frule

(Video) Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică

Anul acesta, Republica Moldova va sărbători cea de-a 30-a aniversare de la adoptarea Declarației de Independență. Până atunci, țara va avea și un nou parlament și, eventual, un nou guvern. Cu această ocazie, Moldova ar avea șansa să-și actualizeze obiectivele de politică externă, astfel ca aceasta să contribui la transformarea țării într-un stat mai bine guvernat, mai democratic și mai puternic. Diplomația moldovenească ar trebui să se preocupe mai întâi de nevoile imediate și structurale ale țării.

Vă invităm să urmăriți un scurt material video care prezintă principiile de bază și prioritățile unei politici externe mai inteligente care să contribuie la transformarea internă a țării. Material video este elaborat în baza notei analitice semnate de Iulian Groza, Director Executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Nicu Popescu, Directorul programului Europa Lărgită în cadrul oficiului de la Paris a Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR).

„Republica Moldova are nevoie de o viziune și politici durabile în multe domenii, dincolo de reforma sectorului justiției, pentru dezvoltarea infrastructurii, gestionarea problemelor ecologice sau avansarea Moldovei în era digitală. Toate acestea vor crea premisele necesare pentru succese pe termen lung pe plan intern și internațional. Moldova trebuie să promoveze interacțiunea și parteneriatele politice consolidate cu România și Ucraina. Să coopereze îndeaproape cu UE, SUA și instituțiile internaționale în demersul de a moderniza țara. Nu în ultimul rând, aceasta se referă și la necesitatea de consolidare a sectorului de securitate și apărare al țării. În același timp, este important, atunci când este posibil, să se minimizeze fricțiunile, cu alți parteneri, inclusiv Rusia, chiar dacă acest lucru ar putea fi dificil din cauza obiectivelor de politică externă ale Rusiei, menținerea ilegală a trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, nesoluționarea conflictului transnistrean și miza foarte deschisă pe unele forte politice corupte din Moldova. Diplomația moldovenească trebuie să găsească instrumente și sinergii în cooperarea regională pentru avansarea proiectelor economice, de infrastructură și de transport”, menționează Iulian Groza, Directorul Executiv IPRE

Pentru mai multe detalii, puteți consulta nota analitică în limba româna aici și engleză aici.

Acest material video a fost elaborat în cadrul proiectului „Poduri de Legătură cu UE: Securizarea procesului de europenizare al Republicii Moldova”, implementat cu susținerea Fundației Soros Moldova. Opiniile exprimate în acest video aparțin autorilor.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola