De ce nu frecventează copiii romi grădinița?

Una dintre problemele etniei rome din municipiul Soroca, după cum o recunosc și liderii comunității, este nefrecventarea școlilor de către foarte mulți dintre copiii romi. Iar pentru ca aceștia să se încadreze în școli, bine ar fi ca să meargă mai întâi la grădinițe. Dar nici aici situația nu-i tocmai roz. Deși în discuții romii recunosc beneficiile grădiniței, multe familii își țin totuși micuții acasă. Argumentele părinților sunt multe, de la migrație și sărăcie, la tradițiile specifice comunității romilor.

În familia lui Artur Gruia și a Rozei Preida cresc cinci copii

“Acolo ne-au cerut să plătim pe câteva luni înainte”

Monica Preida are doi copii, cel mai mare, Ion, urmează să meargă în curând în grupa pregătitoare. “La grădiniță este foarte importantă comunicarea, copilul învață să trăiască în compania altor persoane decât în sânul familiei, învață să se împartă cu unele lucruri. Este o pregătire bună care-i ajută să se dezvolte pe toți copiii. Eu am doi copii, un copil de 6 ani și unul de 9 luni. Cel de 6 ani nu a mers până acum la grădiniță, fiindcă atunci când l-a dus prima dată plângea și făcea isterie. Acum este mai mare, mai înțelegător și știe că pentru a merge anul viitor la școală, trebuie mai întâi să frecventeze grădinița”.

Lilia Preida, părinte: “Eu am patru copii, doi la școală și doi de vârstă preșcolară. Copiii care acum sunt elevi nu au frecventat grădinița, și nici ceilalți doi nu au mers acolo fiindcă noi am migrat și lucrat în diverse regiuni din Kazahstan și Rusia. Acum suntem acasă și am vrea ca ei să meargă la instituțiile preșcolare. Dar nu ne ajung bani pentru ca să aibă de toate, atât pentru școală cât și pentru grădiniță. Ne pare bine că este acest proiect pentru noi, mai ales că uneori nu ne ajung bani nici de mâncare. Chiar dacă avem casă mare, acest lucru nu înseamnă că suntem bogați. Am construit-o pe când erau bani, așa era moda, dar acum e criză și la noi, iar casele acestea mari sunt pustii. Suntem recunoscători pentru această susținere”.

În familia lui Artur Gruia și a Rozei Preida cresc cinci copii - Mighel, Eduard, Cristian, Anton și Iosiv. Fiindcă este complicat să aibă grijă de toți odată, doi dintre ei petrec adesea timpul la bunica. “Cel mai mic copil a nostru are o lună, iar ceilalți sunt de 4 ani, 9 ani, 10 ani și 17 ani. Doar cel mai mare a fost la grădiniță câteva luni, ceilalți nu, fiindcă eram în Rusia și nu-i primeau pentru că nu eram de acolo. Noi am vrut ca să ducem anul acesta copilul la grădinița care este aproape de noi, dar acolo ne-au cerut să plătim pe câteva luni înainte, dacă vrem să meargă copilul la grădiniță. Bărbatul a fost la ei și mi-a zis că trebuie mulți bani, așa că nu l-am mai dat la grădiniță. Acolo i-ar fi fost mai bine, s-ar juca cu alți copii, ar mai învăța”.

Zinaida Banda, părinte: “În ziua de azi toți copiii trebuie să meargă la grădiniță și la școală. Că este foarte greu fără școală, acolo pot învăța ceva, ca să lucreze. Noi avem trei copii, primul a frecventat grădinița doi ani fiindcă eram atunci acasă, dar al doilea nu, pentru că eram prin Rusia la lucru. La școală i-am dat pe ambii. Fiica cea mică vrem să meargă la grădiniță, acolo este bine, copiii învață să vorbească și se deprind cu alți copii. Noi fiindcă lucrăm mai mult la ruși îi dăm pe copii la grădinița și școala rusă, că acolo va fi complicat dacă ei vor cunoaște doar limba română”.

“Noi cerem să achite banii pe o lună, apoi să frecventeze”

Și fiindcă Grădinița 7 se află în aceiași mahala cu familia, am mers la ei pentru a afla dacă într-adevăr se cer bani în avans de la părinți. “Noi am avut copii romi, nu unul sau doi, dar chiar mai multe promoții cu câte trei și patru romi în grupă, afirmă Svetlana Botnari, director interimar al Grădiniței nr. 7. Copiii romi s-au adaptat foarte ușor, ei sunt ca untul pe pâine, cum trebuie așa fac, sunt foarte receptivi. Nu am avut probleme cu ei, ba chiar am învățat și noi unele cuvinte din limba romani. Dar în ultimul timp am avut doar un copil de etnie romă, Avram, însă fiindcă mama a plecat pese hotare a mers și el cu ea”. Am întrebat-o dacă se cer bani în avans de la familiile rome și ni s-a spus că așa este, doar că nu pentru mai multe luni înainte, ci pentru luna curentă. “Iată asta este o problemă, și anume că romii nu achită la timp. Așa că noi cerem să achite banii pe o lună, apoi să frecventeze. Nicidecum pe mai multe luni, doar pe o lună. Avem și acum familii care au acumulat datorii de 743 de lei pentru trei luni.  Așa cum se achită lunar lumina și telefonul, așa și aici părinții trebuie să înțeleagă că aceasta este regula, copilul tău a frecventat grădinița, s-a alimentat, s-a odihnit în condiții super-puper, așa că plătește”.

“Este o formă de discriminare...”

Am discutat la acest subiect cu Artur Cerari, baronul romilor din Republica Moldova. Acesta crede că în astfel de cazuri ar fi trebuit de găsit alte soluții. “Pentru evitarea cazurilor neplăcute sunt instituții speciale, dar nu este normal când față de toți se atârnă într-un fel, iar față de romi altfel și anume prin perceperea acestei plăți-garanții. Eu trebuie să țin la poporul meu și ar fi bine să ducem tratative. Putem să facem o Adunare Generală a romilor din Soroca sau de discutat separat cu părinții copiilor care se vor duce la grădiniță. Eu cred că noi suntem aceiași cetățeni, avem aceleași drepturi și aceleași obligațiuni. Dar dacă se cer bani pe o lună înainte este o formă de discriminare”.

Artur Cerari, Baronul romilor din Republica Moldova: “Întotdeauna am spus că durerea numărul unu a sufletului meu, este școlarizarea copiilor și pregătirea lor de școală. Copiii trebuie să fie educați și pregătiți pentru a învăța la școală. Educația la grădiniță nu aduce daune, ci doar foloase. Aceasta îi va ajuta la dezvoltarea pentru viitor. O astfel de Școală de Vară cum a avut loc anul acesta la Centrul Dacia inclusiv pentru copiii care abia vor merge la școală, niciodată nu a fost în istoria Sorocii. Și aceasta este un lucru binevenit și ”bravo” tuturor care au depus eforturi mari pentru aceasta și au realizat acest proiect”.

Am încercat să aflu dacă la Primăria municipiului Soroca se cunoaște de faptul că romilor li se percepe taxa în avans. “Nu poate să fie așa ceva, nu cred, la noi nu se achită niciodată în avans, îmi comunică Natalia Cojocari, specialist în problemele tineretului și sportului la Primăria municipiului Soroca. Conform statutului grădiniței, așa cum sunt condițiile pentru moldoveni, ruși și ucraineni tot așa sunt și pentru romi. Nu sunt alte cerințe. Nu suntem la curent cu așa ceva, dar dacă și au făcut-o, a fost doar pentru ca să nu apară probleme cu plata și cu întârzierile. Însă nu este corect. Nu cred că acest lucru a fost aprobat de primar, iar eu pentru prima dată de la voi aud acest lucru”. Cât privește dacă există vreun specialist în cadrul primăriei care ar monitoriza copiii care nu frecventează grădinița, mai ales grupa pregătitoare, care este obligatorie, mi se zice că nu au pe nimeni. “La primărie nu este nici o persoană ca să monitorizeze dacă toți copiii cu vârsta de 6 ani frecventează grupele pregătitoare de la grădinițe, continuă doamna Cojocari. Noi nu avem specialist aparte ca să se ocupe nemijlocit de copii. Eu, ca specialist pe tineret am în atribuțiile mele și răspunderea față de copiii în situații de risc, fiindcă nu avem dreptul conform statelor să mai angajăm pe cineva. Dar noi nu avem nici o statistică a copiilor din municipiul Soroca, care ar trebui să frecventeze grădinițele. Nici romi, nici de alte etnii. Fiindcă instituțiile preșcolare țin de primăria municipiului, am solicitat să primim listele cu cereri pentru grădiniță din partea părinților. Dar de la părinții romi cereri în prezent nu avem, dar atunci când s-au adresat la noi, i-am ajutat. Dacă se adresează cineva și vine la primar la audiență, noi ne implicăm. Dar am avut până acum un singur astfel de caz”.

Natalia Cojocari, specialist în problemele tineretului și sportului la primăria municipiului Soroca: “Dacă părinții nu au bani de grădiniță, ei trebuie să găsească o ieșire din situație. Este Direcția de Asistență Socială, unde se alocă ajutoare sociale pentru familiile social-vulnerabile. Iar cu banii primiți ei pot achita grădinița. La fiecare grădiniță sunt scutiri pentru un număr de copii, așa că părinți se pot adresa pentru a beneficia scutiri totale sau parțiale”.

“Elevii care merg prima dată la școală fără a frecventa anterior grădinița, se integrează mai greu”

Între timp la 1 iulie la Soroca a fost lansat Proiectul ”Promovarea sporită a participării copiilor romi în educație”, implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA în parteneriat și cu suportul Reprezentanței UNICEF în Moldova. Proiectul are ca scop incluziunea copiilor romi din municipiul Soroca și satul Vulcănești în educație de calitate, iar un element important este și educația timpurie.

“Ideea cu integrarea copiilor romi la grădinițe a venit de la faptul că elevii care merg prima dată la școală fără a frecventa anterior grădinița, se integrează mai greu și apare descurajarea copiilor și ei deja nu mai vor să meargă, opinează Ion Babici, managerul proiectului. Ei le spun părinților că nu vor să mai meargă la școală, că de mine râd alți copii și așa mai departe. Deja din practica demonstrată, am văzut că micuții care au mers la grădiniță la Vulcănești, unde am implementat un proiect similar anul trecut, s-au integrat mult mai ușor la școală. Au învățat mai rapid și limba română, care este limba de predare în școală. Ei acasă vorbeau de obicei în limba romani și în limba rusă, iar româna practic nu o cunoșteau. Noi înțelegem că poate nu este echitabil că-i susținem anume pe romi, dar având în vedere că majoritatea romilor nu sunt angajați în câmpul muncii și nu au o sursă de venit stabilă, chiar dacă poate petrec unele activități economice. Ca să nu întrerupem procesul aflării copiilor la grădiniță și ca să nu apară conflicte dintre părinți și instituțiile preșcolare ne-am propus ca în cadrul proiectului ca experiment, să achităm din partea proiectului suma necesară pentru contribuția din partea copiilor pentru alimentarea lor și să menținem ciclul permanent de frecventare grădiniței de către copii”.

Ion Babici, managerul Proiectului “Promovarea sporită a participării copiilor romi în educație”: “Noi am întâlnit părinți care nu vor să dea copiii la grădiniță, de exemplu în satul Vulcănești este o problemă pentru că ei consideră că este o rușine dacă mama dă copilul la grădiniță și nu-l crește ea acasă până la școală. Acesta este un factor legat de anumite elemente tradiționale ale comunității de acolo”.

Pe toată perioada proiectului sunt planificate mai multe activități, printre care suportul pentru părinți și lucrul cu ei, consolidarea instituțiilor preșcolare și a cadrelor didactice prin organizarea cursurilor speciale pentru educatori ca aceștia să cunoască cum să lucreze cu acești copii pentru integrarea lor, ce tehnici vor aplica pentru combaterea stereotipurilor și altele. Totodată copiii vor primi câte un suport ce va include cămăși, pantaloni, fustițe, încălțăminte și lenjerie de corp, dar și tot ce este necesar pentru activitățile de la grădiniță. Și plata părintească, de asemenea va fi acoperită din cadrul proiectului. Desigur că lucrul cu părinții va fi unul primordial în acest proces de incluziune a copiilor în educația timpurie.

“Vom lucra pentru a-i pregăti pe părinți ca să le formeze copiilor niște deprinderi de viață necesare, ca ei să meargă la grădiniță și școală, ca să crească independent, să respecte normele de igienă elementare atunci când mergi într-o instituție: să-ți speli dinții, să-ți aranjezi pătucul, să ai grijă să-ți speli mâinile și cum să le speli, inclusiv să respecți programul zilnic. Noi am depistat un factor important din ce motiv copiii întârzie la grădiniță și școală, care rezumă că ei se culcă foarte târziu. Părinții îi lasă să stea la televizor și calculator sau să se joace până hăt târziu. Noi o să încercăm să-i ghidăm, cum ar trebui să fie un program zilnic al unui copil ca el să se poată trezi dimineața”. La grădinița nr.6 din Soroca, unde vor merge majoritatea copiilor de etnie romă (pentru că au și grupe ruse - n.a.) acum se face reparația capitală a acoperișului. Dar în vreo două luni administrația spune că-i va primi cu plăcere și pe copiii romi. “Noi suntem de acord să primim copiii romi și să-i ajutăm să se integreze la noi în grădiniță, care este o instituție ce aduce un beneficiu pentru toți copii, ne declară Rodica Rotaru, managerul acestei grădinițe. Noi nu am avut în ultimul timp nici un copil rom la grădiniță și nici o cerere de la părinții romi. Dar vreau ca toți părinții să cunoască că grădinița aduce mai multe beneficii, inclusiv la crearea regimului. Aici copiii învață că vin la o anumită oră, toți odată își spală mânuțele și la fel toți odată iau masa și altele. Deci pentru a școlariza elevii, începe lucru de la noi, de la grădiniță, ca să le fie ușor la școală să stea 45 de minute în bancă și să asculte profesorul. Aici vor învăța regimul cu venitul și plecarea la o anumită oră”.

Odată cu integrarea copiilor de mici în sistemul educațional și rezolvarea în cadrul proiectului a unor probleme care până acum erau menționate ca piedici de către părinți, va avea de câștigat nu doar comunitatea romă, dar întreaga societate. Iar acest lucru poate avea loc doar cu susținerea acestor eforturi din partea tuturor actorilor sociali.

Articolul a fost realizat în cadrul Proiectului ”Promovarea sporită a participării copiilor romi în educație”, care este implementat de către Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA în parteneriat și cu suportul Reprezentanței UNICEF din Moldova, care are ca scop incluziunea tuturor copiilor din municipiul Soroca și satul Vulcănești în educație de calitate.


Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola