Idee de afaceri cu fructe deshidratate în sat. Cigârleni, r. Ialoveni
Trebuie să recunoaștem că zilnic se aruncă la gunoi din ce în ce mai multe produse alimentare, fie din surplus sau incapacitate de a vinde. Chiar și producătorii, fermierii, sunt nevoiți să arunce, la un moment dat, din produsele lor, deoarece nu au cui să le vândă. În acest sens, deshidratarea legumelor și a fructelor cu ajutorul uscătoarelor reprezintă cea mai sănătoasă metodă de conservare pe termen lung cunoscută până în prezent. Deocamdată, fructele și legumele uscate se bucură de o popularitate crescută în rândul consumatorilor preocupați de proprietățile nutritive ale alimentelor și de beneficiile lor pentru sănătate. Însă, Moldova fiind o țară preponderent agrară, înconjurați de vii și de livezi, de plantații cu pomi fructiferi, ar trebui să profităm de avantajele ei și să valorificăm materia primă la îndemână.
Din fericire, există tineri care vin cu soluții inventive nu doar utile și binevenite, ci și rentabile ca și costuri. Una din ele este proiectul inovator FRUCTALINT din Cigârleni, r. Ialoveni, care promovează metoda deshidratării fructelor prin intermediul surselor eficiente de energie regenerabilă (panouri solare fotovoltaice). Ideea de proiect a fost elaborată de Mariana Șeremet și Maxim Visileac și a pornit din necesitatea de a valorifica materia primă a micilor producători locali din proximitate, într-o manieră cât mai sustenabilă și de a oferi consumatorului produse sănătoase, ecologice, fără conservanți sau alte adaosuri. Produsele sunt pregătite pentru deshidratare manual, fructele fiind decojite, iar ulterior uscate în cele două deshidratoare cu capacitatea de polițe de câte 2 m.p. fiecare. Astfel, s-a reușit stabilirea unei relații de încredere și fidelitate pe termen lung cu trei producători locali din apropiere, care vor avea și ei, datorită proiectului, o sursă sigură de venit adițional.
Ponderea cheltuielilor în prețul produselor deshidratate o reprezintă totuși consumul energetic, iar cine reușește să reducă acest consum, are șansa să facă față cu brio concurenței dictate de piața produselor deshidratate. Pentru că țara noastră nu are neapărat o cultură a consumului de fructe uscate, acest segment de afacere nu poate fi considerat neapărat riscant, ci doar insuficient de cunoscut încă în țară. Pornind de la această premisă, afacerea s-a dezvoltat organic, cu resurse atent distribuite. Inițiativa a fost propusă spre finanțare în cadrul celei de-a doua runde de granturi a Fondului de susținere a antreprenoriatului pentru tineri Ialoveni și a beneficiat de suport financiar în valoare de 31500 lei, fonduri care au fost utilizate pentru procurarea și instalarea a opt panouri fotovoltaice. Datorită acestei achiziții, cantitatea de fructe uscate, produsă de cele două deshidratoare, a fost de circa 100 kg în sezonul 2021, ceea ce reprezintă, de fapt, capacitatea lor maximă. Sistemul fotovoltaic cu capacitate de 2,8 kW a acoperit circa 40-50% din consumul de electricitate necesar funcționării deshidratoarelor. Sistemul ar fi putut genera mai multă electricitate dacă vara anul ăsta (2021) nu era atât de ploioasă și înourată. Deshidratarea poate constitui, așadar, o idee profitabilă de afacere, deoarece fructele uscate sunt ideale în alimentație, fiind surse excelente de vitamine, fibre, potasiu și antoxidanți.
Menționăm că începând cu august 2018, în raionul Ialoveni se implementează Programul „Fondul de susținere a antreprenoriatului pentru tineri Ialoveni”, finanțat de Consiliul Raional Ialoveni și Uniunea Europeană și co-finanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene, program administrat de Asociația Obștească “Eco-Răzeni”. Programul presupune, atât instruiri în domeniul antreprenoriatului, cât și finanțarea sub formă de grant a proiectelor pentru lansarea și/sau dezvoltarea ideilor de afaceri, inițiate de tineri cu vârsta între 17 – 35 ani din localitățile raionului Ialoveni.
Fructalint este una dintre ideile de afaceri care a obținut în 2020, finanțare nerambursabilă în valoare de 31500 MDL, în cadrul programului menționat mai sus.