,,Nu tolera violența în bază de gen”
Mă numesc Valeria Postolachi și sunt elevă în clasa a 11 la Liceul Teoretic ”Alexandru Donici” din satul Peresecina. În această vară am avut posibilitatea să particip la Școala de Vară ”Social Hub 2022” organizată de A.O.Centrul de Drept al Femeilor cu suportul financiar al Suediei. Ulterior, alături de echipa din sat am avut oportunitatea de a elabora, iar apoi de a implementa un proiect care a avut drept scop de a informa tineri și persoanele adulte din s. Peresecina despre violența în bază de gen, violență în familie și steriotipurile de gen.
Pentru prima activitate, în calitate de formator a fost invitată asistenta socială din localitate, dna Bodorovici Veronica, care a relatat despre formele violenței în familie. Cea mai răspândită este violența psihologică, care în rândul femeilor la nivel local constituie 70%, urmată de violența fizică cu 30%, manifestată din partea partenerului. Această situație stârnește multe semne de întrebare. La sesiunea de informare au participat 25 de femei din comunitate (părinți ai elevilor).
O altă sesiune de informare a fost realizată pentru 20 de bărbați din localitate (părinți ai elevilor) cu subiectul: Intervenții eficiente în cazurile de violență în familie, moderator dna Sârbu Ecaterina, polițist comunitar.
Cea de-a treia sesiune de informare a fost pentru tineri. La ea au participat 25 tineri din liceu (fete și băieți), vîrsta 16-18 ani, iar subiectul discuției a fost: ”Ești tânăr- violența de gen te privește!”. Această sesiune a fost moderată de dna Arina Țurcan, avocată, Centrul de Drept al Femeilor.
La finanlul proiectului am realizat ”Cafeneaua Publică”. Subiectul pus în discuție a fost ”Stereotipurile de gen în comunitatea mea. Specificul acestora”. La eveniment au participat 26 de tineri din localitate.
Toți participanții au primit și câte o broșură din care pot afla mai multă informație la toate aceste subiecte precum și unde ar putea să se adreseze în aceste cazuri.
Prin realizarea acestui proiect, am încercat să contribuim la schimbarea situației existente. Tinerii de azi să tindă pentru o societate liberă, cu atitudine fermă de intoleranță față de violența în bază de gen. Tinerii să-și formeze un comportament civilizat în pregătirea lor pentru viața de familie. Spectrul de atitudini și valori rămâne prioritar în era digitală, deaceea este necesar de schimbat viziunea tinerilor față de stereotipurile de gen. Comunicarea asertivă și starea de bine sunt concepte cheie, care adeveresc echilibrul emoțional, atât în mediul familial cât și cel social.