Dreptul de a alege si de a fi ales
La 11 Martie 2009, Asociatia Promo-LEX a organizat seminarul informativ "Dreptul de a alege si de a fi ales". Seminarul a avut loc in incinta liceului "Evrika" din or.Rabnita.
La eveniment au participat 23 de tineri, elevi ai claselor liceale. Scopul seminarului a fost de a informa tinerii din regiunea transnistreana despre dreptul de a alege si de a fi ales.
Alegerile sunt unul dintre cele mai importante instrumente cu ajutorul caruia cetatenii pot influenta procesul decizional. Din pacate, multi tineri din Republica Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreana nu constientizeaza beneficiile acestor oportunitati. Cauzele sunt diverse: nu sunt informati, nu sunt motivati sau nu au incredere in puterea votului lor.
Astfel, in cadrul seminarului tinerii au fost informati atat despre istoria si evolutia dreptului la vot, cat si despre procedura de votare si Codul electoral al R.Moldova.
În cadrul discutiilor, tinerii au incercat sa identifice motivele care genereaza apatia si indiferenta fata de politica si procesul electoral din partea tinerilor. În acest sens, s-a mentionat faptul ca tinerii pur si simplu si-au pierdut speranta intr-o viata mai prospera. Ei nu mai cred in promisiuni, si nici nu cred in faptul ca ar puterea schimba ceva in societate. Majoritatea tinerilor, nu cred in valoarea votului lor, fapt ce genereaza o prezenta nesemnificativa a tinerilor la urnele de vot. De asemenea, s-a mentionat si lipsa traditiilor democratice si a celor de participare a tinerilor in procesele decizionale si viata politica.
Astfel, lipsa informatiilor, lipsa sectiilor de votare in localitatile lor, lipsa de incredere in candidatii electorali, indiferenta fata de procesele politice si neincrederea in puterea propriului vot au fost identificate ca fiind cauzele de baza ce impiedica participarea tinerilor la alegeri.
De asemenea, in
cadrul seminarului dat, participantii au discutat despre posibilitatile
de solutionare a problemei date. Tinerii au ajuns la concluzia ca
informarea continua si adecvata a lor este solutia cea mai potrivita.
Ei isi doresc sa fie informati despre viata politica a tarii si sa fie
implicati in cat mai multe proiecte, seminare, conferinte unde s-ar
discuta problemele actuale ale Republicii Moldova si, in special, ale
regiunii transnistrene.
O alta solutie mentionata de participanti
este educatia civica si non-formala a cetatenilor atat in cadrul
scolii, cat si in cadrul altor activitati extracuriculare.
Spre finele seminarului, majoritatea tinerilor au spus ca vor merge la vot impreuna cu prietenii sau parintii si ii vor convinge si pe alti tineri din comunitatea vor sa faca acelasi lucru, chiar daca va trebui sa parcurga o anumita distanta pina la sectia de votare. Pentru tinerii din Rabnita acest lucru inseamna sa mearga la sectia speciala de votare pentru cetatenii din stanga Nistrului, care se afla in orasul Rezina.
Este important de mentionat faptul ca acest seminar a fost unul cu caracter apolitic si informativ. Scopul seminarului a fost promovarea dreptului la vot, informarea si motivarea tinerilor din regiunea transnistreana sa participe la alegerile din 5 aprilie 2009. Vocea lor trebuie auzita.
Seminarul a fost realizat in cadrul activitatilor Centrului de Resurse si Dezvoltare pentru Transnistria, finantate de National Endowment for Democracy.
Natalia Gligor,
Coordonator Departament ONG,
CRDT