Discuție informală ,,La cafea cu tinerii” în cadrul proiectului TINERI ȘI INTEGRI

 

        Discuțiile informale sunt inițiate de echipa voluntarilor AMBASADORII INTEGRITĂȚII din satul Balasinești, raionul Briceni.

     Prima discuție a fost cu Nalban Mariana, directorul Gimnaziului Balasinești, în incinta sălii festive a gimnaziului, în cadrul căreia s-a discutat despre prevenirea cazurilor de corupție.

  Doamna director a prezentat registrele de care dispune instituția, care există conform politicilor de integritate anticorupție și anume: Registrul de evidență a cazurilor de influență necorespunzătoare; Registrul dezvăluirilor practicilor ilegale și al avertizărilor de integritate; Registrul de evidență a cadourilor inadmisibile; Registrul de evidență a cadourilor admisibile etc.

  S-a discutat despre legea integrității, însă cel mai mare interes provocat tinerilor a fost HG Nr.HG116/2020 din 26.02.2020 privind regimul juridic al cadourilor, pe care tinerii au

discutat-o și analizat-o cu mare interes.

   Galinscaia Alina - membru al echipei de voluntari a menționat ,,Îmi plac mult aceste discuții în cadrul cărora mă simt la egal cu doamna directoare, astăzi mi-am permis să acord diverse întrebări  privind prevenirea cazurilor de corupție având la bază legislația și să savurăm împreună aroma unei cafele dulci.”

  A doua discuția a fost cu Cucereavîi Victor - primarul satului Balasinești, întâi de toate gazda a  organizat o scurtă excursie prin primărie pentru tineri, ulterior au început discuțiile în sala de ședințe.

 În primul rând domnul primar a comunicat despre principiile de bază ale administrației publice locale, ulterior despre organizarea activităţii autorităţilor publice locale; a menționat că actualmente Consiliul local este alcătuit din 11 consilieri care își exercită pe deplin atribuțiile. Pentru tinerii voluntari a fost foarte captivant să asculte cum se desfășoară o ședință a Consiliului local și ce întrebări pot fi puse la discuție în ordinea de zi a ședinței. Totodată AMBASADORII INTEGRITĂȚII  au fost foarte curioși și au acordat o mulțime de întrebări:

,,Ați adus la cunoștință populației satului despre cheltuielile și veniturile pentru anul acesta? În ce mod?”

,,Ați aprobat taxele și impozitele pentru anul 2023? Dacă au fost făcute  modificări, ați adus la cunoștință cetățenilor? În ce mod? ”

,,Ce sume au fost alocate pentru amenajarea zonelor publice?”

,,Care este bugetul primăriei, grădiniței, casei de cultură pentru anul 2023?

,,Acum se fac corectări a fondului funiciar din sat, sunt multe greșeli?”

,,Consilierii își îndeplinesc atribuțiile?”

,,Care problemă majora a apărut la Primărie pentru anul 2023?” – întrebări la care copiii au primit un răspuns detaliat.

  Cucereavîi Victor-primarul satului Balasinești a afirmat ,,Sunt bucuros că în sat avem tineri cointeresați de viața și activitatea APL-ului, manifestată prin diverse întrebări despre gestionarea bugetului și activitatea consiliului local. Totul începe cu mentalitatea tinerilor, deoarece ei sunt viitorul nostru. Doar prin tinerii implicați în viața comunității vom avea o societate prosperă și fără corupție.”

   Nalban Mariana -manager de proiect a menționat: ,,Transparența este caracteristică doar unui stat democratic – aceasta a fost ideea principală a întîlnirii voluntarilor din Gimnaziul Balasinești. Un stat autoritar pune obstacole cetățenilor care cer mai multă informație și transparență, însă la cele două discuții copiii auobținut informația solicitată, ceea ce ne bucură. Prevenirea corupției este posibilă doar în condiții de maximă transparență a deciziilor și cheltuielilor făcute de instituțiile statului. Participanții la discuțiile informale au evaluat cunoştinţele obţinute drept utile, menţionând că vor să studieze mai aprofundat subiectul corupţiei şi că „pe viitor doresc să coopereze în prevenirea corupţiei pentru un viitor mai prosper al ţării.””

 Activitatea a fost derulată în cadrul Proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova” cofinanțat de Uniunea Europeană și al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Partener al proiectului în regiunea de Nord este A.O. ”Pro Cooperare Regională”. La nivel local inițiativa ,,Tineri și integri” în satul Balasinești este implementată de A.O. ”Tineri activi”.




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola