema 1; și Gagauziya Radio Televizionu (GRT).

Autorul studiului mai afirmă că în ultimii doi ani, aceste televiziuni, prin intermediul politicii lor informaționale, au promovat mai multe narațiuni cu scopul de a lovi guvernarea proeuropeană de la Chișinău, și, prin aceasta, în mod intenționat, și constant, să discrediteze parcursul european în rândurile cetățenilor. În perioada de monitorizare au fost promovate narațiuni de manipulare și dezinformare precum: „plătim scump pentru gaz pentru că Sandu nu a vrut să meargă la Moscova ca să se înțeleagă cu Putin”, „cumpăram același gaz rusesc, dar mai scump din Europa”, „Republica Moldova merge pe calea Ucrainei, fiind o unealtă docilă în scopurile agresive ale Occidentului” etc.

Concluzia generală a studiului este că Moldova 1, Jurnal TV, TV8, TVR Moldova, Pro TV și Vocea Basarabiei își construiesc politica de informare prin abordarea principalelor subiecte mediatice, reieșind din propria politica editorială, obiectivă și subiectivă, iar modul de diseminare a informației în spațiul public are loc prin intermediul știrilor și a talk-show-urilor. Exclusiv TV și Cinema 1 au o politică editorială la știri echilibrată pe unele subiecte, interpretativă pe altele, și de neinformare pe subiectele sensibile, de ordin geopolitic, cum ar fi agresiunea militară rusă contra Ucrainei. Este sesizabilă tenta de a nu promova parcursul european al Republicii Moldova, și dimpotrivă, de a favoriza camuflat direcția estică a vectorului extern sub lozinca echilibristicii geopolitice. Orizont TV deschis promovează interesele politice ale grupului Șor, având o politică informațională anti-UE și pro-Rusia. Politica informațională a GRT este puțin conectată la agenda publică a Republicii Moldova, reflectă situația din UTA Găgăuzia cu accente clare ostile la adresa autorităților centrale de la Chișinău și în interesele politice ale grupului Șor în regiunea găgăuză”, a declarat Ion Tăbârță.

Potrivit lui Ion Tăbârță, Chișinăul este o țintă a agresiunii hibride din partea Moscovei, iar unul dintre elemente este răspândirea propagandei ruse prin dezinformare, pentru a scădea gradul de reziliență a societății și a instituțiilor statului contra acestei agresiuni hibride dirijată de la Moscova. „În Republica Moldova, există încă un segment numeros al populației social-vulnerabile, care, alături de vorbitorii rusolingvi, este cel mai expus la propaganda și dezinformarea venită dinspre Federația Rusă, inclusiv prin intermediul actorilor politici interni, care acționează contrar intereselor Republicii Moldova”, menționează autorul în studiu.

Ion Tăbârță crede că pentru a combate și a reduce din fenomenul dezinformării în Republica Moldova este foarte important de a cunoaște care dintre televiziunile moldovenești manipulează opinia publică prin dezinformare sau neinformare privind principalele subiecte tematice care interesează societatea moldovenească. Astfel, în opinia sa, soluțiile contra televiziunilor care dezinformează, și în general contra fenomenului dezinformării, sunt:     aplicarea legislației

Republicii Moldova pentru televiziunile care nu respectă prevederile codului audiovizualului și acționează subminând securitatea instituției statului, dar și acordarea unei atenției sporite procesului de educație mediatică, începând din școli și continuând pe toate treptele din societate.

Cu referință la soluțiile legale, Ion Tăbârță susține că este indicat ca instituțiile statului să: comunice strategic; stabilească criterii clare de evaluare a posturilor televizate; dezvolte instrumente pentru a putea combate dezinformare de pe internet și platformele de socializare. Privind măsurile educaționale, este necesară: modificarea curriculum școlar (la așa obiecte ca dezvoltarea personală sau educația pentru societate) ca elevii de la ce mai fragede vârste să fie învățați să se orienteze în labirintul informațional al tehnologiilor postmoderniste, ca să poată face distincția dintr-o platformă care informează și una care dezinformează, să depisteze o știre care dezinformează și manipulează; introducerea în ultimul an de studii gimnaziale (cel puțin) și în licee și colegii, în mod obligatoriu, a obiectului de studiu educația mediatică.  

--------------------

Proiectul „Sprijinirea gândirii critice și rezistența la dezinformare în Republica Moldova”, implementat de către IDIS „Viitorul” în perioada ianuarie 2023 – octombrie 2024, este susținut financiar de către Ambasada Finlandei la București.

IDIS „Viitorul” este un think tank independent, înființat în 1993 care combină cercetarea socială, politică și economică cu componente solide de advocacy. Instituția realizează cercetări aplicate de monitorizare pe mai multe domenii: economie, politica socială, politicile UE, dezvoltarea regională, dar și riscurile de securitate și de politică externă.

Urmărește-ne pe Facebook - https://www.facebook.com/IDISViitorul ;

Abonează-te la canalul nostru de Telegram - https://t.me/idis93 ;

Vizionează-ne pe canalul nostru de Youtube - //www.youtube.com/@idisviitorul8539 style=text-decoration: underline; color: #0d4da1;>https://www.youtube.com/@idisviitorul8539 .




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola