Impredictibilitatea autorităților și corupția sperie investitorii
Republica Moldova a eșuat în a se lăuda cu un mediu de afaceri şi investiţional atractiv. În ultimii ani ţara noastră a regresat la capitolele corupţie, calitatea guvernanţei, justiţiei, stabilitatea macroeconomică și eficienţa pieţei muncii ceea ce și îndepărtează plasatorii de capital. Este opinia formulată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” de către economistul IDIS Viitorul, Ion Tornea.
Republica Moldova este departe de fi considerată de majoritatea investitorilor străini, ca locaţie atractivă pentru plasarea capitalului. Principalele probleme ce ţin de climatul investiţional sunt: gradul de corupție înalt, instabilitatea politicilor statului în domeniul reglementării afacerilor, instabilitatea guvernamentală, birocraţia ineficientă de stat, accesul la finanţare, instabilitate macroeconomică (inflaţie înaltă). Majoritatea ţărilor din regiune, mai ale cele care au aderat recent la UE, sau tind la acest statut, au avansat mult la aceste capitole. Republica Moldova este în competiţie directă anume cu ţările din regiune, şi faptul că stăm mai bine la capitolul mediul de afaceri/investiţional în comparaţie cu Tadjikistan sau unele ţări din Africa, nu ne ajută cu nimic.
”Perspectivele operaţionale ale businessului s-au diminuat considerabil după 2009. Astfel, dacă în perioada 2005-2011 marja medie anuală de profit brut a fost de cca. 6%, aceasta a scăzut practic continuu în următorii ani – 2,2% în 2012, 1,8% în 2013, 1,4% în 2014 şi 1,2% în 2015 (mai puţin de 5 ori). Au scăzut ISD din Rusia, care reprezintă ţara cu cea mai mare pondere în stocul total de ISD în R. Moldova. În ultimii 2 ani s-au redus drastic şi investiţiile în sectorul bancar, care tradiţional reprezintă sectorul cu cele mai mari ISD în RM, din cauza fraudei bancare şi a crizei (inclusiv de imagine) care a urmat în acest sector”, a precizat Tornea.
În concluzie, pentru îmbunătățirea climatului investițional, economistul recomandă: întărirea condiţiilor statului de drept, diminuarea corupţiei, asigurarea independenţei justiţiei, asigurarea protecţiei reale a investitorilor, contracararea dură a preluărilor/încercărilor de preluare a afacerilor (atacurilor raider), revizuirea aspectelor legislaţiei referitoare la relaţiile de muncă, care sunt împovărătoare p/u angajator şi facilitarea angajării temporare a străinilor care posedă abilităţile necesare și îmbunătăţirea guvernanţei şi reducerea posibilităţilor pentru decizii arbitrare şi netransparente în diferite domenii ale reglementării de afaceri.
Emisiunea este realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă.
Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com sau la numărul de telefon 069017396.