Vor merge sau nu persoanele cu dizabilitati, duminica, la alegeri ?!

Implicarea activa a persoanelor cu dizabilitati in viata sociala este mpiedi-cata de multe ori de diferite obstacole de orice gen. O problema stringenta pentru aceasta categorie de persoane o constituie actualmente depunerea votului personal pentru candidatul sau partidul preferat.    

Atat nevazatorii, surzii, cit si persoanele cu dizabilitati locomotorii spun ca se simt datoare si responsabile fata de prezent si fata de generatiile viitoare. Dar cat de usor isi vor exercita ei votul de duminica, 5 aprilie 2009, am incercat sa aflam chiar de la ei...

Barierele sectiei de votare...    Oxana Pisceanscaia, contabil-sef al Asociatiei « Motivatie » spune ca: «persoanele ce au o dizabilitate fizica, aflate intr-un scaun rulant sunt puse in fata conditiei sa aiba nevoie de ajutorul unei alte persoane care trebuie sa le insoteasca in permanenta.  Va spun ca daca aceste persoane nu au pe cineva apropiat sa ii insoteasca, multi dintre dependentii de carucioare renunta sa mai iasa din casa... nu sa mai mearga la vot!» Oxana mai crede de asemenea ca « ar fi bine sa se faca si la noi ca peste hotare, macar in aceasta zi, fie ca unele companii de taxi din capitala sa furnizeze transport gratuit catre sectiile de vot persoanelor cu dizabilitati, la alegerile de duminica.

O alta problema ce ne impiedica sa ajungem sa aplicam stampila de vot,este  inaccesibilitatea institutiilor publice, scarile, lipsa rampelor, usi inguste prin care nu poti trece caruciorul, etc. » 

Votam alaturi de insotitori  Acum 2 ani, Mariana T, studenta la USM, in timpul alegerilor locale, ne-a spus ca a fost ajutata sa urce cele patru randuri de scari care duceau la Sectia de votare aflata in interiorul Casei de Cultura a USM, de o prietena de facultate, care o insotea. «Altfel n-aveam cum sa mai ajung sa aplic stampila votat in Buletin» a mai adaugat studenta ce detine o problema locomotorie.

O alta categorie mai speciala de electorat o constituie nevazatorii. Nu v-ati intrebat, probabil, niciodata cum voteaza persoanele cu dizabilitati de vedere. Caci si ei sunt cetateni ai Republicii Moldova si au dreptul constitutional de a alege. 

Pentru prima oara la alegeri...  Roman Gutu, student cu diza -bilitati de vedere, anul acesta are pentru prima oara sansa de a vota. Întrebat cum o va face, Roman ne-a spus ca «probabil voi fi insotit in cabina de votare de o persoana de incredere... nu stiu... daca listele nu sunt scrise in sistemul punctat Braille !?... n-am ce sa fac...nici o solutie !» Faptul de a intra cu o persoana de incredere in cabina de votare, contravine legislatiei internati -onale, dar totusi lucru legal in Rep. Moldova. În acelasi timp, Constitutia prevede ca votul este secret. În acest context, conform spuselor Asociatiei Presei Independente, Nadejda Macari, presedintele asociatiei "Europa Time" afirma ca «Uneori e firesc sa apara divergente chiar si  intre sot si sotie din cauza optiunilor politice. Prin urmare, insotitorul ar putea vota pentru un alt partid decat cel indicat de ruda sa nevazatoare".

Buletinele de vot cu caractere Braille... Pentru a exclude orice inegalitate intre persoanele cu dizabilitati de vedere si cele sanatoase, membrii asociatiei au examinat posibilitatea tiparirii brosurii "Cunoaste-ti drepturile" si a unor buletine de vot cu caractere Braille. « Asta le-ar permite neva -za orilor sa voteze fara insotitori, astfel fiindu-le asigurat dreptul constitutio- nal la un vot secret.»- a mai adaugat Nadejda Macari.

Dezbateri electorale lipsite de interpreti mimico-gestuali  La fel, o alta problema, care in viziunea Raisei Apolschi, de la Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova, ar merita o atentie din partea Comisiei Electorale Centrale, este si situatia persoanelor cu deficiente de auz /surde/, carora nu le sunt asigurate conditii adecvate in ceea ce priveste participarea lor la dezbaterile electorale. Aici avocatul parlamentar Raisa Apolschii mentioneaza lipsa interpretarii in limbajul mimico-gestual a emisiunilor consacrate dezbaterilor electorale, fapt care la moment ii impiedica pe acesti  alegatori la libera formare a opiniei fata de unul sau alt candidat pentru un vot obiectiv.

Ne bucuram de aceleasi drepturi  Totodata, Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati spune ca „Toti membrii societatii se bucura de aceleasi drepturi ale omului - care includ drepturile civile, social-culturale si  politice! Toate persoanele cu dizabilitati au dreptul de a fi protejate impotriva oricarei forme de discriminare bucurandu-se de aceleasi drepturi ca si toti ceilalti cetateni." Cat de mult se bucura persoanele cu dizabilitati din tara noastra de aceste drepturi, ne putem da seama din cele spuse mai sus chiar de ei.

 

http://initiativa.wordpress.com  

 

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola