Lectii de participare civica invatate de tinerii din raionul Ialoveni
Consideram ca proiectul si-a atins scopul stabilit. Cel putin 3000 tineri din 25 localitati cu virsta intre 15 si 25 ani au fost informati direct si/sau implicati nemijlocit in procesul de organizare si desfasurare a procesului electoral de tineret. Beneficiarii proiectului au participat la concursuri de educatie electorala, au fost instruiti de experti in domeniu de la CEC si CNRT, s-au implicat in procesul de concepere si realizare a campaniei de informare civica si motivare a semenilor lor de a-si exercita dreptul la vot, au beneficiat de materiale promotionale (brosuri, tricouri, rucsaci, DVD-uri), seminarii de informare, au fost protagonistii filmului documentar „Primul VOT", au actionat in comun la organizarea si desfasurarea alegerilor pentru constituirea Consiliului raional al tinerilor, ultima actiune fiind un adevarat exercitiu civic care a determinat tinerii, in special pe cei care nu au trait niciodata experienta exercitarii dreptului la vot, sa constientizeze esenta procesului electoral si i-a pregatit pentru participarea la alegerile parlamentare.
Spiritul participativ al tinerilor a fost animat prin implicarea directa a acestora in dezbateri pentru adoptarea Codului electoral, pregatirea pachetului de documente pentru organele electorale (modele de procese verbale, liste electorale, buletin de vot, note informative) si pentru candidati (demers, program electoral, lista de subscriptie, CV), au fost membri ai organelor electorale, candidati sau observatori la alegeri. Participantii la alegerile de tineret au avut posibilitatea sa se prezinte in ziua alegerilor cu actul de identitate la sectiile de votare special amenajate cu cabine de vot secret si urne de vot, fapt care a contribuit la cultivarea la tineri a unui comportament electoral adecvat.
Comunitatile in care s-a implementat proiectul au avut de cistigat din aceasta oportunitate o activarea a participarii tinerilor prin implicarea acestora in colaborare cu principalii actori comunitari la organizarea si desfasurarea unui exercitiu practic de participare civica - alegerile de tineret.
Rezultatul care va asigura durabilitatea proiectului este constituirea si functionarea Consiliului raional al tinerilor Ialoveni, organ de autoguvernare si participare a tinerilor la luarea deciziilor ce ii privesc, constituit in cadrul proiectului in urma unui exercitiu de implicare civica a circa 1800 tineri din toate localitatile raionului.
În acest context, credem ca prin intermediul proiectului a crescut gradul de participare civica al tinerilor din raion, iar relatiile de colaborare stabilite intre tineri si autoritatile publice locale constituie o premisa reala de realizare in perspectiva a noilor proiecte pentru comunitati, unde autoritatile publice sint constientizate de tineri ca parteneri reali iar tinerii sint tratati ca o resursa a comunitatii capabila sa produca schimbari.
Detalii despre actiunile desfasurate in cadrul proiectului puteti afla pe www.primulvot2009.wordpress.com si www.ialovenivoteaza.wordpress.com