(Reportaj) Accesul persoanelor cu dizabilități locomotorii la serviciile de sănătate reproductivă - între așteptări și realitate

Readusă în discuție periodic, problema accesibilității pentru persoanele cu deficiențe locomotorii, în mare parte, rămâne a fi doar subiect de știri sau obiect de studiu și implementare în cadrul proiectelor cu finanțare europeană. În realitate această mică parte a societății noastre se luptă cu morile de vânt și nu doar din cauza activității ineficiente a autorităților, dar și datorită unor bariere care pot fi ușor înlăturate de societatea Republicii Moldova. Care sunt aceste bariere cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în exercitarea drepturilor de care ar trebui să beneficieze, inclusiv a drepturilor sexuale și reproductive, aflați în acest reportaj. 

Ludmila Iachim și Victoria Boțan sunt reprezentante ale Asociației “MOTIVAȚIE” din Moldova, cu care Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive a colaborat în anul 2016 în cadrul proiectului Analiza situațională a problemelor cu care se confruntă femeile și fetele cu dizabilități ale aparatului locomotor din Moldova în exercitarea drepturilor sexuale și reproductive. După prezentarea publică a raportului de analiză a avut loc o mobilizare activă și au fost implementate câteva acțiuni pentru a îmbunătăți accesul persoanelor cu nevoi speciale la serviciile ginecologice. Printre care:

Am considerat oportun să revenim la discuția despre situația și problemele cu care se confruntă persoanele cu mobilitate redusă, după implementarea acțiunilor enumerate mai devreme, peste o perioadă de aproximativ 2 ani. 

Lipsa accesibilității - prima barieră cu care se confruntă persoanele cu mobilitate redusă zilnic

Cea mai acută problemă a persoanelor cu dizabilități locomotorii rămâne a fi accesibilitatea. “Pentru că, dacă ești persoană care utilizează scaun rulant sau alt echipament, din moment ce dorești să ieși din casă, te întâlnești în primul rând cu bariere de ordin fizic. Iar din moment ce tu nu ai acces, nu poți să ieși din casă, nu poți să accesezi serviciile medicale, sociale, nu te integrezi în societate, nu poți să faci studii - nu poți să ai aceleași drepturi ca oricare cetățean. Din start îți sunt lezate drepturile.”  a declarat Ludmila Iachim, directoare executivă a Asociaței “MOTIVAȚIE” din Moldova. 

Lipsa de informare și comunicarea defectuoasă constituie o altă barieră cu care se confruntă persoanele cu dizabilități. “Pentru că vorbim despre domeniul dizabilității și acest fapt presupune că avem necesitatea primară să mergem la medici. De cele mai multe ori, comunicarea cu medicul este defectuoasă. Inclusiv în accesarea serviciilor medicale ginecologice, tu te adresezi la medic ca să rezolvi o problemă, el în replică îți spune că tu ai și mai multe probleme și de ce ți-ar mai trebui și lucrul acesta.” ne-a împărtășit Ludmila. 

Stereotipurile  - alte bariere de ordin social

Persoanele cu dizabilități sunt văzute mai mult prin prisma abordării medicale. “Dacă tu ai necesități speciale sau utilizezi un scaun rulant sau un alt echipament, tu deja ești bolnavă. Nu suntem văzuți prin prisma abilităților sau incluziunii, dar te consideră și mai bolnavă decât ești. Este o abordare și atitudine incorectă. Pentru că, noi suntem aceleași persoane, doar că facem lucrurile diferit, avem necesități la sigur ca și dvs. Și din nou se accentuează nevoia de informare, atitudine și cunoaștere despre domeniu. Am trăit și în perioada când persoanele cu dizabilități erau segregate. Și acest stereotip, că o persoană cu dizabilitate trebuie să stea acasă, încă nu a fost spart.” ne spune Ludmila.

Victoria ne explică un alt stereotip la fel de bine înrădăcinat și care încalcă în mod direct drepturile sexuale și reproductive. “Atunci când o femeie cu dizabilități vine la medicul ginecolog și are nevoie de consultație în privința conceperii sau sarcinii, ne dorim ca ea să fie încurajată să aibă un copil. Să fie informată corect despre cum să se pregătească de sarcină, ce analize să facă. Și cel mai important, să evite să spună pacientei că nu poate avea o sarcină, fără să investigheze de fapt situația.” 

“Ceea ce observăm în ultimii ani, lucrurile se schimbă ușor, treptat, dar mai avem foarte mult de lucru în spargerea stereotipurilor.” a mai adăugat Ludmila. 

Rampa de acces nu este utilizată doar de persoanele în scaun rulant

Pe lângă lipsa de accesibilitate și comunicarea defectuoasă, una din cele mai mari probleme este mentalitatea și atitudinea societății, mai exact - felul în care noi privim persoanele din grupul cu dizabilități locomotorii. 

“Atunci când într-un spital sau policlinică există o rampă de acces, care corespunde tuturor standardelor, ea nu este folosită doar de persoanele în scaun rulant sau persoane care utilizează cârje. Este utilizată și de persoane în etate, de copii mici sau persoane care au traumă temporară. Accesibilitatea de fapt nu este o problemă a persoanelor cu dizabilități, ci o necesitate pentru absolut toți cetățenii, în special pentru persoanele cu mobilitate redusă. Alt exemplu, ar fi camera de baie adaptată pentru persoanele în scaun cu rotile, care este de fapt mai spațioasă și mai accesibilă și poate fi folosită ușor și de către părinți cu copii mici pentru a schimba scutecul. Chiar și acele scaune ginecologice adaptate, care se ridică și coboară la necesitate, nu sunt doar pentru utilizarea lor de către o persoană care are o dizabilitate locomotorie, ele ar fi utile și pentru o persoană care are o statură mai mică. Toate aceste adaptări sunt de fapt universale.” explică Victoria Boțan, specialistă în relații publice, Asociației “MOTIVAȚIE” din Moldova și activistă civică. 

Persoanele cu dizabilități aleg să vadă partea frumoasă a lucrurilor

Pentru că tindem să fim optimiști și să vedem partea pozitivă a lucrurilor, iar în domeniul sănătății, istoriile de succes au cea mai mare valoare, am discutat cu câteva femei cu mobilitate redusă, care au reușit să-și exercite drepturile sexuale și reproductive. Află ce spun ele! 

Emma Matreniuc este lector și profesor de limba engleză, precum și fondatoarea organizației tinerilor cu dizabilități „Vivere“ din orașul Edineț. Emma e mămică de 12 ani.  “Sunt persoană cu nevoi speciale, însă asta nu a fost o piedică să devin mamă. Am dat naștere copilului meu după apariția dizabilității locomotorii. Chiar dacă am fost asistată și consultată cu grijă de către personalul medical în timpul sarcinii, au fost mici probleme precum, accesibilitatea redusă în instituțiile medicale, cabinetele și utilajul ginecologic neprevăzut pentru persoanele cu nevoi speciale. Aceste probleme sunt și astăzi, după 12 ani de la nașterea copilului meu. O altă problemă este societatea în care trăim. Ea încă mai rămâne a fi rezervată față de persoanele cu dizabilități, iar acest fapt dezvoltă stereotipuri și în rândul acestui grup de persoane. În Edineț, unde locuiesc la moment, există doar un singur cabinet adaptat pentru consultațiile medicale ginecologice pentru fetele și femeile cu dizabilități. Problema este că, acest loc nu este vizitat de aceste persoane din motiv că nu cunosc despre el sau nu doresc să meargă din cauza stereotipurilor și a fricii că nu vor fi acceptate. În pofida tuturor problemelor, eu totuși cred că experiența mea este una frumoasă și sper împreună cu activiștii civici, că situația se va schimba și mai spre bine foarte curând.”

O altă istorie, care reflectă în mare parte problema atitudinii și stereotipurilor ne povestește Olga Afanas, o tânără de 35 de ani, antreprenoare și activistă civică.  “Am avut tot felul de cazuri, plăcute și mai puțin plăcute. Atitudinile sunt diverse. Îmi amintesc că am avut un moment neplăcut cu medicul ginecolog de la sector. Acesta mi-a recomandat să nu am o sarcină, pentru că el nu și-ar asuma responsabilitatea pentru asta. Aceste cuvinte ar fi putut afecta destul de adânc o fată cu dizabilități, însă eu am mers la alt medic din altă clinică și acolo am primit consultanță corespunzătoare. Ce ține de investigații și analize, inițiativa nu a venit niciodată din partea medicilor. Dacă am nevoie de careva analize, atunci trebuie să merg și să-i spun asta.” 

Referitor la adaptarea instituțiilor medicale la necesitățile oamenilor cu dizabilități, Olga a menționat că a observat o înviorare în înfăptuirea a careva schimbări în instituțiile din Chișinău, precum baie adaptată și ascensor. 

Sfaturi în loc de concluzii

E perioadă lungă de când tot se vorbește în societate despre problemele persoanelor cu nevoie speciale. Și tot mai des concluziile sunt aceleași. Vrem să încheiem acest reportaj pe note pozitive și am rugat protagonistele noastre să vină cu recomandări și sfaturi pentru persoanele din grupul social din care fac parte. 

Reprezentantele Asociației “MOTIVAȚIE” din Moldova, Ludmila și Victoria, au îndemnat fetele și femeile cu dizabilități să fie puternice, pline de răbdare și curaj. “Că să treci tot acest proces de exercitare a drepturilor tale, mai ales în domeniul sănătății reproductive, într-adevăr trebuie să fii o femeie foarte puternică. Iar din experiența organizațiilor cu care conlucrăm, sunt foarte multe doamne care au demonstrat că se poate. Nu contează dacă ești în scaun rulant, utilizezi cârje sau alt echipament ajutător, faptul că ai o dizabilitate încă nu înseamnă că nu poți deveni mamă.  Îți poți exercita drepturile, precum crearea familiei, creșterea și educarea copiilor și să devii o femeie împlinită. Iar în cazul în care vă confruntați cu discriminare, adresați-vă organelor competente.” 

Aspectul relațiilor și al sexualității nu ar trebui să lipsească din viața lor doar din motivul că sunt cu nevoi speciale, ne spune Emma Matreniuc. “Puține femei cu dezabilități de la noi își permit să se simtă frumoase, atrăgătoare și sexuale. Vreau să le spun tuturor fetelor cu dizabilități că nu trebuie să se lipsească de această bijuterie emoțională și să nu fie rezervate. Această problemă este mai accentuată în rândul femeilor din afara capitalei, unde informația ajunge mai greu și ele nu cunosc despre posibilitățile ce apar pentru a-și manifesta drepturile. În afară de manifestarea drepturilor sociale - studii, loc de muncă, activități sociale, multe dintre ele renunță și la manifestarea feminității, iar aceasta este greșit.” 

Cuvânt de încheiere

Pentru noi - Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive, discuțiile cu protagonistele noastre a fost mai mult decât o dovadă că mai avem de lucru, și nu doar în domeniul sănătății reproductive. Deși e încă la etapa de renovări, suntem nerăbdători să vă anunțăm că CIDSR se va muta curând într-un noi oficiu, în care vom crea toate condițiile ca persoanele cu dizabilități să ne poată vizita și să primească consultații ale medicilor specialiști. Mulțumim pe această cale, colegilor de la Asociația “MOTIVAȚIE” din Moldova pentru consultanță și ajutor în crearea planul-schiță al rampei de acces și a încăperilor . 

Iar pentru că, fiecare dintre noi își poate aduce aportul pentru o societate altruistă, vă invităm să fiți partenerii noștri. Orice ajutor este binevenit! Pentru a afla detalii despre cum puteți contribui,  scrieți-ne la cidsr2012@gmail.com sau sunați-ne la numărul de telefon 022 355072 sau 0609 03 782




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola