Cum informația falsă este parte a dezinformării au aflat participanții unui programul de instruire
Dezordinea informațională are la bază trei elemente: informarea greșită; dezinformarea strategică; și informarea răuvoitoare. Informarea greșită e despre informația care este falsă, dar persoana care o răspândește crede că este adevărată. Dezinformarea strategică este tot despre transmiterea informației false, însă persoana care o răspândește știe că este falsă. Informarea răuvoitoare se referă la informația bazată pe fapte reale, cu scopul de a provoca daune unei persoane.
Informațiile false ca parte a dezinformării au fost tema sesiunilor V și VI ale programului de instruire privind gândirea critică, alfabetizarea media, analiza, rezistența la dezinformare și reflectarea informațiilor de interes public într-un mod imparțial, desfășurate miercuri, 10 mai. Formatorul sesiunilor a fost Aurelia Peru, doctor habilitat în științe politice, cercetător ştiinţific coordonator. Potrivit Aureliei Peru, propaganda nu este sinonimă cu dezinformarea strategică, cu toate că ultima poate servi intereselor propagandei. Propaganda este mai manipulatoare decât dezinformarea, deoarece utilizează mesaje mai degrabă emoționale decât informaționale.
Sunte șapte categorii ale dezordinii informaționale, consideră Aurelia Peru. Este vorba de: includerea satirei, parodiei; titlurile, subtitlurile, legendele și alte elemente vizuale care nu reflectă conținutul; utilizarea înșelătoare a unei informații pentru a pune în lumină falsă o problemă sau o persoană; conținutul autentic care este redistribuit în afara contextului său inițial; imitarea surselor autentice; conținut autentic care este folosit pentru a induce în eroare; și conținutul fabricat.
„Informația falsă și dezinformarea cred că sunt teme foarte importante pentru fiecare cetățean activ, mai ales dacă are o funcție, și mai este urmat și de alți cetățeni, reprezentând o voce în comunitate. Astfel de instruiri ar fi benefice pentru toți, odată ce ești parte a unei societăți. Pentru a construi o societate integră, avem nevoie de oameni care să analizeze, să gândească, să-și pună întrebări cu privire la tot ceea ce citesc, ascultă sau privesc”, este de părere Tatiana Ismailov, participantă a programului.
„Știrile false sunt un fenomen mai mult sau mai puțin cunoscut, da,r totodată, utilizat de foarte mult timp. Acest fenomen a fost amplificat de apariția internetului și a rețelelor de socializare. Probabil că, nu ne putem imagina viața fără tehnologii moderne, astăzi, dar trebuie să cunoaștem pericolul care ne însoțește și să știm cum depistăm aceste știri false, care conduc la dezinformare și manipulare masivă în rândul cetățenilor. Anume asta am învățat la sesiune și trebuie să transmitem aceste cunoștințe celor care ne înconjoară”, susține Olga Drăgălin, altă participantă a programului de instruire.
„Tehnologia privind fabricarea informațiilor la comandă devine astăzi tot mai accesibilă publicului și ca define tot mai greu de realizat obiectivul distingerii adevărului de minciună. Nimeni dintre noi nu este este ferit de acest fenomen, care poate avea un puternic impact în societate și poate influența opinia publică și poate fi folosit pentru răzbunare sau pentru a defăima. De aceea, învățăm inclusiv cum să ne apărăm”, consideră Gabriela Garaba, participantă a programului.
În cadrul următoarelor sesiuni se va discuta despre tehnici de combatere a dezinformării; despre experiența și bunele practici la nivel internațional în combaterea dezinformării. Participanții vor fi instruiți și la capitolul verificarea faptelor; particularitățile dezinformării în mediul online; rolul noilor tehnologii în campaniile de dezinformare; dar și rolul jurnaliștilor în combaterea dezinformării etc.
Proiectul „Sprijinirea gândirii critice și rezistența la dezinformare în Republica Moldova”, implementat de către IDIS „Viitorul” în perioada ianuarie 2023 – octombrie 2024, este susținut financiar de către Ambasada Finlandei la București.
--------------------
IDIS „Viitorul” este un think tank independent, înființat în 1993 care combină cercetarea socială, politică și economică cu componente solide de advocacy. Instituția realizează cercetări aplicate de monitorizare pe mai multe domenii: economie, politica socială, politicile UE, dezvoltarea regională, dar și riscurile de securitate și de politică externă.Urmărește-ne pe Facebook - https://www.facebook.com/IDISViitorul ;
Abonează-te la canalul nostru de Telegram - https://t.me/idis93 ;
Vizionează-ne pe canalul nostru de Youtube - //www.youtube.com/@idisviitorul8539 style=text-decoration: underline; color: #0d4da1;>https://www.youtube.com/@idisviitorul8539 .