Bataie la un miting pasnic

Bataie la un miting pasnicCateva zeci de persoane, care participau marti, 3 februarie, la un miting pasnic in fata Procuraturii Generale, s-au trezit atacati de cativa barbati mascati. Atacatorii au impartit pumni si spray cu piper. Incidentul a durat cateva minute. Mai multe persoane au fost usor ranite, transmite Info-Prim Neo. Cei prezenti la manifestatie, printre care si omul de afaceri Anatol Matasaru cunoscut pentru protestele sale teatralizate, deghizat si de aceasta data in purcel, protestau impotriva autoritatilor din Moldova care, potrivit directorului executiv al organizatiei Amnesty International Moldova, Evghenii Golosceapov, continua sa obstructioneze si sa impiedice protestele pasnice, in pofida prevederilor noii Legi cu privire la intruniri.


Protestatarii purtau panglici roze - amestec de alb cu rosu. „Alb este ceea la ce tindem noi, adica libertate, iar rosu reprezinta sugrumarea libertatii", a spus presedintele Comitetului Helsinki din Moldova, Stefan Uratu, organizatorul protestului, ranit si el usor de catre atacatori. „Cand am vazut ca cineva il imbranceste pe Stefan Uratu, am intervenit si am incercat sa-i despart, dar atacatorul mi-a dat cu spray in fata si m-a lovit cu putere in ochi", a relatat Mihai Cibotari, membru al Comitetului Helsinki.

Martorii spun ca politia nu si-a facut aparitia la locul faptei si ca unul dintre agresori ar fi marturisit ca a fost platit de un necunoscut ca sa-si faca aparitia la protest. „Ne-au cerut sa venim aici si sa aparam R. Moldova. Ne-au dat bani, 1000 de lei, ne-au rugat sa venim", a declarat unul dintre atacatori in prezenta presei.

Presedintele Comitetului Helsinki crede ca in spatele atacului sta Procuratura Generala si Ministerul Afacerilor Interne. „Ei cred ca in asa mod vor pune capat protestelor, dar nu isi dau seama ca acestea sunt actiuni iresponsabile care ar putea sa provoace o revolta. Cand un singur om protesteaza se gasesc zeci de politisti pentru a asigura ordinea, insa cand protesteaza mai multa lume acestia nu sunt de gasit", a declarat Stefan Uratu.

Fortele de ordine ar trebui sa monitorizeze buna desfasurarea a manifestatiilor publice, iar daca nu face acest lucru, inseamna ca incalca legea, a comentat directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului „CReDO", Sergiu Ostaf.

Organizatorii protestului au depus la PG si MAI o plangere prin care au cerut identificarea atacatorilor si sanctionarea acestora.

Primaria municipiului Chisinau a condamnat actiunile persoanelor care violent au intervenit in manifestarea pasnica de protest, organizata de reprezentantii mai multor ONG-uri in fata sediului Procuraturii Generale. „Consideram ca folosirea gazelor lacrimogene impotriva persoanelor care protestau pasnic este o infractiune si cei care se fac vinovati de acest abuz trebuie trasi la raspundere, conform legislatiei in vigoare", se mentioneaza in comunicatul de presa al Directiei relatii publice a Primariei mun. Chisinau. Primaria a acuzat politia municipala precum ca aceasta impiedica exercitarea drepturilor fundamentale ale omului.

Protestul a fost organizat de Amnesty International Moldova, CReDO, Asociatia Hyde Park, Asociatia Presei Independente, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria", Asociatia pentru democratie participativa Adept, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova, Asociatia Promo-Lex. 

 

http://www.info-prim.md

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola