Moldova: Libertatea de exprimare nu este protejata
„Eschivarea evidenta a politiei de a reactiona la apelul persoanelor atacate de a primi ajutor, dar si lipsa interesului pentru retinerea faptasilor, vorbesc despre presiunea exercitata asupra libertatii de exprimare astazi in Moldova", a declarat Nicola Duckworth, Directorul Programului pentru Europa si Asia Centrala.
Manifestatia a fost organizata de catre Amnesty International Moldova, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Hyde Park, Promo-Lex si Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova pentru a protesta impotriva esecului precedent al politiei in sustinerea libertatii de exprimare si pentru a solicita reprezentantilor Procuraturii Generale sa investigheze aceste incalcari. În scurt timp, dupa ce s-au intrunit in fata sediului Procuraturii Generale din centrul orasului Chisinau, manifestantii au fost atacati de aproximativ 10 barbati, citiva dintre care purtau masti. Acestia au lovit si stropit cu vopsea manifestantii. Igor Grosu a fost atacat din spate si lovit in regiunea capului. El a necesitat ingrijiri medicale la spital, fiindu-i aplicate citeva cusaturi. Unul dintre membrii Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului a fost lovit in fata.
Manifestantii au solicitat interventia imediata a politiei, insa nimeni nu au venit in ajutor - chiar si la o ora dupa incident. Acest caz vine in contrast cu situatia lui Anatol Matasaru, atunci cind el a desfasurat pe 29 ianuarie de unul singul un protest legal si pasnic si fortele de politie au sosit in citeva minute pentru a-l retine. Dupa ce manifestantii au reusit sa alunge agresorii, politia a refuzat din nou sa vina si sa colecteze probele ramase in urma incidentului (masti si balonase cu vopsea).
Amnesty International este extrem de ingrijorata de faptul ca, in pofida noii Legi cu privire la intruniri, ce a intrat in vigoare in aprilie 2008, politia continua sa incalce dreptul la libera exprimare, retinind protestatarii pasnici, desi majoritatea acuzatiilor aduse de catre politie nu sunt examinate de catre instantele de judecata. Potrivit monitorizarii efectuate de catre CReDO, prezenta politiei la demonstratii, numarul de retineri si utilizarea fortei de catre politie au sporit de la intrarea in vigoare a legii.
Amnesty International face apel la Procuratura Generala a Republicii Moldova sa investigheze cazurile raportate in care politia s-a eschivat de la apararea drepturilor protestatarilor care actioneaza in conformitate cu legea, precum si cazurile raportate in care au fost interzise manifestatiile, contrar Legii cu privire la intruniri.
Detalii pe www.amnesty.md.
Inna Guleac,
Press Officer,
Amnesty International Moldova
www.Amnesty.MD
tel.: /+373-22/ 83-58-08
fax: /+373-22/ 290-927
mob.: + 373-69-33-78-41
e-mail: media@amnesty.md