frule

Studenții SȘAJ, participanți cu drepturi depline la Forumul Mass-Media 2018

Condiția jurnalistului în Republica Moldova, calitatea produselor media oferite publicului, accesul la informație și transparența instituțiilor publice, cum poate fi îmbunătățită legislația media? Sunt doar câteva dintre subiectele dezbătute la Forumul Mass-Media 2018, printre ai cărui participanți s-au numărat experți și jurnaliști notorii din străinătate și din țară, dar și instructorii și studenții ȘSAJ.

Forum mass media

Timp de două zile, circa 200 de participanți – manageri, reporteri și editori de la diverse instituții media din republică, precum și viitori jurnaliști – au intrat în dialog cu nume sonore din afara țării: Aiste Zilinskiene, președinta Asociației mass-media online din Lituania; Arturas Morozovas, cofondatorul Platformei multimedia Nanook.lt de la Vilnius; Urmo Soonvald, redactor-șef al Cotidianului „Eesti Päevaleht” şi al Agenției „Delfi” din Estonia; Mykhailo Koltsov și Lennart Gerwers de la DW Akademie, Germania; Dan Tăpălagă, cofondatorul site-ului independent G4Media.ro din România; Daniel Rzasa, trainer Google News Lab; Yevgenia Albats, jurnalistă de investigație, redactoră-şefă a revistei „The New Times” din Federația Rusă ș.a. Astfel, în cadrul atelierelor susținute de aceștia, studenții ȘSAJ au aflat din prima sursă despre problemele stringente din mass-media, dar și despre tendințele internaționale în domeniu. Corina Șeremet, de exemplu, a rămas cu multe semne de întrebare în ceea ce privește viitorul jurnalismului în Republica Moldova. Faptul că presa moldovenească rămâne controlată politic mă îngrijorează, mai ales că lucrurile nu par să se schimbe. Iar democrația fără presă liberă nu există”, ne-a mărturisit Corina. Lucia Dăscălescu, la rândul său, se bucură că a putut participa la adoptarea Rezoluției Forumului, în acest mod contribuind la îmbunătățirea materialelor jurnalistice de interes public.

Forumul s-a încheiat cu premierea câștigătorilor a două concursuri naționale: „Investigațiile jurnalistice ale anului 2018”, susținut de Fundația „Friedrich Naumann pentru Libertate” (Germania) și „Click pentru egalitatea de gen”, sprijinit de UN Women în Moldova. Printre laureații celor două competiții se numără și absolvenții ȘSAJ. Anatol Eșanu (promoția 2014), reporter la „Ziarul de Gardă”, a luat Premiul I pentru investigația „Vânătorii de terenuri”, realizată în echipă cu Victor Moșneag, instructor ȘSAJ. Iar Natalia Sergheev (aceeași promoție 2014), în prezent reporteră la Postul de radio „Europa Liberă”, se află în topul celor mai sensibili profesioniști media din țară la subiecte conexe egalității de gen.

Majoritatea studenților ȘSAJ, care au participat la Forum, au menționat că sunt în așteptarea unor noi evenimente de asemenea anvergură. Forumul, aflat la cea de-a patra ediție, s-a desfășurat la 29-30 noiembrie și a fost organizat de Consiliul de Presă din Republica Moldova în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Presei Electronice (APEL).



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola