Jurnalismul de investigație, cursul care ne ajută să identificăm problemele și să responsabilizăm societatea pentru a le înlătura

Luna aprilie a fost marcată la Școala de Studii Avansate în Jurnalism de unul dintre cele mai complexe și așteptate cursuri – Jurnalismul de investigație. Timp de două săptămâni, studenții au învățat cum se face anchetarea, din punct de vedere jurnalistic, a unor „maladii” ale societății, cum ar fi: erori ale sistemului juridic, criminalitate organizată, corupție, spălări de bani, delapidări, abuzuri, ș.a., pe care anumite persoane încearcă să le ascundă de ochiul public. La elaborarea anchetelor de acest gen discipolii Școlii au fost ghidați de instructorii Alina Radu, directoarea publicației „Ziarul de Gardă”, Victor Moșneag, redactor-șef adjunct al aceluiași ziar, și de către jurnalistul Anatolie Eșanu.   

ji

Cursul are drept obiective însușirea de către studenți a elementelor teoretice definitorii ale jurnalismului investigativ, precum și dezvoltarea deprinderilor și abilităților practice necesare exercitării profesiei de jurnalist de investigație. În primele zile de curs, Alina Radu le-a spus tinerilor de la ȘSAJ ce este o investigație și care sunt particularitățile esențiale ale unei anchete reportericești. Cursanții au aflat despre drepturile jurnaliștilor, dar și detalii legate de riscurile și avantajele activității unui jurnalist sub acoperire. Instructoarea le-a vorbit, de asemenea, despre importanța jurnalismului investigativ pentru o societate fragmentată, și pe alocuri debusolată, cum este cea moldovenească. „În contextul răspândirii rapide a informațiilor de orice natură, indiferent dacă au sau nu bază factuală, societatea noastră are nevoie de investigații jurnalistice ca de aer”, a menționat directoarea Ziarului de Gardă.

A urmat partea practică, în care studenții s-au „înarmat” cu mult curaj și răbdare și au realizat propriile investigații, fiind ghidați atât de către Alina Radu, cât și de alți doi jurnaliști de la „Ziarul de Gardă”, Victor Moșneag și Anatolie Eșanu, ultimul fiind și absolvent al ȘSAJ. În cadrul acestei echipe de profesioniști, tinerii au învățat cum să stabilească corect ipoteza investigației, au testat observațiile pe teren și au văzut cum se face pre-documentarea, au lucrat cu varii baze de date naționale și internaționale. Totodată, au fost curioși să descopere în ce circumstanțe reporterii au dreptul să țină în secret numele sursei, cum ar trebui aceștia să reacționeze la zvonuri și cum să nu se lase manipulați de cei care le oferă informații.

În ultima zi de curs, viitorii jurnaliști au fost invitați la redacția „Ziarului de Gardă”, unde și-au prezentat rezultatele primelor cercetări, au comentat și analizat cele mai răsunătoare investigații jurnalistice și au fost familiarizați cu istoria și experiența celui mai credibil ziar de investigație din țară.

În opinia studenților, jurnalismul de investigație pare a fi una dintre laturile cele mai complicate, dar și interesante ale profesiei, verticalitatea, corectitudinea, responsabilitatea și curajul fiind elementele-cheie ale acesteia. Livia Gaitur, studenta „îndrăgostită” de investigații, ne-a spus următoarele: „Procesul de realizare a unei investigații jurnalistice de calitate este extrem de anevoios și implică multă muncă, intuiție bună și riscuri. Deseori, validarea informațiilor necesită zile sau chiar săptămâni întregi. E nevoie de multă răbdare și curaj pentru a înfrunta bariere și a lucra în beneficiul publicului”. Colega ei, Marina Gorbatovschi, ne-a mărturisit că acest curs a ajutat-o să-și depășească frica de a aborda persoane importante, funcționari, demnitari și de a le adresa întrebări incomode.

La ȘSAJ urmează cursurile de Jurnalism social și Jurnalism de mediu.  




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola