Mediului de activitate al organizațiilor societății civile din Moldova a fost evaluat după o nouă metodologie – CSO Meter

Asociația Promo-LEX în parteneriat cu The European Center for Not-for-Profit Law (ECNL) a publicat Raportul „CSO Meter Moldova pentru anii 2017-2018”, care reprezintă o evaluare a mediului de activitate al organizațiilor societății civile din Republica Moldova pentru anii 2017-2018.

 

CSO Meter este un instrument special dezvoltat pentru a sprijini monitorizarea și evaluarea periodică și constantă a mediului în care organizațiile societății civile operează în țările Parteneriatului Estic” a subliniat Luben Panov, reprezentantul The European Center for Not-for-Profit Law (ECNL). “Este format dintr-un set de standarde și indicatori în zece domenii diferite pentru a măsura atât aspectele legale, cât și cele practice. Se bazează pe standardele internaționale și cele mai bune practici. Scopul este monitorizarea constantă, astfel încât după o anumită perioadă să putem vorbi despre evoluții sau regrese pe țară.” a mai adăugat expertul.

Cele zece domenii cheie care stau la baza evaluării sunt: libertatea de asociere, tratament egal, acces la finanțare, libertatea de întrunire pașnică, dreptul de a participa la luarea deciziilor, libertatea de exprimare, dreptul la viața privată, obligația statului de a proteja, suport din partea statului și cooperarea Stat – organizații ale societății civile.

 „Pe fiecare din cele zece domenii există deficiențe, pe unele mai puține pe altele mai multe. Îngrijorător este faptul că dinamica indicatorilor indica cel puțin până la ultimele evenimente de pe scena politică din Republica Moldova din 2019, o tendință negativă”, notează Florin Gîscă, autorul Raportului și expert în cadrul Asociației Promo-LEX. “Acum cu noua guvernare, cu schimbarea cel puțin la nivel declarativ a unor intenții sunt legate și speranțe de schimbarea atitudinii liderilor politici, a instituiților publice față de organizațiile societății civile. Deoarece această atitudine a fost unul din factorii distructivi importanți care au determinat și o mai proastă implicare în procesele decizionale și limitarea libertății de exprimare a societății civile” a mai declarat Florin Gîscă.

Raportul prevede o serie de recomandări printre care adoptarea de către Parlament, a Legii privind organizațiile necomerciale în a doua lectură, dar și simplificarea procedurii de înregistrare a organizațiilor societății civile îmbunătățirea cadrului legal cu privire la filantropie. Alte recomandări se referă la asigurarea transparenței decizionale de către toate instituțiile publice prin mecanismele legale de consultare publică și respectiv implementarea corectă a legislației privind accesul la informații de interes public.

Raportul poate fi consultat aici.

Pentru mai multe informații, contactați:
Carolina Bondarciuc, Ofițer de comunicare, Asociației Promo-LEX;
GSM: 060 280 980; E-mail: carolina.bondarciuc@promolex.md

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola