A 5 ediție a Săptămânii Globale pentru Siguranța Rutieră a ONU marcată în Moldova

Saptamână globală de siguranță rutieră a ONU este o campanie globală de siguranță rutieră bienală, organizată de Organizația Mondială a Sănătății. Acesta reunește individuali, guverne, ONG-uri, corporații și alte organizații din întreaga lume pentru a crește gradul de conștientizare a siguranței rutiere și pentru a face schimbări care vor reduce numărul de decese rutiere, cuprinzând o serie de activități de combatere a feSaptamână globală de siguranță rutieră a ONU este o campanie globală de siguranță rutieră bienală, organizată de Organizația Mondială a Sănătății. Acesta reunește individuali, guverne, ONG-uri, corporații și alte organizații din întreaga lume pentru a crește gradul de conștientizare a siguranței rutiere și pentru a face schimbări care vor reduce numărul de decese rutiere, cuprinzând o serie de activități de combatere a fenomenului accidentelor rutiere, pentru a salva milioane de vieți pe drumuri. De asemenea, presupune luarea unor măsuri urgente pentru reducerea numărului de decese și traumatisme cu 50% până în 2030; obiectiv stabilit în Obiectivele globale ale ONU pentru dezvoltare durabilă pentru următorii 11 ani (2030).

Fiecare Săptămână are o tematică aparte. Tema celei de-a V-a Săptămâni fiind leadership-ul, iar sloganul #SpeakUp (#Fă-teAuzit).

2L3B1155

Republica Moldova s-a alăturat acestei acțiuni globale, iar la inițiativa Automobil Club din Moldova (ACM) în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Inspectoratul Național de Patrulare (INP), cu suportul Alianței Estice pentru Transport Sigur și Durabil (EASST), Federația Internațională de Automobilism (FIA), FIA Foundation la nivel național au fost organizate câteva evenimente.

Astfel, la data de 8 mai, în Primăria localității Congaz din UTA Găgăuzia, a avut loc o masă rotundă cu participarea principalilor actori din domeniul siguranței rutiere – reprezentanții Consiliului Național pentru Securitatea Circulației Rutiere (CNSCR), Inspectoratului Național de Patrulare (INP), autorităților publice locale (APL), organizațiilor non-guvernamentale active (ACM, UCA) și ai societății civile din câteva localități din apropiere (Svetlîi, Chirsova, Comrat). Scopul întâlnirii a fost ca reprezentanții societății civile să se #FacăAuziți în legătură cu problemele cu care se confruntă atunci când ies în stradă, în special, copiii, mamele cu cărucioare, persoanele în etate și cele cu nevoi speciale, iar autoritățile să identifice soluțiile potrivite pericolelor identificate. Locația evenimentului nu a fost aleasă la întâmplare, ci luând în considerare că satul Congaz este cea mai lungă localitate amplasată de-a lungul traseului național (M3), locuitorii fiind supuși unui risc sporit de accidente rutiere.

Tatiana Mihailova, Automobil Club din Moldova, a deschis discuţia menţionând despre scopul marcării Săptămânilor Globale pentru Siguranţa Rutieră şi, mai ales, despre importanţa unui lider puternic în domeniu, în vederea îmbunătăţirii situaţiei. “Este primordial ca fiecare dintre noi să înţeleagă că poate fi lider în comunitatea sa, precum şi un exemplu pentru cei din jur, care poate identifica problemele şi cere autorităţilor soluţionarea lor. Este foarte important să ne amintim că respectarea unor reguli foarte simple, în stradă, ne poate salva viaţa, fapt ce trebuie promovat pentru toate grupele de vârstă.”

În acest context, Uliana Catan, Inspectoratul Naţional de Patrulare, a pus accent pe indispensabilitatea oferirii unui exemplu corect din partea părinţilor (maturilor) pentru cei mici şi pe necesitatea instruirii acestora în domeniul siguranţei rutiere, de la o vârstă fragedă.

Neli Lelenco, Biroul Executiv al Consiliului Naţional pentru Securitatea Circulaţiei Rutiere, a menţionat: „Implicarea tuturor, autorităţilor naţionale, precum şi a celor publice locale, sectorului asociativ, dar şi a fiecărei persoane în parte în activităţile de îmbunătăţire a siguranţei rutiere, ar putea reduce la minim numărul victimelor accidentelor rutiere.”

Reprezentanţii autorităţilor publice locale au evidenţiat problemele cu care se confruntă în regiune.  Mihail Esir, primarul localităţii Congaz, a vorbit în special despre importanţa evenimentului organizat, activităţile realizate de către APL în ultima perioadă pentru asigurarea condiţiilor de securitate în traficul rutier şi despre problemele existente condiţionate de faptul că localitatea este amplasată pe traseul M3, unul de o importanţă internaţională.

Ivan Topal, preşedintele raionului Comrat, a susţinut necesitatea unificării eforturilor, subliniind importanţa instruirii copiilor privind siguranţa în trafic, grija ce trebuie să o poarte părinţii pentru securitatea copiilor lor, dar şi crearea condiţiilor sigure de infrastructură rutieră. Despre importanţa petrecerii mai multor lecţii de siguranţă rutieră şi a necesităţii materialelor didactice tematice, a menţionat şi directorul instituţiei de învăţământ nr. 3 din localitate, dna Olga Chebanova. Astfel, echipa ACM a avut grijă ca fiecare instituţie de învăţământ, reprezentanţii cărora erau prezenţi la eveniment să primească Pachetul Educaţional EASST, aprobat de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării drept suport informativ la disciplina Dezvoltare personală (http://saferoads.md/index.php?view=news&t=lansarea-pachetului-educational-cu-privire-la-educatia-rutiera). La fel, directorul instituţiei a profitat de ocazie şi a cerut de la autorităţi asfaltarea trotuarului de la şcoală până la drumul principal.

2L3B1234

Societatea civilă a formulat cerinţe foarte clare pentru autorităţi, insistând pe: finisarea lucrărilor de reconstrucţie a drumului din regiune care durează mai mult de 5 ani; crearea trecerilor sigure de pietoni în anumite locaţii şi marcarea corespunzătoare a drumurilor; instalarea elementelor de calmare a traficului şi micşorare a vitezei, în special la intrarea în localităţi; construirea trotuarelor pentru pietoni; instalarea semafoarelor şi a sistemelor de supraveghere video; construcţia orăşelelor de siguranţă rutieră pentru copii, precum şi majorarea orelor de siguranţă rutieră.

2L3B1267 2L3B1285

După masa rotundă, participanţii de la eveniment alături de elevii din instituțiile de învățământ din localitate  împreună cu ACM, INP,  Teatrul Tinerelor Talente ”Oratorul”, Semaforică, Zebra şi Clovnul Capşunică au organizat un flash mob,  ce a presupus un marş al siguranţei rutiere pentru atragerea și sensibilizarea opiniei publice cu privire la problemele actuale din trafic, în special ale pietonilor. Acesta a provocat o atenţie deosebită din partea localnicilor şi a şoferilor, care, fiind interesaţi de ce se întâmplă, reduceau viteza şi comunicau cu copiii.

2L3B1320

La fel, în contextul Săptămânii Globale pentru Siguranța Rutieră a ONU, în cadrul evenimentului de marcare a Zilei Europei, în Grădina Publică “Ștefan cel Mare și Sfânt”, cu începere la ora 11:00, va fi instalat standul #Fă-teAuzit (#SpeakUp) al ACM și INP, pentru a informa despre siguranța rutieră și a chema societatea spre un comportament adecvat și corect în trafic.

Leadership-ul este abilitatea de a influența sau de a inspira oamenii pentru a atinge un anumit scop. Un mai bun leadership pentru siguranța rutieră este necesar la nivel local, național și regional pentru a atinge obiectivele privind siguranța rutieră în cel mai scurt timp. Liderii eficienți din toate sectoarele societății, sunt cei care #SeFacAuziți în numele siguranței rutiere, precum și întreprind măsuri concrete. Este important să recunoaștem că fiecare dintre noi, ca indivizi, putem fi lideri pentru siguranța rutieră! Fie în calitate de pietoni, bicicliști, motocicliști sau utilizatori de autovehicule particulare sau de transport public, putem #SăNeFacemAuziți pentru siguranța rutieră. Putem să ne comportăm în siguranță pe drum, să servim drept exemplu pentru alții, în special pentru tineri; să optăm pentru perfecționarea legilor și aplicarea acestora și să sprijinim pe cei care au avut de suferit în accidente rutiere. Pentru a ști ce anume să vorbim, trebuie să înţelegem mai întâi riscurile care se întâlnesc pe drum. În fiecare zi călătorim la serviciu, la școală sau vizităm familia și prietenii. În timpul călătoriilor zilnice, dumneavoastră sau copiii dvs. puteți întâmpina anumite riscuri pe șosea. Vă încurajăm să evaluați aceste riscuri și să începeți lupta pentru siguranța rutieră.

2L3B1442

Este foarte important să solicităm doar intervenții în domeniul siguranței rutiere care sunt bazate pe dovezi și care se dovedesc a fi funcționale.

Pentru a marca cea de-a V-a Săptămână Globală a Sigurantei Rutiere a ONU, fiecare dintre noi putem evalua propriile călătorii, înregistra cerințele si îndemna guvernele să-și asume angajamentul pentru a îmbunătăți nivelul siguranței rutiere la nivel internațional.  




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola