Persoanele cu nevoi speciale vor fi ajutate să se încadreze în câmpul muncii, în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia
Își propun să ajute peste 230 de persoane cu dizabilități din țară să-și găsească un loc de muncă. Este vorba despre zece organizații ale societății civile care au semnat contractele de grant în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării”. Inițiativa este finanțată de Uniunea Europeană și cofinanțată de Suedia.
Pentru inițierea și dezvoltarea serviciilor de angajare incluzivă, cele zece ONG-uri vor crea consorții cu alte două organizații neguvernamentale.
Sorin Mereacre, președintele Fundației Est-Europene a declarat că proiectul vine să contribuie la crearea oportunităților de angajare pentru cele mai vulnerabile persoane din societate, în special, din raioanele țării. „În cadrul acestui eveniment de semnare a contractelor de grant celebrăm parteneriatele dintre asociațiile obștești din Republica Moldova. Fundația Est-Europeană întotdeauna a susținut coalizarea societății civile, care are scopul de a promova democrația, dezvoltarea sectorului privat și a mass-media”, specifică Sorin Mereacre.
ONG-urile au obținut câte un ajutor nerambursabil, în valoare de 50 mii de euro, pentru crearea unui consorțiu. „Ca urmare, 237 de persoane social-vulnerabile vor fi angajate în câmpul muncii, în special persoane cu dizabilități fizice, cu dizabilități psiho-sociale și alte categorii. Ne mai propunem ca în cadrul acestui proiect mai mult de 1000 de persoane să beneficieze de consiliere, ghidare, asistență în câmpul muncii”, susține Ana Ciurac, coordonatoarea proiectului FEE.
Proiectul „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării” este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Asociația Businessului European și Centrul Contact. Bugetul proiectului constituie 3,684,291 EUR
Prezentă la eveniment, Magdalena Muller-Uri, șefa secției de cooperare a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a spus:
„Crearea unui mediu prielnic de dezvoltare pentru societatea civilă este o precondiție și un aspect important pentru UE. Doar o societate civilă dezvoltată poate contribui la modernizarea țării. Uniunea Europeană, țările sale membre și Echipa Europa susțin societatea civilă prin diverse instrumente. La moment sunt peste 30 de granturi active acordate ONG-urilor, în cadrul cărora sunt peste 431 de subgranturi, iar totalul deversărilor pentru aceste granturi și subgranturi se ridică la aproximativ 13 milioane de euro”.
Proiectul va contribui la dezvoltarea economică și socială durabilă în Moldova prin implicarea activă a societății civile și a altor actori socio-economici, luând în considerare prevederile Acordului de Asociere și DCFTA. Printre cele mai importante obiective ale proiectului sunt: susținerea reformei Codului Muncii, pentru a asigura o piață incluzivă a muncii, prin activități de advocacy, instruirea și coaching-ul OSC-urilor, IMM-urilor și beneficiarilor finali; îmbunătățirea mediului de afaceri prin promovarea diferitor metode de angajare în câmpul muncii și a antreprenoriatului, inclusiv a antreprenoriatului social.