Programul CCMSCM a fost benefic pentru dezvoltarea jurnalismului de investigatie in Moldova

Programul Consolidarea Capacitatii de Monitoring a Societatii Civile in Moldova (CCMSCM) a fost benefic pentru dezvoltarea jurnalismului de investigatie in R. Moldova. Declaratia a fost facuta de catre directorul executiv al Asociatiei Presei Independente (API), Petru Macovei, la conferinta de totalizare a programului, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit lui Petru Macovei, pe parcursul unui an s-au desfasurat mai multe programe de instruire pentru peste 70 de jurnalisti care au dorit sa se specializeze in investigarea actelor de coruptie si a delapidarii banilor publici. De o asistenta complexa au beneficiat atat jurnalistii incepatori, inclusiv liceeni si studenti care fac primii pasi in acest domeniu, cat si jurnalisti care scriu investigatii de multi ani.

De asemenea, acest program a oferit sansa societatii civile de a promova niste politici pozitive in domeniul mass-media. „Pentru ca mass-media sa devina un partener al autorit atilor, care prezumam ca au o dorinta sincera sa combata fenomenul coruptiei, este nevoie ca sa fie consolidata capacitatea economica a presei. De aceea, pe parcursul anului care s-a scurs au fost elaborate mai multe proiecte de legi, care au scopul de a imbunatati conditia economica a presei", a spus Petru Macovei.

Directorul API considera ca pentru viitor urmeaza sa fie intreprinse in continuare masuri care sa imbunatateasca calitatea jurnalismului in R. Moldova, in primul rand, a jurnalismului de investigatie. Pentru aceasta este nevoie sa fie promovate alte programe de sustinere a jurnalistilor care fac investigatii. Este nevoie, de asemenea, sa fie implicate toate parghiile pentru ca dreptul cetateanului la informatie sa fie asigurat, iar dreptul jurnalistului la informatia de interes public utilizata pentru documentare sa nu fie stingherit sub nici o forma de functionarii publici. Totodata, trebuie sa fie identificate mecanisme pentru ca autoritatile sa reactioneze in urma publicarii unor articole de investigatie care developeaza scheme de sustragere frauduloasa a banilor publici sau scheme corupte la divers nivel, crede Petru Macovei.

De asemenea, societatea civila insista in continuare pe dezvoltarea unor campanii de sensibilizare a populatiei privind fenomenul coruptiei, privind importanta implicarii fiecaruia in monitorizarea banilor publici.

Programul CCMSC a fost implementat de catre Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED) cu asistenta tehnica din partea Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX), finantat de catre Corporatia Provocarile Mileniului (MCC) si administrat de catre Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) in cadrul Planului Preliminar de Tara pentru R. Moldova.

www.info-prim.md

 

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola