Premieră pentru Moldova: Simpozionul Regional de Securitate Cibernetică
Siguranța cibernetică a fost în centrul atenției la Chișinău, în zilele de 14 și 15 noiembrie, la Simpozionul Regional de Securitate Cibernetică – platformă care a întrunit experți din toate colțurile lumii la noi în țară, pentru a-și împărtăși perspectivele specialiștilor în domeniu. Strategii internaționale de apărare cibernetică, recomandări, experiențe reușite, scenarii de contraatac cibernetic și potențialul pentru noi colaborări au fost discutate în cadrul evenimentului, într-un efort comun de a contura nu doar viitorul securității cibernetice, ci și al societății digitale în ansamblu. Iată 6 lucruri pe care ar trebui să le cunoști despre Simpozionul Regional de Securitate Cibernetică:
- Simpozionul Regional de Securitate Cibernetică este o premieră pentru Moldova – un eveniment important atât pentru țara noastră, cât și pentru țările vecine, în contextul în care în anul 2022 au avut loc cele mai mari valuri de atacuri cibernetice din istoria Republicii Moldova. Amenințări cibernetice fără precedent se înregistrează și la nivel global, fapt care impune autoritățile și experții din domeniu să se concentreze pe aplicarea unor strategii proactive, adaptate la provocările digitale din prezent.
- Peste 300 de participanți interesați de securitatea cibernetică au fost prezenți la simpozion. Printre aceștia s-au regăsit specialiști, viitori experți, profesioniști din domeniul securității, inclusiv reprezentanți ai departamentelor de securitate națională, apărare și IT, precum și reprezentanți din domenii precum energie, telecomunicații, finanțe și transporturi, toți având ca obiectiv discutarea și consolidarea eforturilor de colaborare pentru îmbunătățirea rezilienței cibernetice în regiune.
- Expertiză internațională. La Simpozionul Regional de Securitate Cibernetică au fost invitați peste 35 de experți din 14 țări, precum Estonia – singura țară din lume în care 99% dintre serviciile publice sunt digitalizate, Polonia – cunoscută pentru propria armată cibernetică, România, Estonia, Ucraina, Armenia, Georgia, Suedia, SUA, dar și de la Consiliul Europei. Acești specialiști au contribuit cu perspective și expertiză din arii diverse ale securității cibernetice, oferind viziuni variate și soluții inovatoare pentru provocările actuale ale siguranței digitale.
- Scenarii reale de prevenire a atacurilor cibernetice, prin prisma companiilor globale. Companii cu renume internațional din România, Estonia, SUA și Polonia, precum CRDF Global, MITRE Corporation, ISACA, Deloitte, Orange și Adobe Cyber Security, și-au împărtășit în cadrul simpozionului experiențele lor, dar și scenarii reale de crize cibernetice și strategii eficiente de reacție implementate la nivel global. În prima zi a evenimentului s-au desfășurat 6 paneluri de discuții, care au abordat subiecte de maximă importanță în domeniul securității cibernetice. Printre acestea se numără: colaborarea regională în securitatea cibernetică, strategiile de răspuns în situații de crize cibernetice, consolidarea rezilienței cibernetice în conformitate cu cadrul normativ al UE, tendințele emergente în acest domeniu crucial și necesitatea dezvoltării forței de muncă prin abilitarea, formarea și instruirea specialiștilor și viitorilor specialiști în securitate cibernetică.
- Ateliere practice pentru dezvoltarea competențelor cibernetice. În cea de-a doua zi a simpozionului au avut loc 4 workshop-uri susținute de reprezentanții unor instituții cu renume mondial în securitatea cibernetică, inclusiv renumitul institut SANS, care a oferit participanților o incursiune în domeniul apărării cibernetice, evidențiind cele mai noi instrumente folosite de specialiști pentru detectarea și contracararea atacurilor cibernetice. Pe parcursul zilei participanții au avut oportunitatea de a se implica și în workshop-uri susținute de reprezentanți ai Armatei Regale Olandeze, ai Comandamentului Cibernetic al Poloniei și ai Centrului de Apărare și Securitate Cibernetică din Olanda, în domenii precum fundamentele activităților cibernetice și electromagnetice, vânătoarea de amenințări cibernetice și triajul incidentelor cibernetice.
- Noutăți anunțate pe platforma simpozionului. La eveniment au fost anunțate proiecte importante pentru țara noastră, inclusiv lansarea unei noi Academii de Securitate Cibernetică dezvoltată de Departamentul de Stat al SUA în colaborare cu Universitatea Tehnică din Moldova, dar și parteneriate cu Google, Cisco Systems și alte companii specializate. De asemenea, s-a discutat despre dezvoltarea unei noi instituții în Republica Moldova – Agenția pentru Securitate Cibernetică – care ar urma să fie responsabilă de implementarea politicilor de securitate cibernetică pentru furnizorii de servicii.
Simpozionul Regional de Securitate Cibernetică a marcat un pas important în direcția securității digitale naționale și regionale, consolidând o rețea de colaborări internaționale, strategii, instrumente și bune practici pentru a asigura un spațiu cibernetic mai sigur.
Partenerii evenimentului: Consiliul Europei, Uniunea Europeană, Cybersecurity EAST, GFA Consulting Group, ACTION Global Communication, EU - Moldova: Stronger Together, Agenția de Guvernare Electronică și Departamentul de Stat al SUA. Partener digital: Amigo.