API și CJI au desemnat câștigătorii concursului național în domeniul drepturilor omului
Jurnalistele Eugenia Pogor și Natalia Porubin au fost declarate învingătoare ale concursului naţional de articole/reportaje şi emisiuni la tema drepturilor omului în Republica Moldova, organizat de Asociaţia Presei Independente (API) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în perioada martie-septembrie 2016. În calitate de premiu, cele două participante vor beneficia de o vizită de documentare la sesiunea Consiliului ONU pentru drepturile omului, ce va avea loc la Geneva (Elveţia), la începutul lunii noiembrie a.c. La acest eveniment, autorităţile din țara noastră vor raporta cum au fost îndeplinite angajamentele în domeniul drepturilor omului asumate în cadrul exerciţiului internaţional - Evaluarea Periodică Universală (EPU).
Pentru cele două locuri premiante au concurat 12 jurnaliști/jurnaliste de la diferite instituții media din țară: posturi tv (cinci participanți) și radio (doi), presa scrisă (doi) și online (trei), cu un total de 30 de materiale.
Jurnalistele câştigătoare au fost selectate de către cinci membri ai juriului: trei experți în domeniul mass-media și doi în drepturile omului. S-a ținut cont de următoarele criterii: relevanţa materialelor realizate faţă de tematica anunţată; impactul articolului/reportajului/emisiunii asupra problemei; documentarea subiectului şi lucrul cu sursele de informaţie/relevanţa surselor (experţi naţionali şi internaţionali, ONG-uri, cetăţeni simpli, autorităţi, etc.); acurateţea şi veridicitatea faptelor; separarea faptelor de opinie; imparţialitatea; dreptul la replică; limbajul coerent. În urma totalizării punctelor acordate, juriul a stabilit următorii câștigători: Eugenia Pogor de la Radio Europa Liberă (1032 de puncte), cu materialele video: "Oameni mici, probleme mari", "La casa lor" și “La capătul răbdării" și Natalia Porubin de la Centrul de Investigații Jurnalistice (994 de puncte) cu materialele: ”Copiii abuzați, aproape uitați de autorități”, ”Copiii cu dizabilități, lăsați la mila donatorilor străini” și ”Părinții pleacă – în grija cui rămân copiii”.
Printre primii cinci clasați sunt și jurnaliștii Maria Șupac, www.newsmaker.md (940 puncte): ”Отчет о проделанной заботе” (“Raport despre grija purtată”), ”В Молдове есть проблема концентрации власти в руках нескольких людей” (“În Moldova există problema concentrării puterii în mâinile câtorva persoane”) și ”Не в своем теле. Как трансгендерам живется в Молдове” („În corp străin. Cum e viața persoanelor transgender în Moldova”), Vitalie Guțu, TVR Moldova (934 puncte) cu emisiunile: „Drepturile copiilor, tortura și relele tratamente față de minori”, „De pe 31 mai, în Republica Moldova este interzis fumatul în spațiile publice închise și semi-închise”,”Dreptul de a fi ales”; Olga Bulat, „Ziarul de Gardă” (923 puncte): „Autismul – Sindromul Lumii Intense”, „Libertate dulce-amară: Sârma ghimpată din sufletul foștilor deţinuți”, „Левобережье Днестра – опасная зона” (“Malul stâng al Nistrului - o zonă periculoasă”).
La ședința de totalizare a rezultatelor, Ion Mazur, responsabil de concurs din partea API, a remarcat nivelul destul de înalt al competiției, datorită numărului important de materiale calitative prezentate, dar și spectrul larg de subiecte abordate de jurnaliști. Încă un aspect pozitiv menționat de I.Mazur vizeză faptul că la evaluarea dosarelor au fost antrenați mai mulți membri ai juriului, iar acest fapt a permis de a elimina subiectivismul în aprecierea materialelor. “Materiale impecabile, echidistante, corecte și relevante au prezentat mai mulți, dar vreau să menționez efortul jurnalistic de a identifica problemele legate de drepturile omului neabordate, surse noi și relevante, pluralismul de surse, munca în teren”, a punctat Alina Radu, membră a juriului. Atât ea, cât și un alt membru al juriului - Gheorghe Budeanu, au menționat că au fost și câteva abateri de la normele deontologice în unele materiale. S-a propus ca autorii lor să fie informați individual despre acest lucru ca pe viitor să fie evitate astfel de situații. „Am primit o satisfacție deosebită evaluând articolele și emisiunile. Se poate ușor observa și după notele foarte mari pe carte le-am pus. Cred că unii jurnaliști ar fi putut obține note și mai mari, dacă ofereau și soluții la problemele constatate, cereau de la autorități socoteală pentru lipsa de rezultate în soluționarea acestor probleme”, a menționat Dumitru Rusu, expert la Coaliția Nediscriminare.
Pentru informaţii suplimentare: tel.: (22) 22 09 95, 068 983 983, persoană de contact – Ion Mazur.
Concursul s-a desfăşurat în cadrul proiectului ”Promovarea drepturilor omului, toleranţei şi diversităţii prin mass-media”, implementat de API cu suportul financiar al Civil Rights Defenders.