Accesul la informatie: drepturi si obligatii

Exercitarea dreptului la informatie necesita atit responsabilizarea functionarilor, cit si motivarea cetatenilor, concluzioneaza Centrul "Acces-info" in Raportul anual privind evaluarea accesului la informatiile oficiale in Republica Moldova in anul 2008, elaborat in cadrul Programului de Consolidare a Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova, administrat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID).

Grupul de experti care a efectuat evaluarea subliniaza ca, desi in ultimul timp au fost infaptuite mai multe masuri, la nivel national si local, inclusiv prin aplicarea tehnologiilor informationale, in vederea asigurarii liberului acces la informatie, aceste masuri ramin a fi insuficiente si ineficiente.

Continua sa fie evidenta discrepanta dintre declaratiile privind asigurarea libertatii de exprimare si a accesului la informatie si lipsa unei politici clare in domeniul realizarii concrete a acestor drepturi. Neinformarea activa a publicului, ingradirea accesului la informatie generind neincrederea cetatenilor, pasivitatea acestora.

Mai multe acte normative, inclusiv a hotaririlor guvernamentale referitoare la activitatea ministerelor, altor institutii publice, urmeaza a fi racordate la prevederile Legii privind accesul la informatie si a Legii privind transparenta in procesul decizional, Guvernul si Parlamentul trebuie sa instituie un control sistematic si riguros al aplicarii legislatiei respective, iar toate institutiile statale sa stabileasca un dialog interactiv permanent cu cetatenii, aplicind forme si metode de atragere a acestora in procesul decizional. Cooperarea autoritatilor publice cu societatea civila trebuie sa depaseasca caracterul declaratiilor si cel al bunelor intentii. Este necesara crearea unor premise viabile pentru dezvoltarea si promovarea unor mass-media libere si independente, asigurarea unor conditii optime pentru jurnalismul de investigatii.

La o scara de la 0 la 5, Grupul de Experti a estimat nivelul accesului la informatie in Moldova pe parcursul trimestrului patru al anului 2008 cu 2.4, in trimestrul trei -  2.36, in trimestrul doi - 2.12, in trimestrul unu - 2.09. În decembrie 2007 acesta constituia 2,27 puncte. 

Grupul de Experti este compus din reprezentanti ai societatii civile si mass-media.

Raport anual privind evaluarea accesului la informatiile oficiale in Republica Moldova  Raport anual privind evaluarea accesului la informatiile oficiale in Republica Moldova 1.07 Mb

 

Pentru informatii suplimentare, va rugam, contactati Centrul "Acces-info" la tel.: (37322) 28-13-94, sau pe Vasile Spinei, directorul de proiect la e-mail: accesinfo1@yahoo.com.

 

####

 

Programul Consolidarea Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova (CCMSCM), este finantat de Guvernul S.U.A. prin intermediul Corporatiei Provocarile Mileniului si administrat de Agentie SUA pentru Dezvoltare Internationala. CCMSCM este implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED), cu suportul tehnic din partea Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX).

 

Cu finantarea de la Guvernul S.U.A., USAID acorda asistenta economica si umanitara in mai mult de 100 de tari pentru un viitor mai bun pentru toti.                          

                                                       

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola