Familiile și cuplurile din raioanele Fălești și Strășeni vor beneficia de consiliere premaritală și de cuplu
Chișinău | 26 aprilie 2022 | Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale (IFIS) demarează implementarea proiectului Parteneriat de la începutul relației – consiliere de cuplu, cu scopul de a crește accesul cuplurilor la programe ce sprijină parteneriatul în relațiile de cuplu, viața de familie și combat stereotipurile de gen.
Circa 40 de preoți, primari și ofițeri ai stării civile din raioanele Fălești și Strășeni vor beneficia de instruiri privind consilierea premaritală și de cuplu ce vizează parteneriatul în relații ca modalitate de prevenire a violenței în bază de gen. La rândul lor, preoții, primarii și ofițerii stării civile vor consilia și ghida familiile și cuplurile din raioanele beneficiare în vederea încurajării parteneriatului în cuplu cu scopul prevenirii violenței în bază de gen.
Pentru instruirea clericilor, IFIS a primit binecuvântarea Mitropoliei Moldovei, în persoana ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, a Episcopului de Bălți și Fălești, PS Marchel și a Arhimandritului Filaret. Acorduri de colaborare cu toate cele 20 de Parohii și 20 de Primării urmează a fi semnate în viitorul apropiat. Instruirile fețelor bisericești și a reprezentanților Administrației Publice Locale vor avea loc în perioada mai-iunie curent și se vor realiza în raioanele Fălești și Strășeni.
Sergiu Toma, psiholog, fondatorul IFIS menționează: „Adesea partenerii de cuplu discută mai mult despre planificarea nunții, decât despre provocările care pot apărea în viața de familie. Subiectele precum: gestionarea banilor, repartizarea sarcinilor, soluționarea conflictelor, relațiile sexuale, luarea deciziilor sunt evitate din frică, necunoaștere sau încrederea că, odată abordate, pot amenința relația. Studiile demonstrează că consilierea premaritală și cea de cuplu scad riscul divorțurilor și a violenței, iar aceasta ne oferă încrederea că un asemenea proiect va fi un pas înainte în această direcție.”
Victoria Captari, psihoterapeută și Coordonatoarea proiectului susține că: “Preoții și primarii sunt primele persoane de încredere la nivel de comunitate pentru familii și pentru cuplurile tinere. Când se întâmplă vreo nenorocire preotul este printre primii care află și îndrumă familia. Multe cazuri de violență sunt înregistrate și la poliție, la primărie. Prin urmare acești actori sunt persoanele resursă la nivel de comunitate atât pentru cuplurile tinere cât și pentru familii. Iar consilierea premaritală și de cuplu poate fi o soluție pentru prevenirea fenomenului violenței în bază de gen și încurajarea parteneriatului de la începutul relației.”
De asemenea, în cadrul proiectului va fi dezvoltată o platformă web adresată cuplurilor din Moldova (www.pentrucuplu.md) care va găzdui un program complex de consiliere premaritală și de cuplu.
Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale este o organizație nonguvernamentală ce promovează bunăstarea familiei și a copilului prin servicii de consultanță și consiliere. Institutul oferă servicii complexe de sprijin psihologic adresat femeilor și copiilor care se confruntă cu experiențe traumatice. Echipa Institutului organizează instruiri pentru profesioniști și ateliere de educație parentală pe subiecte care vizează depășirea dificultăților în relațiile familiale și dezvoltarea copilului.
Proiectul "Parteneriat de la începutul relației – consiliere de cuplu" este implementat de către Institutul pentru Familie si Inițiative Sociale în perioada februarie 2022 – ianuarie 2023, în contextul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.
_________
Pentru interviuri și alte informații ce vizează proiectul, vă rugăm să contactați
Victoria Captari, Coordonator Proiect – 068277956