Orice grup nou de inițiativă a tinerilor înseamnă automat noi oportunități pentru întreaga comunitate
IRI a început un nou tur prin țară vizitînd comunități rurale și oameni ce promovează activ inițiative comunitare locale.
Prima comunitate vizitată a fost s. Ciocîlteni, raionul Orhei unde ne-am întîlnit cu grupul de inițiativă format din niște tineri optimiști și plini de idei inovative pentru a face comunitatea lor mai bună. Membrii grupului ne-au întîmpinat cu mărțișoare și mesaje frumoase de primăvară. În cadrul întîlnirii am avut o discuție prietenoasă cu ei despre activitățile grupului de inițiativă din timpul iernii, provocările cu care s-au confruntat și planuri pe viitor.
Tot de la ei am aflat că își doresc foarte mult echipament muzical pentru a organiza diverse evenimente care ar reuni tinerii din comunitate și ar crea punți de comunicare între tineri care în ultimii ani sunt tot mai izolați și mai atașați de rețele de socializare.
„Ne dorim nespus de mult echipament pentru a putea organiza serate cu dansuri unde tinerii se pot întîlni să socializeze, să se distreze și să-și petreacă timpul liber. Credem că astfel tinerii vor fi mai motivați și se vor implica mult mai mult în activitățile organizate de grupul nostru de inițiativă”, au menționat membrii grupului de inițiativă de tineri din s. Ciocîlteni.
Pentru a atinge acest scop, tinerii vor aplica în practică abilitățile obținute în cadrul Academiei ProCivic III unde au studiat două subiecte importante: tehnici de fundraising și scrierea de proiecte.
„Idea de colectare a banilor pe care am numit-o ‘Războiul bănuților într-un borcan’ mi-a venit încă în luna decembrie, însă nu știam cum exact să o prezint, dar iată că săptămîna trecută am lansat această inițiativă, și sunt foarte bucuroasă că are succes. Colegii, profesorii, prietenii, toți contribuie”, ne-a povestit Victoria Mîrza, absolventa Academiei ProCivic și membra activă în grupului de inițiativă, s. Ciocîlteni, r-ul Orhei.
Întîlnirea a fost încheiată cu cîteva întrebări despre cum vor fi și cu ce se vor ocupa tinerii peste 20 de ani. Răspunsurile primite au fost interesante. Tinerii din s. Ciocîlteni au spus:
„Tinerii vor rămîne în țară, vor activa în ramurile industriei”.
„Vor aduce noi inițiative din țările europene dezvoltate”.
„Tinerii vor avea unde locui, vor fi create noi locuri de muncă cu un salariu decent”.
„Va crește natalitatea care a lăsat de dorit în ultimul timp”.
Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) va sprijini și în continuare grupuri de inițiativă locale, în special de tineri pentru a promova activismul civic, participarea și coeziunea socială între diverse grupuri la nivel de comunitate.
„Pentru noi, sprijinirea grupurilor de inițiativă locale înseamnă multe lucruri. Orice grup nou de inițiativă a tinerilor înseamnă automat noi oportunități pentru întreaga comunitate”, a zis Ruslan Stânga, Director executiv, Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI).
Această activitate este parte a proiectului „Parteneriate comunitare durabile pentru protecția drepturilor minorităților etnice din Republica Moldova” implementat de Reprezentanța Fundației Elvețiene „Terre des Hommes Moldova” (Tdh), cu suportul financiar al Uniunii Europene, în parteneriat cu Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) și cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.