frule

Copiii victime ale abuzurilor au nevoie de consiliere, nu de „promovare” în materiale jurnalistice cu caracter senzaţional

Modul în care sunt respectate drepturile copiilor victime ale diferitor forme de abuz a fost discutat astăzi în cadrul unei mese rotunde desfășurată de Consiliul de Presă din Republica Moldova și Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului Maia Bănărescu. Reprezentanți ai autorităților publice de resort, ai organizațiilor neguvernamentale și ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului au discutat cele mai recente cazuri de încălcare gravă a drepturilor copiilor-victime ale abuzului de orice formă, prin expunere mediatică. Totodată, participanţii la masa rotundă au accentuat responsabilităţile pe care le au instituţiile publice în acest domeniu.

„Respectarea drepturilor copiilor victime revine, în egală măsură, jurnaliștilor care mediatizează aceste cazuri, dar și autorităților care transmit instituțiilor mass-media imagini foto sau video cu copii abuzați, alte informaţii care duc la identificarea victimelor şi potenţiala revictimizare a acestora. În mod normal, într-o societate care respectă drepturile copiilor, astfel de situații nu trebuie să existe, iar instituțiile media care comit astfel de încălcări trebuie sancționate aspru, la fel şi unii funcţionari care nu ţin cont de interesul superior al copilului şi contribuie la expunerea publică a victimelor abuzurilor”, a spus Petru Macovei, secretarul Consiliului de Presă.

Președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, a precizat că reprezentanții organizațiilor neguvernamentale din domeniul respectării drepturilor copiilor deseori reclamă modul în care jurnaliștii încalcă drepturile copiilor prin intermediul știrilor sau altor materiale jurnalistice despre cazurile de abuz: „Chiar dacă avem prevederi clare nu doar în Codul deontologic, ci şi în legislația cu privire la protecția drepturilor copiilor, nu știu de ce unii jurnaliști le ignoră, iar consecințele pot afecta grav victima și chiar întreaga sa familie”.

Olga Manole, membră a Consiliului de Presă, a făcut o scurtă trecere în revistă a legislației aplicabile pentru protecția drepturilor copiilor, dar și a cazurilor relevante, analizate de către membrii Consiliului de Presă în ultimii ani, subliniind că în cazul reflectării abuzurilor faţă de copii, multe instituții media au dezvăluit identitatea victimelor sau au oferit alte detalii care pot duce la dezvăluirea identităţii, nu au respectat dreptul victimelor minore la demnitate, în unele cazuri acestea au fost discriminate. „Atât Convenția ONU privind drepturile copiilor, cât şi Legea cu privire la protecția copiilor împotriva impactului negativ al informației au prevederi clare în acest domeniu. Și nu este vorba doar despre copiii subiecți ai materialelor de presă, ci și despre copiii consumatori de presă. Trebuie să ținem cont de interesul superior al copiilor când reflectăm subiecte despre copiii abuzați pentru că ei nu sunt în stare să-și apere drepturile”, a menţionat Olga Manole. Totodată, ea le-a recomandat jurnaliștilor să fie atenţi şi să excludă abordarea cazurilor despre copiii victime prin prisma senzaționalului și a stereotipurilor existente.

Avocatul poporului pentru protecția drepturilor copilului, Maia Bănărescu, s-a referit la rolul educativ pe care îl poate avea mass-media în aceste cazuri, atenţionând asupra necesităţii de a reflecta subiectele jurnalistice care vizează copiii doar cu acordul părinților sau al reprezentanților legali ai copilului. „Avem o jurisprudență foarte clară pe care, dacă o respectăm, putem evita cazurile de expunere mediatică a victimelor minore. Apreciez când jurnaliștii blurează fața copiilor victime ale abuzurilor, la fel este important să nu fie oferite date personale ce pot identifica victimele sau familiile acestora”, a menționat doamna Bănărescu. Avocatul poporului pentru protecția drepturilor copilului s-a referit şi la responsabilităţile pe care le au instituţiile publice, în special când este vorba de copiii în conflict cu legea, aflaţi în penitenciare sau izolatoare de detenţie preventivă. La întrebarea despre politicienii care deseori utilizează imaginea copiilor din familiile vulnerabile în spoturile video şi în fotografii, în special în campanii electorale, Maia Bănărescu a dat asigurări că va transmite o solicitare tuturor partidelor politice să evite această practică, așa cum 2018 este un an electoral.

Elena Botezatu, directoarea Programului Copii în cadrul Centrului Internațional „La Strada”, a îndemnat jurnaliștii să schimbe accentele şi să ajute la prevenirea și informarea unde se pot adresa victimele violenței de orice formă: „Copiii abuzați au nevoie de consiliere și de susținere, nu de promovare. Mediatizarea acestor cazuri, dar și comentarea lor pe rețelele sociale traumatizează şi mai mult victimele”. Este important să fie consultaţi de fiecare dată psihologii și specialiștii din domeniul drepturilor copiilor pentru a nu încălca repetat drepturile copilului, după abuzul care deja a avut loc.

Rodica Corețchi-Mocanu de la Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), a spus că, deseori, părinții nu conștientizează cât de mult poate fi afectat un copil care a fost victima unui abuz, atunci când este expus atenţiei publicului. „De multe ori, părinții nu-și dau seama ce se poate întâmpla după ce acceptă să ofere un interviu jurnaliștilor. Din păcate, acești copii deseori sunt etichetați și intimidați de comunitate, de colegii de clasă, amenințați de abuzatori. Am avut cazuri când familiile au fost nevoite să-și schimbe locul de trai după mediatizarea cazurilor. Unele victime sunt mai afectate de faptul că știe o țară întreagă cazul lor decât de ce li s-a întâmplat”, a precizat experta, solicitându-le jurnaliștilor să pună mai presus de orice interesul superior al copilului.

La masa rotundă au participat alţi experţi şi reprezentanţi ai unor instituţii publice – Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Inspectoratul General al Poliţiei, Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului. Barbara Jamar de la UNICEF Moldova a accentuat necesitatea unor eforturi conjugate ale instituţiilor publice şi jurnaliștilor profesionişti pentru asigurarea drepturilor copiilor victime ale abuzurilor. La fel de important este ca legislaţia în domeniu să funcţioneze, iar încălcările drepturilor copiilor să fie descurajate.

Secretariatul Consiliului de Presă:

022 220996, secretariat@consiliuldepresa.md

www.consiliuldepresa.md

Masa rotundă a fost organizată de Consiliul de Presă cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei.

 

 

 



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola