Școala de vară „IntegrAct: activismul civic în rîndul tinerilor. Ce? De ce? Cum?”
Pe sfîrșit de vacanță (26-28 august) Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) a organizat școala de vară „IntegrAct: activismul civic în rîndul tinerilor. Ce? De ce? Cum?”. Activitatea a mobilizat cca 50 de tineri din 15 comunități rurale din Republica Moldova. Această activitate le-a oferit participanților timp de trei zile, idei și instrumente de activism civic aplicat. Echipa IRI și trainerii activității au provocat tinerii să-și dezvolte abilitățile de gîndire critică și să valorifice toate oportunitățile existente pentru schimbarea comunității în care trăiesc, dar și pentru dezvoltarea personală.
„La întoarcere în comunitate doresc să adun grupul de inițiativă de tineri, să îi învăț cum să avem succes și cum putem fi activi în comunitatea noastră”. – Liona Zagnitko, studentă, s. Maramonovca, r-ul Drochia.
Prin diferite jocuri interactive tinerii au învățat despre importanța unei echipe și impactul ei în comunitate, comunicarea cu cei din jur, dar și despre cum să fii insistent în obținerea rezultatelor.
„Nu am crezut că se poate de învățat despre activismul civic atît de interactiv și interesant”. – Camelia Conea, tînără din s. Țarigrad, r-ul Drochia.
„A fost un training foarte interesant, cu jocuri interactive, exerciții și la final… concluzii”. – Inna Cernioglo, s. Baurci, UTA Găgăuzia.
Școala de vară a pus accent pe dezvoltarea și consolidarea capacităților celor 50 de tineri din 15 comunități din zonele rurale ca tinerii să acționeze ca promotori ai schimbării participative comunitare. Datorită multiplelor activități pe echipe, tinerii din diferite zone ale țării au avut oportunitatea să interacționeze și să comunice de la egal la egal. La fel, tinerii au avut spațiul necesar pentru a discuta despre practicile de succes implementate în unele comunități care deja de mai mulți ani activează cu suportul IRI. În urma acestor interacțiuni, tinerii au creat o rețea informală a tinerilor din cele 15 comunități care îi va ajuta să comunice mai ușor, să împărtășească ideile și acțiunile planificate, problemele și provocările tinerilor cu care se confruntă în ziua de azi.
„Cred că acest training a ajutat tinerii să facă un pas înainte în percepția lor de activism aplicat în raport cu autoritățile locale. Dacă în trecut percepția tinerilor era că trebuie să se manifeste individual și oarecum izolat de primărie, la acest training au fost depuse eforturi ca tinerii să lucreze în echipă folosind energia și inspirația unei echipe”. – Elena Țurcan, coordonator de programe, IRI.
În sesiunea „Cum să interacționezi și să colaborezi cu factorii de interes din comunitatea mea: primăria, școala, biserica, antreprenorii, diaspora” tinerii au învățat și avut posibilitatea să scrie propria scrisoare adresată partenerilor locali. Implicarea directă a APL în activitatea tinerilor la nivel local va contribui nemijlocit la realizarea Strategiei Naționale în domeniul tineret 2014-2020 la nivel local.
Evenimentul a fost încheiat cu participarea Secretarului de Stat pe domeniul tineret și sport, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, dl. Adrian Băluțel, care a avut o sesiune de întrebări/ răspunsuri cu tinerii. Dl. Băluțel a discutat cu tinerii impresiile legate de Școala de vară, precum și despre importanța tinerilor în transformarea comunitară.
„Suntem pregătiți să organizăm training-uri și cu ceilalți tineri din comunitatea noastră, pentru rezolvarea diferitor probleme”. – Liviu Ceban, elev, s. Nicoreni.
Școala de vară a fost mentorată de echipa Institutului pentru Inițiative Rurale și trainerii Laurenția Filipschi, director executiv, Junior Achievement Moldova și Radion Velcev, director, Centru de Tineret „Urban Center Comrat”.
Inițiativa „IntegrACT Amplify: împuternicirea tinerilor din mediul rural” este implementată de Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) în cadrul Programului de Granturi 2019 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al RM.