Revoluția gazului de șist din SUA va reduce prețurile pentru Republica Moldova

În SUA a avut loc așa numita revoluție a gazului de șist, a cărui cost de extracție a coborât deja semnificativ sub 50 USD pentru o mie de metri cubi, iar prețurile angro pe piața nord-americană nu depășesc 100-120 pentru mia de metri cubi. Acest lucru va schimba configurația pieței globale, obligând furnizorii tradiționali de gaze, printre care și Gazprom, să reducă prețurile pentru a-și păstra cota de piață, a explicat la emisiunea ”15 minute de realism economic” expertul în energetică, Victor Parlicov.

Impulsionarea extracției gazelor în SUA a dus la prăbușirea importurilor de gaze pe piața nord-americană, iar în prezent, terminalele de import sunt convertite în terminale de export a gazelor naturale. Astfel, SUA va deveni unul din cei mai mari exportatori de gaze, iar în prezent companiile americane se orientează în primul rând la piața europeană. La 8 iunie 2017 a avut loc prima livrare în Polonia și tendința aceasta va accelera.

În ceea ce privește prețurile, expertul în energetică spune că pe termen mediu, prețurile la gazele naturale vor descrește. În Europa, prețul se va stabiliza la 120-130 USD pentru o mie de metri cubi. În astfel de condiții, furnizorii tradiționali de gaze naturale ,cum este Gazprom, vor fi nevoiți să reducă prețurile. Această concurență va duce la nivelarea prețurilor între cele trei piețe principale de gaze naturale (nord-americană, asiatică și europeană), iar în curând vom vorbi de o piață globală a gazelor naturale.

”Pentru Republica Moldova este important să ne dezvoltăm infrastructura necesară pentru a putea aduce gazul din altă parte decât de la Gazprom, ca să putem beneficia de conjunctura favorabilă de pe piața regională. Pe de o parte, trebuie dusă la bun sfârșit interconexiunea cu România, dar avem și interconexiunea din nordul țării cu Ucraina, care poate funcționa și în regim revers. Or, gazul comprimat ar putea veni atât din nord, prin Ucraina, cât și din sud, prin România.

Referindu-se la energia regenerabilă, Parlicov a menționat că în prezent una din preocupările principale ale investitorilor și a centrelor de cercetări tehnologice este îmbunătățirea tehnologiilor de stocare a energiei, pentru ca compensa caracterul intermitent al energiei generate din surse regenerabile. În pofida faptului că în cadrul Comunității Energetice Republica Moldova și-a asumat obligația de a aproba o nouă Lege pentru promovarea energiei regenerabilă până la sfârșitul anului 2012, aceasta a fost aprobată de abia în 2016, iar intrarea în vigoare s-a amânat până în 2018. Autoritățile amână intrarea în vigoare a Legii respective conducându-se de paradigma că energia regenerabilă este scumpă și ar pune presiune pe tarife. Între timp însă, energia regenerabilă devine competitivă ca preț cu energia produsă din resurse fosile, iar amânarea intrării în vigoare a Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile blochează inclusiv posibilitatea consumatorilor de a-și instala propriile surse de generare la locul de consum, pentru a substitui consumul de energie electrică din rețea.

Emisiunea este realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Pentru mai multe detalii contactați Coordonatorul Relații Publice IDIS Viitorul, Victor URSU la adresa de email ursu.victoor@gmail.com sau la telefonul 069017396.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola