Forumul Mass-Media 2016: situația presei din R. Moldova

Forumul Mass-Media 2016 și-a început lucrările vineri, 2 decembrie, la care s-au înregistrat peste 180 de persoane. În prima zi, invitații Forumului, alături de participanți au discutat situația presei din R. Moldova. Deși, au confirmat participarea, președintele Parlamentului, Adrian Candu și premierul Pavel Filip nu au fost prezenți la eveniment.

”Lipsa reprezentanților autorităților la Forum cred că este o boicotare a susținerii și soluționării problemelor. Este timpul să coborâm de pe baricade, atât noi jurnaliștii, cât și guvernarea care este plătită din bani publici și trebuie să acționeze în interesul publicului. Îmi pare rău că nu putem astăzi pune bazele unui dialog cu autoritățile. Ne vom strădui să reușim ulterior. Pentru că probleme în mass-media sunt foarte multe. Sunt convins că aceste problem pot fi soluționate, dar pentru asta trebuie să existe deschidere din partea autorităților și dorința de a soluționa aceste probleme. Cele fixate de noi în rezoluția adoptată la Forumul din anul trecut au fost realizate într-o măsură foarte mică. Pluralismul de opinie a fost exclus din multe politici editoriale ale multor instituțiilor media, iar fenomenul autocenzurii a revenit în actualitate”, a declarat Petru Macovei, directorul executiv al API. Macovei a solicitat autorităților ca grupurile de lucru formate să activeze eficient, iar concluziile acestor grupuri de lucru să fie realizate, să nu se rezume doar la discuții.

”O țară care vrea să meargă într-o direcție democratică trebuie să aibă cel puțin o strategie în acest sens. Noi știm ce vrem să facem mâine, dar nu știm unde vrem să ajungem în cinci ani. Elaborarea unui cadru strategic pentru mass-media ar putea fi începutul unei soluții la problemele noastre care nu sunt puține. Nu avem un nou Cod al Audiovizualului, nu avem o nouă lege a publicității, un nou regulament al Consiliului Coordonator al Audiovizualului, al Consiliului de Observatori ai Companiei ”Teleradio-Moldova sau noi direcții strategice de dezvoltare a companiei ”Teleradio - Moldova”, a precizat Ludmila Andronic, membră a Consiliului de Presă.

E. S. Pirkka Tapiola, Ambasadorul UE în Republica Moldova consideră că ”libertatea presei este foarte importantă. Reducerea concentrării mass-media și asigurarea transparenței sunt valori europene pe care le încurajăm și în Republica Moldova. Am depășit perioada sovietică când jurnaliștii decideau ce informație trebuie să ajungă la consumator. Jurnaliștii trebuie să ofere publicului informații veridice și obiective. Observatorii internaționali au semnalat situații îngrijorătoare privind felul în care au reflectat jurnaliștii alegerile prezidențiale recente. Totodată, să nu uităm și rolul presei locale. Mass-media din regiuni este foarte importantă și la fel, nu trebuie să subestimăm consumatorii de media. Ei înțeleg cum să aleagă informația”.

Joseph Tordella, din cadrul Ambasadei SUA în Republica Moldova a subliniat importanța informației veridice, care, consideră oficialul, aduce fidelitate și consecvență din partea consumatorilor de media. ”Cum s-a întâmplat că am ajuns să avem realități și informații distorsionate? Suntem cu toții responsabili de asigurarea informației veridice și calitative. Avem câteva instituții în Moldova care au grijă să asigure aceste valori importante, printre care Ziarul de Gardă, RISE Moldova, Programul ”STOP FALS!”. În SUA, credem în aceste valori precum sunt fidelitatea, sinceritatea, adevărul. Din acest considerent, susținem acest Forum al Mass-media”.

La Forum au fost prezente Ambasadoarea Suediei în R. Moldova, Signe Burgstaller, și Päivi Pohjanheimo, Ambasadoarea Finlandei în România și R. Moldova, care au discutat despre rolul presei libere și independente. Astăzi, 2 decembrie, cele două țări - Suedia și Finlanda aniversează 250 de ani de presă liberă. ”Ce se întâmplă acum în Republica Moldova îmi amintește de drumul presei din Finlanda și Suedia. Avem un tablou mix al presei în R. Moldova. Pe de o parte, vedem o diversitate de instituții media cu jurnaliști creativi și talentați, este impresionant ce se întâmplă și în mediul online, pe de altă parte avem și presă mai puțin liberă. Pentru campionii presei libere din R. Moldova, am un mesaj – continuați ceea ce faceți”, a îndemnat Signe Burgstaller, Ambasadoarea Suediei în R. Moldova.

”Libertatea presei asigură dezvoltarea  socială și economică a unei țări. Aveți ce celebra, dar și ce apăra. Continuați să vă faceți munca cu dedicație”, a subliniat Päivi Pohjanheimo, Ambasadoarea Finlandei în România și R. Moldova.  

Mâine, 3 decembrie, participanții vor avea posibilitatea să dezbată problemele în activitatea profesională a jurnaliștilor și să propună soluții în cadrul a șase ateliere tematice care vor avea loc concomitent, iar ulterior vor fi dezbătute şi aprobate rezoluţia Forumului și completări la “Foaia de parcurs” pentru dezvoltarea mass-mediei din Republica Moldova. Documentele aprobate vor fi transmise autorităților, traduse în limbile engleză şi rusă şi oferite reprezentanţelor şi ambasadelor străine, organizaţiilor şi experţilor europeni şi internaţionali care monitorizează dezvoltarea democratică a Moldovei, altor persoane şi instituţii potenţial interesate.

Forumul mass-media 2016 este organizat de Consiliului de Presă din Republica Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociaţia Presei Electronice (APEL).

Desfăşurarea Forumului mass-media 2016 este finanţată de Programul Mass-Media al Fundaţiei Soros-Moldova, Programul Consiliului Europei “Promovarea jurnalismului profesionist şi responsabil prin susţinerea reţelei regionale a structurilor de autoreglementare”, Ambasada SUA în Republica Moldova şi Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei.

Pentru informaţii suplimentare:

tel.: (022) 210602 (persoană de contact – Diana Lungu, coordonatoare comunicare).

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola