Majorarea cuantumului burselor pentru tinerii din Republica Moldova care-și fac studiile în România
Camera Deputaților din Parlamentul României a adoptat pe 4 mai 2022 proiectul de lege nr. 110/2022 cu privire la majorarea cuantumului pentru bursele studenților etnici români (români de pretutindeni), categorie din care fac parte și tinerii din Republica Moldova.
Pe 4 mai 2022 Camera Deputaților din Parlamentul României a adoptat proiectul de lege nr. 110/2022 pentru completarea art. 224 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, care prevede următoarele beneficii pentru tinerii din Republica Moldova care-și fac studiile în România sau care urmează să-și continue studiile universitare în România: majorarea burselor de studiu atât pentru ciclul de licență și masterat cât și pentru ciclul de doctorat; extinderea perioadei de acordare a burselor; acordarea dreptului studenților originari din Republica Moldova să participe în concursul pentru acordarea burselor de merit și/sau performanță în aceleași condiții ca studenții români. Noul proiect va fi aplicat începând cu anul universitar 2023-2024.
Anual, peste 4000 de studenți români de pretutindeni sunt declarați admiși la studii în România. Majoritatea studenților din această categorie provin din Republica Moldova, dar și alte state unde etnicii români reprezintă o minoritate națională: Ucraina, Serbia etc.
După o lungă perioadă în care cuantumul burselor pentru românii de pretutindeni nu depășea suma de 400 RON/lună, începând cu anul universitar 2023-2024 studenții etnici români de la ciclurile de studii de licență și masterat vor primi o bursă în valoare de aproximativ 700 RON/lună. Cuantumul burselor de studii pentru studenții etnici români va fi echivalent cu cuantumul burselor sociale de la fiecare universitate, astfel încât cea mai mare bursă de studiu poate ajunge până la 700 RON/lună.
În ceea ce privește ciclul de studii de doctorat, studenții români de pretutindeni vor primi o bursă de studiu cu aceeași valoare ca bursele studenților români și poate ajunge până la 1800 RON/lună.
O altă schimbare importantă ține de perioada de acordare a burselor de studiu pentru studenții români de pretutindeni. Astfel, studenții etnici români vor primi bursa pe toata durata anului calendaristic, inclusiv și pe timpul vacanței de vară.
Ultima modificare menționată în proiectul de lege urmărește oferirea dreptului studenților din categoria românilor de pretutindeni să concureze pentru bursele de merit și/sau performanță, în aceleași condiții cu cetățenii români.
„Ne bucură faptul că decidenții statului român au propus și au votat acest proiect de lege care cu siguranță va stimula procesul educațional al tinerilor români de pretutindeni, astfel încât aceștia să depună un efort constant pentru a-și valorifica la maxim potențialul academic. Mai mult, un astfel de proiect de lege era mai mult decât necesar în contextul actual și mai ales că bursele pentru etnicii români nu au fost majorate în ultimii aproximativ 15 ani. Mulțumim, federațiilor studențești de la nivel național din România care au sprijinit aceste demersuri, în special ANSOR, care au făcut demersuri consistente în acest sens încă din anul 2017.” - Cristin Murafa, Președinte FTB
„Ne bucurăm să vedem receptivitatea din partea instituțiilor publice. Această modificare a fost așteptată de comunitatea studenților basarabeni și credem că este un factor care va încuraja etnicii români să îți continue parcursul academic la centrele universitare din România. Sunt modificări care vor ajuta studenții să își concentreze atenția și energia spre educație și le vor oferi posibilitatea să facă performanță în domeniile lor. În calitate de Federație noi vom continua să reprezentăm studenții basarabeni în România colaborând cu instituțiile publice locale și centrale.” - Mihaela-Ionela Furculiță, Vicepreședinte FTB
***
Pentru mai multe detalii:
Cristin MURAFA Mihaela-Ionela FURCULIȚĂ
Președinte FTB Vicepreședinte Relații Externe FTB
E-mail: cristin.murafa@ftbromania.ro E-mail: mihaela.furculita@ftbromania.ro
Tel: +40757640003 Tel: +40759911516
***
Textul proiectului de lege poate fi accesat aici: https://bit.ly/37ggxwj
Federația Tinerilor Basarabeni are scopul de a reprezenta interesele studenţilor şi elevilor basarabeni, aflaţi la studii în România, pentru o mai bună integrare în spațiul social, economic, cultural și educațional românesc. FTB are 15 asociații membre din cele mai mari centre universitare din România.