Ce au învățat participanții „Acțiune pentru Justiție” în primul weekend de instruiri
La o săptămână de lansarea oficială a celei de-a doua ediții „Acțiune pentru Justiție”, cei 25 de tineri juriști - participanți ai noii ediții, au început programul de instruiri. Așa cum proiectul presupune patru module de instruri, în acest weekend am dat start primelor traininguri, parte a modulelor IKnow și ILearn. Modulul IKnow reprezintă un curs de dezvoltare personală pentru capacitarea în domeniul liderismului, oratoriei, managementul timpului, brandului personal și comunicării eficiente, pe când modulul ILearn presupune o serie de sesiuni cu experți în drept, pe subiecte de interes profesional, dar și câteva vizite de studiu la instituțiile de resort.
În prima zi de sesiuni, participanții au pus în discuție principiile de etică și deontologie profesională alături de Vladimir PALAMARCIUC, avocat și ex-Președinte al Asociației Tinerilor Avocați din Moldova. Astfel, pe parcursul zilei, tinerii juriștii și viitorii profesioniști în domeniu au aflat mai multe despre principiile deontologice în codurile de conduită ale judecătorilor, procurorilor și avocaților, dar și au avut ocazia de a-și verifica cunoștințele, analizând diverse cazuri de studiu.
„Scop și acțiune” a fost headline-ul acestui weekend, fiincă în cea de-a doua zi de instruiri, participanții au învățat cum să gestioneze cea mai prețioasă resursă de care dispune orice jurist - timpul. Strategii, tehnici, exerciții și motivație - toate de la Ilie DERCACI, cel care știe cel mai bine secretele unui time management eficient.
Readucem aminte că „Acțiune pentru Justiție” reprezintă un program național, ce întrunește 25 de participanți, printre care: studenți ai facultăților de drept din țară, avocați și funcționari publici, care pe parcursul a șase luni de zile, vor beneficia de o serie de instruiri în dezvoltare personală, sesiuni cu experți profesioniști din țară și de peste hotare, vizite de studiu la instituțiile relevante sistemului de drept din Republica Moldova, de mentorat și ghidare profesională în virtutea domeniului de interes a participanților, și de consiliere în domeniul managementului proiectelor, dat fiind faptul că pe parcurs, participanții vor implementa propriile acțiuni în vederea soluționării anumitor aspecte problematice din domeniul justiției. Iar cei mai activi și dedicați participați vor fi premiați cu o vizită de studiu peste hotare.
Pentru a doua ediție consecutiv, prin intermediul proiectului „Acțiune pentru Justiție”, organizația INVENTO își păstrează ambiția de a crea o comunitate puternică a tinerilor juriști (20 – 30 ani), susținuți prin formare personală și profesională, în vederea consolidării și promovării profesionalismului, transparenței, integrității și participării civice. Prima ediție a programului a fost absolvită de către 21 de absolvenți, activ implicați în diverse ramuri ale sistemului de drept.
Proiectul „Acțiune pentru Justiție” este susținut prin grant, de către Departamentul de Stat al Ambasadei SUA, Secția Justiție Penală și Aplicare a Legii și este implementat de către organizația INVENTO.