frule

IDIS Viitorul a lansat Monitorul de Cercetare Aplicată ”Puterea Hibridă și Actorii săi”. Revista va ținti cazuri și fenomene de exploatare rentieră a statului de către grupuri ilicite

Luni, 12 decembrie, cercetătorii IDIS ”Viitorul” au prezentat într-o conferință de presă primul număr al unei noi reviste”Puterea Hibridă”, având drept punct de pornire evaluarea modului în care anumite agenții de stat au acceptat și chiar tolerat ani la rând o serie de activități de spălare de bani prin anumite bănci ale RM, fără a preveni ori stopa aceste activități ilegale. Autorii studiului, Veaceslav Berbeca și Ion Tăbârță, au demonstrat convingător că aceste uriașe escrocherii bancare s-au făcut cu acordul tacit al unor grupuri ce au format ”coaliția dominantă de putere”, punând o adevărată ”bombă cu explozie în lanț” pentru întregul sistem național al instituțiilor financiare-bancare, impunând costuri mortale pentru încrederea în acest sistem și securitatea națională a țării.

Un rol cheie l-au jucat în această afacere de spălare a banilor murdari proveniți din Rusia anumite rețele de judecători corupți, procurori și politicieni fără scrupule. Autorii au descris lanțul logic și răscrucile la care aceste agenții (CNA, BNM, SIS, Procuratura Generală) ar fi putut interveni, numind lipsa de acțiune sau chiar complicitatea unor angajați ai acestor autorități ca fiind efectul unui fel de ”imoralitate patrimonială”, care macină ca o rugină sistemul politic, economic și administrativ al Republicii Moldova.

”Tot ce numim noi laundromat  este descris în nota lui Reidman (Oleg Reidman, deputat n.a) de acum zece ani. Este vorba banii străini, care au intrat în Republica Moldova pentru a fi legalizați și pentru a aproviziona rețele criminale. Prima atestare a laundromatului a avut loc în 2008, atunci când acest model de câștigare rapidă a banilor a fost testat de anumiți judecători și bancheri”, a explicat fostul ministru de Finanțe, Veaceslav Negruța.

Sintetizând, Autorii monitorului ”Puterea Hibridă” au stabilit că elementele de bază la captuarea statului de drept (controlul politic, corupția endemică, selectarea pe criterii de loialitate a judecătorilor) s-au pliat ideal pe un sistem fisurat de fraude, în care proiectul extragerii rentelor pe căi ilicite, exploatarea controlului politic în scopuri meschine, neutralizarea funcțiilor de control și supraveghere, era tolerată ca fiind parte din ceea ce poate obține un afiliat al partidelor aflate la guvernare. Din acest motiv, partidele nu s-au desolidarizat de cei implicați, iar procurorii și judecătorii afiliați acestora, nu s-au sesizat pentru a aplica legislația în vigoare în aceste cazuri de abuz și infracționalitate gravă, iar ulterior, au continuat să-i ferească pe cei implicați de răspunderea în fața legii, printr-un concurs nefericit de impotență instituțională, complicitate politică și ambiguitate strategică.

Fenomenul spălării banilor prin băncile moldovenești a testat ca o hârtie de turnesol fragilitatea sistemului de control și supraveghere a sistemului bancar. Deși mai târziu au fost reținuți anumiți judecători, învinuiți că au participat direct la acest gen de infracțiuni grave, dosarul acestora este și azi în proces de examinare, iar ”spiritul de corp” al judecătorilor ar putea să conducă la eliberarea colegilor lor de sub răspundere. Recuperarea încrederii în justiție și sistem bancar  cere, în acest moment, eforturi supraomenești, în condițiile în care ar exista oameni, voință și resurse pentru a îndrepta lucrurile.

Monitorul de cercetare aplicată ”Puerea Hibridă” (#1) a apărut cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

Publicația poate fi descărcată aici.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați prin intermediul Ofițerului de Comunicare al IDIS ”Viitorul”, Victor Ursu (la numărul de telefon 069017396 sau la adresa de e-mail ursu.victoor@gmail.com).



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola