Declaratie comuna RCTV Memoria, "Promo-LEX" si CReDO privind cazul Alexei Vlas

Centrul de reabilitare a victimelor torturii Memoria (RCTV Memoria), Asociatia „Promo- LEX", Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) isi aduc sincerele condoleante familiei si prietenilor raposatului Alexei Vlas, si totodata isi exprima profunda ingrijorare in legatura cu agravarea situatiei privind aplicarea exagerata a fortei si mijloacelor speciale din dotare de catre colaboratorii de politie.

Semnatarii declaratiei constata cu regret, ca Ministerul Afacerilor Interne se confrunta cu o lipsa acuta de cadre profesioniste, numeroasele incidente cu implicarea colaboratorilor de politie denota atit lipsa unei pregatiri profesionale calificate a colaboratorilor, lipsa unui management al cadrelor, cit si lipsa unei transparente a structurii mentionate, care de fapt are drept sarcina primordiala apararea drepturilor omului.

Incidentul din 13 martie 2009, in rezultatul caruia colaboratorul de politie a aplicat fara avertizare arma din dotare contra tinarului Alexei Vlas, fapt care s-a soldat cu decesul acestuia, confirma odata in plus cele mentionate mai sus.

Cu pretul unor calomnii si injosiri din partea oficialilor „organelor de drept", noi ne-am exprimat in repetate randuri ingrijorarea referitor la situatia critica, din structurile MAI precum si a altor institutii de stat, care au contribuit direct si indirect la incalcarea celor mai elementare Drepturi ale Omului, iar acum suntem nevoiti sa constatam un atentat direct asupra dreptului la viata, pe care nu avem nici un drept moral sa-l trecem cu vederea.

În ultimii ani am adus la cunostinta opiniei publice mai multe cazuri de abuzuri din partea anumitor colaboratori de politie si incalcari grave ale normelor nationale si internationale. Aceste incalcari au avut si continua sa aiba un impact distructiv la nivel individual, comunitar si chiar in intreaga societate, trezind neincredere in structurile de stat si sentimente de nesiguranta, frica, teroare, ingrijorare, ura, sete de razbunare si alte manifestari negative in randurile cetatenilor. Anume actiunile colaboratorilor organelor de drept si nu demascarile societatii civile se afla la temelia acestor manifestari negative.

Problemele din cadrul MAI au depasit demult limitele si au iesit din peretii acestor institutii, afectand intreaga societate. Problema diverselor abuzuri, aplicarii torturii si a altor cazuri de aplicare exagerate a fortei, a devenit una de importanta majora pentru societatea civila, deoarece vizeaza nemijlocit viata, integritatea fizica si psihica a cetatenilor acestui stat, care se pretinde a fi unul democratic si pro-european.

Tinem sa reamintim, ca viata si valoarea umana este una suprema si nu poate fi incalcata sub nici o forma. Sfidarea sau ignorarea acestor valori la nivelul structurilor de stat nu are justificare si poate fi inceputul unui eroziuni din interior a structurilor statale. Astfel de actiuni, insotite de impunitate, coruptie si protectionism pot duce la o destabilizare definitiva a situatiei, or la sfirsitul aspiratiilor europene si democratice ale societatii noastre.

În acest context, semnatarii declaratiei considera strict necesar:
1.Efectuarea unei anchete rapide, obiective si echidistante a circumstantelor decesului tinarului Alexei Vlas. Oferirea unor informatii ample publicului (in masura asigurarii secretului urmaririi penale) despre etapele si rezultatele anchetei.
2.Suspendarea din functie, pe parcursul petrecerii urmaririi penale, a colaboratorilor de politie implicati in incidentul tragic produs la 13 martie 2009.
3.Petrecerea tuturor actiunilor posibile si necesare in vederea neadmiterii utilizarii acestui tragic incident in scopuri distructive si destabilizatoare.
4.Respectarea de catre institutiile de stat a obligatiei pe care o au in vederea asigurarii si respectarii tuturor drepturilor fundamentale ale Omului in Republica Moldova.
5.Crearea in regim de urgenta a unui grup de lucru pentru elaborarea unui Program eficient de combatere a torturii, violentei si abuzurilor comise de catre colaboratorii structurilor de forta ale MAI si ale altor institutii de stat, cu implicarea activa a societatii civile, mediului academic, mas media si a altor actori relevanti.
6.O analiza minutioasa a problemelor depistate in cadrul acestor structuri, cu implicarea diferitor specialisti in domeniu (juristi, psihologi, psihiatri, sociologi, etc.) pentru identificarea radacinilor si solutiilor care ar contribui la eradicarea acestor fenomene.
7.O abordare adecvata si corecta a problemelor din cadrul structurilor MAI, care nu sunt in masura necesara elucidate si/sau solutionate in prezent si care contribuie la crearea unor tensiuni evidente si posibile confruntari inevitabile intre politie si societate.
8.Crearea unui Program de conciliere in problema torturii, violentei si abuzurilor comise din partea colaboratorilor structurilor de stat.

Semnatari: RCTV Memoria , Promo-LEX , CReDO

 

 

 

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola