„Jurnalistul și sistemul de justiție” - ghid care îi va ajuta pe jurnaliști să mediatizeze responsabil procedurile din sistemul de justiție

Asociația Presei Independente (API) și PNUD Moldova lansează o nouă publicație în ajutor profesioniștilor media și studenților de la facultățile de jurnalism. „Jurnalistul și sistemul de justiție” este un ghid la care jurnaliștii pot apela atunci când vor scrie subiecte despre procesele din sistemul de justiție. Publicația se distribuie gratuit instituțiilor mass-media şi jurnaliștilor/studenților interesați.

Ghidul „Jurnalistul și sistemul de justiție” a fost elaborat cu scopul de a facilita munca jurnaliștilor de documentare și de relatare a subiectelor din acest domeniu, de a explica principalele noțiuni, proceduri și procese din sistemul de justiție. Ghidul conține câteva capitole menite să inițieze jurnaliștii în rolul și misiunea structurilor conexe actului de justiție -  Curtea Constituțională, Instituția Ombudsmanului, a executorului judecătoresc, a notarului etc. Studiile de caz incluse în publicație, care reproduc și analizează situații reale din activitatea media, vor permite o înțelegere mai bună a utilității și modului de aplicare a cunoștințelor oferite de autoare.

Autoarele publicației, Viorica Zaharia, expertă media, președinta Consiliului de Presă și Lilia Ioniță, juristă, consideră că sistemul de justiție trebuie să demonstreze transparență, deschidere și profesionalism în comunicarea cu jurnaliștii, iar jurnaliștii nu trebuie să inducă așteptări exagerate publicului în procesele sensibile și de rezonanță aflate în custodia sistemului de justiție, în special, cele din domeniul penal și justiția juvenilă.

Viorica Zaharia este de părerea că publicația va fi utilă, în special, pentru jurnaliștii începători, care fac primele relatări ce au tangență cu poliția, procuratura, judecătoriile: „Ghidul conține o descifrare sumară a noțiunilor juridice cu care jurnaliștii se întâlnesc destul de des și care le creează dificultăți. Ghidul îi va ajuta să înțeleagă mai bine cum au loc procedurile din sistemul de justiție și de ce e important să utilizăm corect termenii potriviți”. 

Jurista Lilia Ioniță consideră că identificarea „mijlocului de aur” care să asigure construirea unor punți de încredere dintre justițiari și jurnaliști, reprezintă o provocare, dar nu una imposibilă. Pentru a trece de disensiunile dintre aceste două instituții este necesar ca jurnaliștii să cunoască și să abordeze precaut și corect noțiunile-cheie și instituțiile care operează în interiorul sistemului de justiție: „Chiar dacă publicația nu acoperă întreg spectrul de probleme legat de reflectarea sistemului de justiție de către mass-media, aceasta oferă un punct de pornire pentru jurnaliști ca să studieze mai profund acest domeniu prin analiza actelor normative de referință și a glosarului celor mai frecvenți termeni utilizați”.

Versiunea electronică a ghidului în limba română poate fi accesată AICI, iar în limba rusă AICI. Cei care doresc să obțină versiunea tipărită ne pot contacta la numărul de telefon (022) 210602 (persoană de contact: Tatiana Ranga) sau să ne scrie la adresa electronică tatiana.ranga@api.md

Ghidul a fost elaborat de Asociația Presei Independente, în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Suediei.




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola