Un nou proiect iRi: Mobilizarea comunității de Absolvenți din țară și din afară pentru a soluționa o problemă a tinerilor din comunitatea de baștină

n 197a

Pe sfârșit de vară Institutul pentru Inițiative rurale (IRI) s-a întâlnit cu tineri și facilitatori din 10 comunități unde se desfășoară proiectul IntegrACT Alumni. Proiectul are scopul de a ajuta grupuri de inițiativă de tineret să mobilizeze absolvenți din țară și de peste hotare pentru a soluționa o problemă a tinerilor din comunitatea de baștină.

În pofida distanței fizice și a măștilor, timp de două zile, echipa IRI s-a bucurat să discute cu participanții din cele 10 comunități ale proiectului, despre modalități inovative de implementare a proiectului: promovarea unei idei noi, crearea de parteneriate, colectare de fonduri, crearea platformelor de dialog cu factorii de interes locali, dar și despre edițiile precedente IntegrACT.

„Esența conceptului IntegrACT Alumni este faptul că absolvenți curenți mobilizează foști-absolvenți în soluționarea unei probleme de tineret din localitatea de baștină. Într-un fel, a mobiliza comunitatea de absolvenți din diasporă a început a fi explorată acum câțiva ani, dar nu știu de ce comunitatea de absolvenți care a rămas în țară a fost uitată… Este primul program de acest tip în țară prin care ne dorim să realizăm acest deziderat. Vrem să facem tradiționalele întâlniri cu absolvenții mai eficiente și cu mai mult impact”. – Ruslan Stânga, director executiv IRI.

Participanții au povestit despre metoda tradițională de organizare a întâlnirilor de absolvenți la ei în comunitate, care în linii mari se reduc la evenimente festive fără un scop bine-determinat. În cadrul programului IntegrACT Alumni, întâlnirea cu absolvenții va fi o oportunitate pentru a demara o activitate practică în beneficiul tinerilor din satul de baștină.

„Întâlnirea cu absolvenții trebuie să fie cu folos, ca rezolvare a unei probleme comune. Prin acest proiect învățăm cum să-i mobilizăm civic”. – Lauriana Strâmbanu, Nicoreni, rn. Drochia.

În cadrul celor 10 școli-partenere vor fi înființate departamente noi, menite să interacționeze direct cu comunitatea de absolvenți. Departamentele vor fi administrate de tineri absolvenți în parteneriat cu școala.

În cadrul sesiunii „Campania de colectare de fonduri «Satul meu – tinerețea mea»”, participanții au fost familiarizați cu diverse mijloace, online și offline, de atragerea resurselor atât locale, cât și externe. Echipa Institutului pentru Inițiative Rurale (IRI) a prezentat o serie de oportunități precum platforme sociale, pagini web, întâlniri față în față, anunțuri în comunitate, Facebook, telefon, aplicații de colectare, drept posibilități pentru absolvenți de a dona bani pentru inițiativele comunitare.

„Este foarte important ca atunci când cerem bani să creăm o istorie credibilă care trezește amintiri, anumite emoții, să transmită un mesaj clar arătând utilitatea acțiunii pentru comunitate”. – Tatiana Costev, co-director executiv.

„Noi nu cerem bani, noi oferim posibilitatea absolvenților de a contribui la schimbarea lucrurilor în comunitate”. – Ana Ciornaia, Maramonovca, rn. Drochia.

La întoarcerea în comunități, reprezentanții celor 10 localități, împreună cu grupurile de inițiativă și factori de interes, vor lucra la regândirea întâlnirilor cu absolvenți la ei în comunitate, vor iniția un proces de consultare larg cu tinerii și școala pentru a realiza dezideratul proiectului.

Activitatea face parte din cadrul Programului de granturi pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al RM și implementat de Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI).

Pentru mai multe fotografii accesați pagina de Facebook a Institutului pentru Inițiative Rurale (IRI).

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola