Liberalizarea în grabă a pieței asigurărilor poate crea noi probleme

Republica Moldova nu este pregătită pentru liberalizarea pieţei asigurărilor de răspundere civilă auto în condițiile în care schimbările trebuie făcute pe etape pentru a evita haosul și crearea altor probleme. Austria a avut nevoie de zece ani pentru a trece de la prețuri reglementate la liberalizarea pieței. Este opinia exprimată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” de către jurnalistul Vlad Bercu.

Parlamentul a adoptat o hotărâre prin care a abrogat un punct din legea aprobată în anul 2015 privind liberalizarea tarifelor de răspundere civilă auto (RCA) cu începere de la 1 februarie 2018. ”Este imposibil de reformat sectorul RCA în doi ani”.

Potrivit lui Vlad Bercu, probabil, prin liberalizarea pieței RCA a fost o râvnă politică s-au s-a dorit de a intra în grațiile creditorilor. Cert este că o perioada de doi a este prea mică, iar amânarea era așteptată în condițiile în care din anul 2015 s-a accentuat o criză profundă pe piața asigurărilor. Problemele din sectorul asigurărilor au fost similare cu cele din sectorul bancare (furtul miliarului n.r). Au fost preluări frauduloase la cele mai mari companii de asigurări: ASITO, Moldasig. Ba mai mult, pe motiv că nu este pe deplin finalizată tranziția la sistemul de supraveghere bazat pe riscuri, or monitorizarea lunară în regim ex-post permite intervenția tardivă, ceea ce nu ar soluționa cu certitudine situațiile de stres în companii, acestea fiind provocate de acumularea primelor de asigurare diminuate și nejustificat reduse.   

”Liberalizarea tarifelor RCA și Carte Verde se propune a fi implementată pas cu pas, într-un regim prudent, prin măsuri de intervenție ale Regulatorului, astfel atestându-se necesitatea elaborării unor pârghii prompte şi eficiente, care vor oferi CNPF capacitatea determinării modului de calcul al primelor de asigurare de bază, tipurilor de coeficienţi de rectificare şi modului de calcul al acestora, cota minimă şi cota maximă a cheltuielilor asigurătorului şi a marjei de profit, incluse în structura primei de asigurare, precum şi alte aspecte actuariale”, a precizat Vlad Bercu.

În acest sens, pentru a evita un impact nefast asupra pieței de asigurări, procesul de liberalizare (ireversibilitatea căruia constituie o certitudine) trebuie să fie unul (re)gândit și racordat la contextul în evoluție a dezvoltării socio-economice

Este dificilă implementarea treptată a liberalizării acestei pieţe fără o dată clar stabilită. Anularea datei intrării în vigoare a modificărilor poate da semnal eronat partenerilor externi de dezvoltare. Ei ar putea crede că Republica Moldova a renunţat cu totul să liberalizeze această piaţă.

Emisiunea este realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Pentru mai multe detalii contactați Coordonatorul Relații Publice IDIS Viitorul, Victor URSU la adresa de email ursu.victoor@gmail.com sau la telefonul 069017396.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola