La Criuleni a fost inaugurată o cameră senzorială pentru asistența copiilor cu tulburări de dezvoltare și comportament
Copiii cu dizabilități și copiii cu tulburări de dezvoltare și de comportament din raionul Criuleni vor avea acces la asistență cu aplicarea terapiilor senzoriale, datorită unei camere de stimulare senzorială, amenajate de Asociația „Fiecare Contribuie pentru Schimbare” cu sprijinul Uniunii Europene și al Fundației Soros Moldova.
Terapia senzorială facilitează procesul de învățare și ajută copilul să devină un adult autonom și integrat în societate. Activitățile din cadrul acestei terapii contribuie, prin tehnici speciale, la adaptarea copilului la mediul înconjurător. Terapia de integrare senzorială este o componentă a planului complex de intervenție pentru recuperarea copiilor cu anumite tulburări sau dizabilități.
„Prin intermediul proiectului implementat, am extins și fortificat serviciul social Echipă Mobilă și Serviciul raional de intervenție timpurie: am amenajat corespunzător spațiul, am informat comunitatea, părinții, am instruit specialiști și am pilotat serviciile camerei senzoriale. De asemenea, am dotat Centrul de Intervenție Timpurie „Lăstărel” cu un autoturism. Astfel, specialiștii se pot deplasa mai ușor la familiile cu posibilități materiale limitate pentru a le acorda gratuit copiilor serviciile necesare - terapie senzorială, kinetoterapie, asistență psihologică”, a spus, la inaugurarea camerei senzoriale, Victoria Secu, directoare executivă a AO „Fiecare Contribuie pentru Schimbare”.
Folosirea camerei senzoriale va crește calitatea serviciilor prestate pentru cel puțin 100 de copii anual - 30 de beneficiari ai Serviciului social Echipă Mobilă și 70 de beneficiari ai Serviciului raional de intervenție timpurie.
„Asociația „Fiecare Contribuie pentru Schimbare” a dezvoltat mai multe servicii sociale destinate copiilor și familiilor, dovedindu-se un partener de încredere al Uniunii Europene. Suntem bucuroși să lucrăm cu asemenea organizații și vom continua să susținem societatea civilă în extinderea serviciilor sociale necesare comunităților”, a spus, prezentă la eveniment, Victoria Neaga, manageră de proiecte la Delegația Uniunii Europene.
„Noi susținem inițiativele comune ale societății civile și ale autorităților, care aduc serviciile sociale mai aproape de toți cei care au nevoie de ele. Împreună cu partenerii Fundației, am oferit sprijin pentru crearea camerei senzoriale, instruirea specialiștilor, procurarea unui automobil pentru ca specialiștii să ajungă mai ușor la copiii care au nevoie de reabilitare”, a spus Petru Culeac, director executiv al Fundației Soros Moldova.
Extinderea serviciului Echipă Mobilă și a Serviciului Raional de intervenție timpurie din Criuleni este parte a proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis. În cadrul acestui proiect, sunt create sau dezvoltate 40 de servicii sociale pe tot teritoriul Republicii Moldova.
AO „Fiecare Contribuie pentru Schimbare” a fost creată în anul 2000 și a dezvoltat, până în prezent, la nivel local și regional, un șir de servicii sociale și educaționale de suport, pentru persoane cu dizabilități. FCPS deține statut de organizație de utilitate publică.
Persoană de contact: Victoria Secu, tel.: 068474000
web: www.fcps.md